Mezőhegyes: jövő héten alakul meg az új mintagazdaság

Agro Napló
A jövő héten megalakul az új mezőhegyesi ménesbirtok és tangazdaság. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az állami mintagazdaság létrehozásával az a kormány célja, hogy új „zászlóshajó” jöjjön létre a magyar agráriumban.

A jövő hét keddjén alakul meg az új mezőhegyesi nemzeti ménesbirtok és tangazdaság – jelentette be kormányinfós tájékoztatóján Lázár János. A ménesbirtokról szóló törvény szerint az állami mintagazdaság részvénytársasági formában működik majd.

A kormány a működéshez egymilliárd, a fejlesztésekhez ötmilliárd forintot biztosít. A mintagazdaság 9600 hektáron gazdálkodik majd, amelyből 8200 hektár szántó, több mint 1000 hektár pedig erdő.

Az új mintagazdaság létrehozásával az a cél, hogy a hazai mezőgazdaságban új „zászlóshajó” jöjjön létre – mondta Lázár János. (Mint ismert, hosszú ideig a szintén állami tulajdonú bábolnai gazdaságot nevezték a magyar agrárium „zászlóshajójának”, de a cég mára felszámolási-végelszámolási eljárásokban megszűnt). Lázár János szerint az új mezőhegyesi mintagazdaság feladata az lesz, hogy a hagyományok, az agrárképzési igények és a XXI. századi mezőgazdaság követelményei szerint működjön.

Forrás: agrarszektor.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Lipicai nemzeti kincs

A Lipicai nemzeti kincs

„Nemzeti büszkeségünk a Lipicai ménes, amely Szilvásváradon igazi otthonra talált” – mutatott rá az agrárminiszter a Szilvásvárad a Lovak Szolgálatába...

Nemzeti mintagazdaság lesz Mezőhegyesen

Nemzeti mintagazdaság lesz Mezőhegyesen

A célkitűzés nemzeti mintagazdaság létrehozása Mezőhegyesen – hangsúlyozta a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!