MENÜ

Megszűnik a Monsanto márkanév

2018.06.05.

A Bayer német vegy- és gyógyszeripari konszern azt tervezi, hogy megszünteti a Monsanto márkanevet, miután két nap múlva lezárja az amerikai vetőmagtermelő és agrárvegyipari cég felvásárlását – közölte az MTI. 

 

A leverkuseni központú német vállalat tegnap bejelentette, hogy megkapta a közel hatvanhárom milliárd dollár értékű ügylet lezárásához szükséges összes hatósági engedélyt, és várakozásai szerint június 7-én lezárja a felvásárlási tranzakciót, és egyedüli tulajdonosa lesz az amerikai cégnek. 

Német nagyvállalat még soha nem vásárolt fel külföldi vállalatot ilyen nagy összegért – írta tegnap a távirati iroda. A német cég közölte, hogy a Bayer marad a vállalat neve, és a Monsantót mint vállalati nevet, nem tartják meg. Hozzátették, hogy a Monsanto által gyártott termékmárkák továbbra is megmaradnak. Azt nem indokolták meg, hogy miért nem használja a Monsanto nevet a továbbiakban.

Környezetvédők szerte a világban tiltakozásokat és tüntetéseket tartottak 2016-ban, amikor bejelentették a két vállalat fúziójának tervét. A környezetvédők a Monsanto nevet a környezetre végzetes hatást gyakorló agrártermékek használatához társítják. A Bayer 2016-ban tett felvásárlási ajánlatot a – főként Roundup nevű gyomirtószeréről, genetikailag módosított kukoricájáról és szójájáról ismert – Monsantóra. 

A két vállalat egyesülését mintegy harminc ország versenyfelügyeleti hatóságainak kellett jóváhagyniuk. Az utolsó akadály néhány napja hárult el, amikor az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma, az Európai Bizottsághoz hasonlóan, feltételekkel ugyan, de engedélyezte a felvásárlást. 

A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jön létre.