Magyarország erdőterülete folyamatosan nő

Agro Napló
Száz év alatt Magyarország megduplázta erdőterületét, így mára az ország több mint egyötöde erdő, ami minden évben több ezer hektárral tovább bővül az új telepítéseknek köszönhetően – fogalmazott a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) jubileumi ünnepségét üdvözölve.

Nagy István, a szervezet két évtizedes fennállását méltató rendezvényen arról is beszélt, hogy a Nemzeti Erdőprogram alapján - amely része a Nemzeti vidékstratégiának - felgyorsul az erdőtelepítések üteme. Így a következő 10 év alatt várhatóan mintegy 700 ezer hektárral növekszik az erdők területe az országban, hogy az erdő által borított területek nagysága mihamarabb 20-ról 27 százalékra nőjön. Hozzáfűzte: mivel Magyarországon sok az osztatlan közös tulajdonú és a gazdálkodás alá nem vont erdő, a kihasználatlan területek fontos tartalékot jelentenek a nemzetgazdaság növekedése szempontjából. Ezért az erdőgazdálkodás Magyarország egyik fontos kitörési pontja lehet a 2020-ig tartó vidékfejlesztési ciklusban. Ebben a folyamatban a szaktárca számít a MEGOSZ aktív közreműködésére.

Az államtitkár utalt rá: a magyar magánerdő-gazdálkodás a privatizáció óta eltelt negyedszázadban nem volt könnyű helyzetben. Ismert tény - mint mondta -, hogy a magánosítás során a magánerdő-gazdálkodók elsősorban az egykori termelőszövetkezeti erdőket és az állami erdőgazdaságok gyengébb, problémásabb területeit kapták meg. Valószínűleg éppen ezért a magánerdő-gazdálkodás szereplői hamar felismerték, hogy érdekük egy erős szakmai szövetség létrehozása.

Nagy István kiemelte: a magánerdő-gazdálkodás számára nagy jelentőségű volt, hogy a magánszektor számára is megnyílt az elmúlt években a közfoglalkoztatás lehetősége. Így ma már több, mint 1500 közfoglalkoztatott dolgozik a magyar magánerdőkben. A célkitűzés pedig az, hogy ezek a programok a jövőben is folytatódjanak.

Bitay Márton Örs, az FM állami földekért felelős államtitkára aláhúzta: az elmúlt két évtized legfontosabb üzenete az ágazat számára, hogy növekszik Magyarország erdővel borított területeinek aránya. Köszönhető mindez a támogatások és a telepítések rendszerének, valamint az állami és magánerdő-gazdálkodók kitartó, céltudatos munkájának. Külön öröm, hogy ennek a növekménynek a jelentős része a magánerdő-tulajdonosok kezében van. A magánerdők aránya lassan eléri a teljes magyar erdőállomány 50 százalékát. Mindez most mintegy 850 ezer hektár erdőt, és mintegy 35 ezer gazdálkodót jelent. A magánerdők egyre nagyobb aránya azt is jelenti, hogy egyre több vidéki munkahelyet létesítenek a magánerdő-gazdálkodók. Egyebek mellett ezért fontos a magánerdő-gazdálkodók támogatása, hiszen ők helyben piaci alapon valósítanak meg munkahelyeket, és nyújtanak így megélhetést sok embernek - hangsúlyozta.

Az államtitkár elmondta: a szaktárca a MEGOSZ-ra stratégiai partnerként tekint. Így a jogalkotási munkában is számít a segítségére. Bitay Márton Örs jelezte: a MEGOSZ szorgalmazta az erdő-, a természetvédelmi és a vadaszati törvény esetében egységes jogszabályalkotását.

Luzsi József, a MEGOSZ elnöke elmondta: a magánerdő-területeknek mintegy 80 százalékát művelik jelenleg Magyarországon. A magánerdők területe az elmúlt 20 évben több, mint 100 ezer hektárral nőtt. A magánerdőkben évente mintegy 3,3 millió köbméter hengeres fát termelnek ki. Ennek a termelési értéke 80 milliárd forint, amennyiben mindehhez hozzászámolják a különféle erdei szolgáltatásokat is, úgy a termelési érték 120 milliárd forintra emelkedik. A MEGOSZ elnöke hangsúlyozta: a magánerdőkből úgy termelnek ki évente 3,3 millió köbméter fát, hogy közben az erdők fatömege gyarapszik. Most a magánerdők fatömege 140 millió köbméter. Ez azt jelenti, hogy az erdők növedéke évente több, mint a kitermelés.

Forrás: MTI/Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!