Le Pen megszüntetné a közös agrárpolitikát

Agro Napló
Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje felszámolná az Európai Unió közös mezőgazdasági politikáját és a francia büdzséből nyújtana közvetlen támogatást a francia gazdáknak, ha megválasztják májusban köztársasági elnöknek – írja az MTI.

A kampányoló elnökjelöltek számára egyik fontos állomásnak számító párizsi mezőgazdasági kiállításon (Salon de l'Agriculture) tett keddi látogatásán a radikális jobboldali párt vezetője "a gazdasági patriotizmuson" alapuló javaslatait mutatta be.

"A gazdák sokáig hittek az Európai Unióban, de már megértették, hogy valójában az Európai Unió hozta létre az eltűnésük körülményeit" - mondta Le Pen. "A gazdák fele jelenleg 350 eurót (108 ezer forintot) keres havonta, ilyen körülmények között lehetetlen bármilyen jövőt is elképzelni" - tette hozzá.

Marine Le Pen szerint a közös mezőgazdasági politika "teljes kudarc", ezért a támogatási rendszert újra kell gondolni.

"Franciásítani kell a támogatásokat, nem szabad természetesen csökkenteni, de másképp kel elosztani. Nem hektáronként kell a támogatásokat fizetni, hanem az embereket kell finanszírozni" - vélte a Nemzeti Front elnöke.

A politikus szerint "a franciák és a közösség pénzének a francia agrártermékek vásárlását kell szolgálnia", véget kell vetni "a tisztességtelen versenynek és a szabadkereskedelmi megállapodásoknak".

Az utóbbi években készült felmérések szerint a francia gazdák többsége jobboldali szavazó, s a Cevipof politikatudományi intézet február 16-án közzétett tanulmánya szerint 35 százalékuk Marine Le Penre kíván szavazni a két hónap múlva esedékes elnökválasztás első fordulójában. Ez magasabb mint az országos átlag, amely 26-27 százalék a felmérésekben. A gazdák fele viszont azt mondja: tartózkodni fog a választásokon, ami szintén jelentősebb az országos átlagnál. A francia választóknak 85-90 százaléka részt szokott venni az elnökválasztáson.

A kiállításon sokan Marine, Marine skandálással éltették a Nemzeti Front elnökét, de volt aki edénycsörömpöléssel fejezte ki nemtetszetését.

"Neki és (Francois) Fillonnak is vissza kell lépnie" - mondta egy hangos tiltakozó a radikális jobboldali és a konzervatív jelölt körüli fiktív állások miatti ügyészségi vizsgálatokra utalva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!