2024. április 19. péntek Emma

Munkaerő-hiány: támogatást adnának a gyerekfelügyelethez is

Agro Napló
A foglalkoztatási törvények módosításával támogatnák az elítéltek újbóli munkába állása mellett a kismamák munkapiaci visszatérése esetén a gyerekfelügyelet, a hozzátartozót ápolóknál az ápolás költségeit is.

Az álláskeresési és a képzési szabályokon is változtattak a képviselők a foglalkoztatási törvények módosításával, amelyet 120 igen szavazattal, 14 nem ellenében, 43 tartózkodás mellett fogadtak el - írta az MTI.

A munkanélküliek ellátásáról szóló törvény új elemei a szabadságvesztés büntetését töltő, reintegrációs őrizetben lévő emberek álláskereséséhez kapcsolódó szabályok. Ezek szerint az érintetteket nyilvántartásba lehet venni, és jogosultak lesznek álláskeresési ellátásra is.

Az érintettek teljes körének járna a jövőben költségtérítés a képzési támogatás szabályainak megváltoztatása által, de a módosítás konkretizálja azok körét is, akik a képzéssel kapcsolatos költségek megtérítésén túl keresetpótló juttatást vagy kereset-kiegészítést kaphatnak.

A hozzátartozójukat gondozók, valamint a kisgyermekes nők munkába állásának megkönnyítése érdekében bértámogatás esetén a gyermek felügyeletével és a hozzátartozó gondozásával kapcsolatban felmerült költségek megtérítésére is lehetőség nyílik.

A változtatás pontosítja a fogyatékossággal élő és a megváltozott munkaképességű, valamint a hozzátartozó fogalmát, de rendelkezik arról is, mikor térhet el a kollektív szerződés a munka törvénykönyvétől.

A módosítás lehetővé teszi, hogy a tankerületi központok esetében is mérhetővé váljon a közalkalmazotti szakszervezeti reprezentativitás. A jövőre életbe lépő változások által egyszerűsödnek a távmunka munkavédelmi szabályai is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mi lesz a tejágazattal Magyarországon?

Mi lesz a tejágazattal Magyarországon?

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. a magyarországi tejszektor helyzetét vizsgáló kutatást készített, melyben számos kérdést vizsgált az ellátási lánc...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!