MENÜ

Nagyon kevés a fiatal gazda

2018.11.08.

Praktikus tanácsokat kaphattak többek közt az egyszerűbb ügyintézéshez és az adózáshoz a fiatal gazdák Tiszadobon, november 6-án a NAK és az AGRYA rendezvényén, amelyről a közszolgálati tévé is riportot készített. 

 

Nincs utánpótlása a gazdáknak, és igazból a fiatalok legtöbbször tőkehiánnyal, információhiánnyal küzdenek, és az információhiányon tudtak itt Tiszadobon nekik segíteni – fogalmazott helyszíni bejelentkezésében Z. Pintye Zsolt, az MTV riportere.

Hogy milyen kihívásokkal küzdenek leginkább a fiatal gazdák Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, illetve országosan? Erre Szakács Roland, a rendezvény házigazdája, a Fiatal Gazda Klub vezetője beszélt a televíziónak. Elmondta, idén öt helyszínen, három alkalommal lesznek a kamarával közös rendezvényeik, és pont a kihívással kapcsolatosan azok a szakmai segítségnyújtások és információátadások vannak terítéken, hogy minél többen megismerhessék a szakmát, és információ birtokába juthassanak, hogy megfelelőképpen indíthassák a vállalkozásukat. Megerősítette: nagyon kevés a fiatal gazda. Az uniós átlagot tekintve, a 40 év alatti fiatal gazdák 11 százalékot tesznek ki, a 65 év felettiek 33 százalékot. Magyarországon kicsit jobb a helyzet, mert 15 százalék a 40 év alatti, a 65 év feletti 28-31 százalék.

Szakács Roland elmondta, azon vannak, hogy minél több fiatalt bevonzzanak ebbe a gyönyörű szakmába. A multicégekkel kapcsolatos kihívásokkal is szembe kell nézni, mert vidékről nagyon sokan bevonzódnak és bemennek nagyvárosokba, nagyvárosok környezetébe, ahol nagy cégek gyáraiba. A rendezvényeken a finanszírozási lehetőségekről is szólnak, segítve a vállalkozások életben maradását, fejlődését.


További Fiatal Gazda Klub rendezvények helyszínei és időpontjai.