Likviditási gondokat okozhat az áfacsökkentés a tejtermelőknek

Agro Napló
Az adócsökkentés után az összfogyasztás mintegy 20 százalékában jelenhet meg a várható fogyasztásnövekedés haszna a tejtermelőknél, akiknél, a terméktanács szerint, átmenetileg azért likviditási gondok is jelentkezhetnek – olvasható a nak.hu portálon.

A nemrég hatályba lépett áfa-csökkentés hatására a kiskereskedelmi láncok polcain átlagosan 10 százalékkal lett olcsóbb a friss tej ára. A vásárlói félreértéseket eloszlatandó Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója beszélt a hirado.hu-nak arról, hogy mi minősül friss tejnek, ahogy arról is beszámolt, hogy milyen hozadékai várhatók az áfa mérséklésének.

A korábbi 18-ról 5 százalékra csökkent január 1-jével a friss tej áfája, amit – a terméktanács-tag kiskereskedelmi láncok – teljes egészében továbbadták a fogyasztók felé. Ez a csökkentés azonban nem vonatkozik az UHT és ESL tejre. Harcz Zoltán elmondta, a sűrített, illetve cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékek is kiesnek az áfacsökkentett termékkörből.

– A „friss” jelző fogyasztói tej esetében kizárólag 72 Celsius-fok hőmérsékleten 15 másodpercig, vagy ezzel egyenértékű hőkezeléssel pasztőrözött tejre használható; további előírás, hogy a foszfatázpróbának negatívnak, a peroxidáz-próbának pozitívnak kell lennie. A friss tej a kiskereskedelmi láncok hűtőpultjaiban általában elérhető – részletezte a szakember.

Mint mondta, a hazai tejfogyasztás mintegy 80 százalékát jelenleg az UHT (ultramagas hőmérsékleten kezelt tartós) és az ESL (Extend Shelf Life, kiterjedt eltarthatósági idejű) tejek teszik ki, tehát az összfogyasztás mintegy 20 százalékában jelenhet meg a várható fogyasztásnövekedés haszna a termelőknél. Hiteles forgalomnövekedési adatokról még nem tudott beszámolni a Tej Terméktanács ügyvezetője, azt azonban hangsúlyozta, hogy a továbbiakban fontosnak tartanák például a túró és a tejföl, később pedig a vaj és a félkemény sajtok áfatartalmának csökkentését is.

Harcz Zoltán szerint ebben az időszakban átmeneti likviditási problémát jelenthet a tejtermelők számára, hogy az úgynevezett „input” szükségleteiket (takarmány, energia, gyógyszerek, gépek stb.) változatlanul 27 százalékos áfával szerzik majd be, ám az összes általuk értékesített nyerstej után csak 5 százalékos áfa-bevételük lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!