MENÜ

Magyarország megtette a lépéseket az élelmiszerárak stabilizálására

2013.10.09.

A FAO Világélelmezési Bizottsága (CFS) Rómában ülésezik 2013. október 7 és 11 között, melynek keretében miniszteri kerekasztalt szervezett a nemzetközi élelmiszerárakról, az élelmiszerárak ingadozásáról és az élelmezésbiztonság kapcsolatáról.A magyar delegációt vezető Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára kiemelte a téma aktualitását és annak Magyarországi vonatkozásait.

Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt öt évben a takarmány- és élelmiszerár-emelkedés, valamint az áringadozás okozta társadalmi, gazdasági károk indokolttá tették, hogy részletesen foglalkozzunk a kérdéssel. Nemzetközi szinten több fórum napirenden tartja a témát, azonosították az élelmiszer-áringadozást kiváltó okokat, többek között a spekulációt, a bioüzemanyagok használatát, vagy az árukészletek változását. A fórumok mezőgazdasági piaci információs rendszert is létrehoztak az árbefolyásoló tényezők vizsgálatára, melynek segítségével globális megoldásokat keresnek a problémákra. Poprády Géza kiemelte, hogy ugyanakkor szükség van helyi szintű megoldásokra is.

Hazánkban a tavalyi aszály terményhiányt és magasabb takarmány- és élelmiszerárakat okozott. A magyar szaktárca ezért egy rövid távú intézkedéscsomagot állított össze, melynek keretében szerkezetátalakítási programot hirdetett meg az állatállomány-csökkenés elkerülésére. A feldolgozott állati termék nagyobb hozzáadott értékével magasabb jövedelmet biztosít a gazdáknak, ezáltal csökkenti a spekulációval szembeni kiszolgáltatottságukat.

Az élelmiszerárak túlzott és indokolatlan növekedésének szabhat gátat a helyi értékesítés, mellyel lerövidíthetjük az ellátási láncot. Magyarországon ezért ösztönözzük a termelői piacok létrejöttét, hogy a gazdák közvetítő nélkül juttathassák el termékeiket a fogyasztókhoz.

Az élelmiszerár-emelkedés társadalmi kérdéseinek kezelése Magyarország számára is fontos feladat – mondta Poprády Géza. Hazánkban 2012-ben az élelmiszerek fogyasztói ára az átlagos inflációs rátát meghaladó mértékben nőtt. A növekvő élelmiszerárak mérséklésére a Vidékfejlesztési Minisztérium jogszabályt készít elő azzal a céllal, hogy a baromfi és a sertéshús áfája csökkenjen és ez a fogyasztói árakat mérsékelje.

Az árak emelkedésére adott korai beavatkozás eredményeképpen Magyarország agrárpiachoz kapcsolódó makrogazdasági eredményei 2012-ben nem csökkentek, a 2013-as év pedig megnyugtató eredményekkel bíztat.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu