2024. április 26. péntek Ervin

Minden magyar büszke lehet a minőségi magyar pálinkára

Agro Napló
A pálinka világszínvonalú minőséget képvisel úgy külsőségeiben, mint belső értékeiben, így az évtizedek alatt méltó vetélytársa lett a legnemesebb szeszes italoknak – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára október második felében a Gong Pálinkaháznál tett látogatásán, Deszken.

Erdős Norbert emlékeztetett: a koronavírus-járvány az élelmiszeripari szereplőket, így a hazai kereskedelmi pálinkafőzdéket sem kímélte. Hozzátette, az elmúlt 15 évben a pálinka és a törkölypálinka előállításának technológiai háttere, ismertsége, fogyasztói képe, megbecsültsége folyamatosan nőtt. Bővültek a pálinkafőzési kapacitások, az ágazat szakembereinek ismeretei, és a pálinkának mára helye van a magasabb igényű gasztronómiában is.

Kiemelte: a pálinkaevolúcióhoz a tárca is igyekszik minden segítséget megadni, ennek egyik jeles példája a nyolcadik alkalommal megrendezésre került Nemzeti Pálinkakiválóság Program, amelynek keretében idén a Gyulai Pálinka Manufaktúra vehette át az Agrárminisztérium pálinkája címet.

Az államtitkár kitért arra is, hogy idén a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében két élelmiszeripari – akár pálinkaüzemhez kapcsolódó – beruházásokat támogató pályázati felhívás jelent meg. Aláhúzta, hogy a jelenleg is pályázható „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” című, 200 milliárd forint keretösszegű kiírás az eddigi, hasonló célú felhívásokhoz képest egyszerűbb feltételek mellett kínál támogatási lehetőséget akár 5 milliárd forint összegig.

A felhívás keretében technológiai korszerűsítésre, új épületek, építmények kialakítására, bővítésére, meglévő létesítmények, technológiák energiahatékonyságot növelő korszerűsítésére, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, illetve áruszállításra használható szállítójárművek beszerzése van lehetőség.

Támogatási kérelem benyújtására Magyarországon székhellyel rendelkező, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező vállalkozások jogosultak. A támogatási kérelmek benyújtására a tervek szerint október 27-től két hétig még lehetőség lesz – tartalmazza a szaktárca összefoglalója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tesztelték a barackpálinkákat

Tesztelték a barackpálinkákat

Huszonhárom barackpálinkát vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta termékteszten. A termékek laborató...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!