NAK: lehetőségek az innovációs fejlesztések terén

Agro Napló
Az Innovative UK, ami a brit kormányzati K+F+I finanszírozó ügynökség alá tartozó szervezet, összesen 24 millió font – mintegy 9 milliárd forint – összegű támogatásban részesített 9 olyan projektet, amely gazdálkodási és élelmiszer-előállítási hatékonyságot növelő programokat valósít meg az Egyesült Királyságban a Big Data, mesterséges intelligencia és a robotika eszközrendszereinek felhasználásával – hozza példaként a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az agráriumban zajló nemzetközi fejlesztési trendekre.

Ezekben a technológiákban egyedülálló lehetőségek rejlenek az agrárium és az élelmiszeripar számára, mivel többek között az éghajlatváltozást, a népességnövekedés élelmezéssel kapcsolatos kihívásainak kezelését, az erőforrások optimalizálásának fontosságát és az egyre komolyabb problémaként jelentkező szezonális munkaerő gépi kiváltását is meg lehet velük oldani a tervek szerint.

A robotok segíthetnek a gazdálkodóknak számos alapvető, energiaigényes fizikai gazdálkodási folyamat elvégzésében; a technológiák és a rendszerekben kezelt adatok pedig elősegítik a hatékonyabb és előállítási költségeket csökkentő élelmiszer-ellátást, lehetővé téve a mezőgazdasági termelőknek, hogy több időt fordítsanak gazdaságaik szélesebb körű működtetésére.

Az agrárium soha nem volt ilyen izgalmas és jövőbemutató innovációk középpontjában – hangsúlyozzák a szakértők. Így az agrár-technológiai projektek között szerepelnek például: gyümölcsszedő robotok, adatátvitel precíziós, autonóm növénytermesztési rendszerek, és szén-dioxidot takarmányozási célra újrahasznosító technológiák, valamint robotfarmok is.

Az egyik támogatott projekt például az Egyesült Királyságban a “Robot Highways” elnevezésű projekt, ami a megújuló energiaforrások használatával, kizárólag robot géppark működtetésével, a bogyós gyümölcsök termesztése terén kíván áttörést elérni. ennek alapján 2025-re megvalósuló program eredményeként 20 százalékos termésveszteség csökkenést, 90 százalékkal kevesebb gombaölő szer felhasználást, a logisztikai folyamatokban jelentősen korlátozott fosszilis üzemanyag használatot, összességében 15 százalékos hatékonyság növekedést és a szezonális munkaerő iránti 40%-os igénycsökkenést várnak.

A kutatási területek és programok iránt érdeklődő magyar agrártechnológiai cégek részére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársai is adnak bővebb információt, valamint a megszervezik a brit partnerekkel történő egyeztetéseket is. Az ügyben kontakt személyként: Koczur Szilvia, pályázati szakértő (koczur.szilvia@nak.hu) ad információt – tartalmazza az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!