MENÜ

Már elérhetőek a 2020-as Gazdálkodási Napló „web-GN” és a nitrát adatszolgáltatás nyomtatványai

Agro Napló 2021.01.06.

Már elérhetőek és letölthetők a 2020-as Gazdálkodási Napló „web-GN” és a nitrát adatszolgáltatás elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján – tette közzé az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

 

Az tavalyi naptári évre vonatkozóan az alábbi támogatásokban résztvevőknek kell gazdálkodási naplót elektronikusan benyújtani: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet alapján a környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram; az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés; az ökológiai gazdálkodástámogatás; a NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések; a kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken; az élőhelyfejlesztési célú, nem termelő beruházások; a vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése körben érintett gazdálkodóknak.

Az egyes támogatási konstrukciók esetében beküldendő kötelező adat tartalmat a pályázati felhívások tartalmazzák.

Az adminisztrációs teher csökkentése érdekében az összes érintett támogatási konstrukcióra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettséget egyetlen gazdálkodási napló „web-GN” beküldésével teljesíteni lehet. A nyomtatvány kitöltése során meg kell adni, hogy mely támogatási konstrukcióban vesz részt, és a nyomtatványban ennek megfelelően lesznek elérhetőek a beküldendő adatok.

A Nébih felhívja a figyelmet, hogy a gazdálkodási napló esetében az adatszolgáltatást 2021. január 1. és január 31. között kell teljesíteni.

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet 10. § (2) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettséget a 2013/2014. gazdálkodási évtől kezdődően a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 48/A § alapján elektronikus úton kötelesek teljesíteni. Ennek megfelelően a 2014. szeptember 1-én induló adatszolgáltatási időszaktól kezdve a papír alapon érkező adatlapok elfogadására nincs lehetőség. A Nitrát adatszolgáltatást 2021. január 1-től 2021. március 31-ig kell teljesíteni.

Az adatokat mindkét esetben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz kell benyújtani, amelyhez a szükséges nyomtatványok a Hivatal honlapján az anyk.nebih.gov.hu linken keresztül érhetőek el közvetlenül.

A gazdálkodási naplók és a nitrát adatlapok esetében is az adatok elektronikus benyújtását a fenti határidőig teljesíteni kell.

Gazdálkodási napló esetében a határidőn túli adatszolgáltatásra nincs lehetőség. A nitrát adatlap esetében amennyiben az ügyfél felszólítást kap a Hatóságtól, hogy nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben, akkor lehetőség lesz a határidő letelte után is elektronikusan eleget tenni ezen kötelezettségének – olvasható az ismertetőben.