MENÜ

Modern megoldások a búza és kukoricatermesztésben

2019.01.21.

A legújabb fejlesztéseket, technológiákat ismerhették meg a termelők a Debreceni Egyetemen rendezett Kukorica- és búzakonferencián. Az egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Kara harmadik alkalommal adott otthont a konferenciának.

 

- A szervezők és a kar gondolkodása megegyezik. A rendezvényre a legkiválóbb gyakorlati szakembereket hívták meg, a kar is minden területen a kiválóságra törekszik, ennek köszönhetően évek óta a világ legjobb 200-250 agrárképző intézménye között vagyunk. A konferencián gyakorlati példákat mutatnak be, mi is gyakorlati szemléletű képzést folytatunk. Teljességre törekednek a szervezők, a kukorica- és a búzatermesztésében a teljes termékpályáról szó van. Az oktatásban és a kutatásban a kar is lefedi a teljes élelmiszerláncot – hangsúlyozta megnyitójában Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Kar dékánja az egyetem közleménye szerint.

A kukorica egyik legjelentősebb kártevője, a kukoricamoly elleni védekezésben nagy szerepe van az időzítésnek. A növényvédőszeres kezelés hatékonyságát növeli egy illatanyagcsapda kifejlesztése. A kutatásban részt vettek a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének munkatársai, az eredményekről a konferencián is beszámoltak.

- Többéves kísérletsorozat eredményeként fejlesztettük ki ezt az újfajta, illatanyagos csapdát, amellyel a kukoricamoly rajzása megbízhatóan nyomon követhető. Ez nagyon fontos abban, hogy pontosan meg tudjuk határozni, hogy a kikelő lárvák ellen mikor kell elvégezni a védekezést – ismertette Nagy Antal, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi-  és Környezetgazdálkodási Kar adjunktusa.

A konferencia szervezői úgy vélik, a magyar termelők mintegy 40 százaléka egyáltalán nem ismeri saját szántóföldje adottságait, ezért például találomra szórnak ki műtrágyát, ami akár az elérhető termésmennyiségnél kevesebb gabona betakarítását is eredményezheti.

- Közös érdekünk, hogy a helyzeten javítsunk. Szakmai partnereinkkel bemutatjuk a kukorica- és búzatermesztés teljes ciklusát, a legújabb fejlesztéseket és technológiákat a tápanyag-utánpótlás és fajtaválaszték tekintetében éppúgy, mint a növényvédelemben, precíziós megoldásokkal is kiegészítve. A cél az, hogy a tudásszint emelkedjen, és a gyakorlat közelítse az optimálist – mondta Németh István, a szervező Magro.hu mezőgazdasági piactér ügyvezetője.

A csütörtöki konferencián több mint 250 gazdálkodó vett részt, a rendezvényen 16 szakmai előadás hangzott el.