MENÜ

Magyar nemesítésű zöldségfajták a Fülöp-szigeteken

Agro Napló 2021.12.01.

Több Fülöp-szigeteki kutatóhellyel és felsőoktatási intézménnyel is szorosabbra fűzi kapcsolatait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE); az együttműködések keretében főként magyar vetőmagok felhasználását, közös rizsnemesítést, képzési és oktatási programok kialakítását, valamint a helyi kistermelők nemzetközi piacra segítését támogatja a MATE.

Megállapodás a Fülöp-szigeteki Los Baños Egyetemmel (Balról jobbra: Dr. Nathaniel C. Bantayan kancellárhelyettes, Dr. Tóth Titanilla nagykövet, Dr. Jose V. Camacho, Jr. kancellár, Prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Asst. Prof. Anna Floresca F. Firmalino, nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgató)

 

„Mind az Egyetem, mind a teljes magyar agrárium számára óriási eredmény, hogy egy olyan tradicionálisan rizstermesztő nagyhatalom, mint amilyen a Fülöp-szigetek is, a MATE kutatói által nemesített rizsfajták termesztésébe, tesztelésébe kezdett, az ottani trópusi-szubtrópusi körülmények között. Mindez azt bizonyítja, hogy a kutatóink által nemesített fajták kiváló minőségűek és a világ más termesztő körzeteiben is megállják a helyüket” – emelte ki a Fülöp-szigeteki Rizskutató Intézettel kötött együttműködés kapcsán Gyuricza Csaba professzor, a MATE rektora, a megállapodás manilai aláírását követően.

A gödöllői székhelyű felsőoktatási intézmény  magyar nemesítésű zöldségvetőmagok adományozásával és egy mintafarm létrehozásával is segíti a helyi lakosságot. A Metro Manila Parañaque városrész Don Bosco önkormányzata ugyanis a koronavírus járvány alatt akadozó élelmiszer-ellátással szembesült, a helyben termeszthető, saját forrásból előállítható élelmiszer-alapanyagok tehát jelentős könnyebbséget jelentenek számukra. A közös munka eredményeitől függően a későbbiekben még tovább mélyülhet ez az együttműködés, a főváros ugyanis összesen mintegy 130 ilyen kertet tervez létrehozni.

A MATE és a Fülöp-szigeteki Növénytermesztési Hatóság között kutatási célú vetőmagadományozási megállapodás is született, melynek keretében az Egyetem az ország hegyvidéki területein és városi farmjain végzett kutatásokhoz biztosít magyar vetőmagokat.

 

mate-fulop-szigetek-1

Látogatás a PhilRice kutatóközpontban 

 

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke és William D. Dar Fülöp-szigeteki agrárminiszter jelenlétében fontos megállapodást kötött a MATE a Hineleban Alapítvánnyal is, ahol a teaültetvények betakarításának gépesítése és a kávétermesztés jelentheti majd a közös pontokat.

A Fülöp-szigeteki Los Baños Egyetemmel, valamint az akvakultúrához kapcsolódó tanulmányokra is szakosodott Fülöp-szigeteki Visayas Egyetemmel pedig egyaránt közös képzési és oktatási programok kialakítását, valamint szakértő küldöttségek és hallgatók küldését és fogadását tűzte ki célul az agrárfókuszú alapítványi egyetem.