Minőség-Innováció díj a ProPlanta szaktanácsadási rendszernek

Agro Napló
A Nemzeti Zsűri döntése alapján, a közszférában működő szervezetek minőség-innovációi kategóriában az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) ProPlanta Költség- és Környezetkímélő Trágyázási Szaktanácsadási Rendszere nemzeti díjnyertes lett, és jogot szerzett a nemzetközi pályázaton való részvételre – közölte az ATK internetes híroldala.

A ProPlanta olyan szaktanácsadási rendszer, amely biztonságosan, a környezet értékeinek megőrzésével teszi lehetővé nagy tervezett termésszintek elérését, a jövedelmezőség jelentős javításával. A talaj, mint legfontosabb, feltételesen megújuló természeti erőforrás fenntartható hasznosításával és a növénytáplálási gyakorlat optimalizálásával hozzájárul a területegységre vonatkoztatott jövedelem maximalizálásához.

Az ismertetés kiemeli: a növénytermesztést mai napig jellemzi két hibás gyakorlat: (1) ott trágyáznak, ahol nem kellene, vagy kevesebbet kellene; (2) ott pedig nem trágyáznak, ahol kellene, vagy többet kellene. Mindkettő komoly problémát okozhat, hiszen vagy (1) növeli a környezetszennyezés kockázatát és a termelési költséget vagy (2) terméskieséshez vezethet, illetve a talaj tápanyagbázisát csökkenti.

Az 1990-es évek közepén egy új szemléletű, költség- és környezetkímélő trágyázási szaktanácsadási rendszer fejlesztése kezdődött meg a hazai agrokémiai iskolák által beállított tartamkísérletek publikált adatbázisán. Az Agrártudományi Kutatóközpont, illetve jogelőd Kutatóintézeteinek munkatársai 2003-ra készültek el a szoftver prototípusával, ami 37 különböző szántóföldi növényre volt képes szaktanácsot készíteni. A rendszer azóta számos kisparcellás és üzemi kísérletben, hazai és nemzetközi megmérettetésben is bizonyította a benne foglalt szaktudás tudományos megalapozottságát és gyakorlati hasznosíthatóságát. Az óriási tudásbázis és a folyamatos fejlesztőmunka eredménye egy olyan rendszer, ami elnyerte a 2007-ben az Innovációs Nagydíjat.

A szoftver 2005 óta elérhető a piacon és a felhasználók/partnerek visszajelzései/igényei alapján folyamatos fejlesztik a szakemberek. Ennek köszönhetően a ProPlanta rendszerrel jelenleg 150 növényfajra adható szaktanács: 82 szántóföldi növényre, 45 szántóföldi zöldségnövényre, valamint 22 gyümölcsfajra és szőlőre. A szaktanácsok összhangban vannak a mindenkori hatályos jogszabályokkal (AKG programok, Nitrát rendelet, stb.); emellett a szoftver képes kiszolgálni a precíziós gazdálkodások igényeit is.

A szoftverrel készített szaktanácsokat több mint 2000 gazdálkodó, cég, illetve szervezet használja. A felhasználók között olyan ügyfelek vannak, amelyek meghatározó szereplői a magyar agrárszektornak, így például: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Nitrogénművek Zrt., az AXIÁL Kft., vagy a Talentis Agro Zrt. Az ügyfelek által készített szaktanácsok vonatkozó összterülete mára meghaladta az 1,1 millió hektárt, amely mintegy 120 millió forintos bevételt jelentett a rendszer tulajdonosai (Agrártudományi Kutatóközpont és spin-off cége: Pro Planta 3M Bt.) számára.

Az igazi hasznon azonban a gazdáknál jelentkezik, mivel a rendszer által javasolt, észszerűbb műtrágyaadagok révén a rendszer javaslatait figyelembe vevő gazdálkodók megtakarítása, a tesztkísérletek eredményire alapozott óvatos becslések szerint mára már meghaladhatta a 3 milliárd forintot. Továbbá a rendszer által javasolt, észszerűbb nitrogén-műtrágyaadagok révén mintegy 2500 tonnával kevesebb nitrát került a talajba csökkentve ezzel az ivóvízként is használt, felszín alatti vizek nitrát-szennyezését. Emellett a rendszer által javasolt, észszerűbb foszfor-műtrágyaadagok révén mintegy 14 500 tonnával kevesebb foszfor-vegyület (P2O5 vagyis foszfor-pentoxid) került a talajba csökkentve ezzel a felszíni vizek foszfor-szennyezésnek lehetőségét.

Mindez pedig azt bizonyítja és támasztja alá, hogy a ProPlanta rendszer költség- és környezetkímélő. A fejlesztők kiemelt célja volt, hogy az alapkutatásban szerzett tudományos ismereteket a társadalom javára fordítsák, melynek meghatározó pillére a stabil és fenntartható módon növekedő agrárszektor. A rendszer különleges érdeme, hogy ajánlásainak köszönhetően számos környezetvédelmi alapelv is érvényre jut alkalmazása során – olvasható az összegzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Választott már kukoricát?

Választott már kukoricát?

Figyelmébe ajánljuk legújabb kiadványunkat, melynek címe Ígéretes kukorica portfóliók 2020 + növényvédelmi és tápanyagtippek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!