Közös fellépés szükséges az uniós agrárköltségvetés szinten tartásához

Agro Napló
A régió közös fellépése szükséges az uniós agrárköltségvetés szinten tartásához ugyanis a következő hét év uniós agrárköltségvetését nem szabad csökkenteni, minimum szinten kell tartani, akár az egyes országok hozzájárulásának emelésével is – mondta Nagy István agrárminiszter Bábolnán, az első ízben megrendezett Közép-európai Agrárkamarák találkozóján, amelyen hat ország vett részt.
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Az MTI helyszíni tudósítása szerint: a magyar agrárminiszter arról beszélt, hogy a közép-európai országoknak közös a múltja, közösösek a problémái és az érdekei, ezért együtt kell fellépniük annak érdekében, hogy a gazdálkodás biztos megélhetést nyújtson a gazdák számára, és minőségi, hazai élelmiszer kerülhessen a lakosság asztalára. Mindezt a klímaváltozás megelőzése és a fenntartható fejlődés figyelembe vételével kell elérni.

A tárcavezető aláhózta: Magyarországnak alapvetően három elvárása van az unió új közös agrárpolitikájával (KAP) szemben. Ezek: kellően ambiciózus költségvetés legyen, megfelelő szakpolitikai eszközök és gyakorlatban végrehajtható egyszerű szabályok társuljanak hozzá. Közölte, ez a három szempont alapvetően összefügg: hiába vannak ugyanis megfelelő szakpolitikai eszközök, ha közben jelentősen csökkennek a források, vagy ha az új támogatáselosztási modell nem eredményez majd a gyakorlatban könnyen végrehajtható, egyszerű szabályozást.

Nagy István felhívta a figyelmet: legalább ugyanilyen fontos, hogy olyan működőképes, pénzügyi kockázatok nélküli kifizetési szabályokat fogjanak el, amelyeken keresztül a lehető legegyszerűbben tudják eljuttatni a támogatásokat a gazdákhoz. Bejelentette: legközelebb Ausztriában találkoznak a közép-európai agrárkamarák vezetői.

Nikolaus Berlakovich, a Burgenlandi Agrárkamara elnöke kifejtette: az agrárkamarák egyetértenek abban, hogy az EU, és a dél-amerikai országok között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény mind a gazdák, mind a fogyasztók számára előnytelen. Az ellenőrizetlen forrásból származó, hormonkezelt és szójával etetett haszonállatok húsának importálása tarthatatlan. Hiszen mindez szembemegy a klímatudatos mezőgazdasági termelés kívánalmaival, ugyanis hatalmas esőerdőket irtanak ki a termőterületek növelése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Online petíció a magyar agráriumért

Online petíció a magyar agráriumért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) online aláírásgyűjtést indított „Petíció a magy...

Online petíció a magyar agráriumért

Online petíció a magyar agráriumért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) online aláírásgyűjtést indított „Petíció a magy...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!