Konferencián mutatta be a Tanyafejlesztési Programot az FM

Agro Napló
A Nemzeti Tanyafejlesztési Programot bemutató konferenciát szervezett a Földművelésügyi Minisztérium pénteken a Lakiteleki Népfőiskolán. Az esemény aktualitását a hamarosan megjelenő tanyafejlesztésre irányuló pályázat adta.

A rendezvényt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a tanya a jövőnek egy korszerű formája, egyre több fiatal választja ezt a létformát. A magyar tanya tradicionális létforma, melyet a Hungarikum Bizottság legutóbbi ülésén beválasztott a Magyart Értéktárba.

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár előadásában hangsúlyozta, hogy a 2011. óta működő Tanyafejlesztési Program célja a tanyai gazdálkodás sajátos értékeinek megmentése, megújítása, valamint a tanyasi életmód, a tanyán működő családi gazdaságok hátrányainak csökkentése. A Tanyafejlesztési Program eddigi négy éve során a minisztérium 6,17 milliárd Ft támogatást nyújtott a tanyai gazdálkodás sajátos értékeinek megmentése és a tanyán élők életszínvonalának, gazdálkodási feltételeinek javítása érdekében.

A közeljövőben várható a 2015. évi tanyafejlesztési pályázatok megjelenése. A rendezvény egyik célja volt ennek előzetes beharangozása, a tanyagazdákkal, tanyás települések polgármestereivel, civil szervezeteivel történő tapasztalat- és gondolatcsere.

A rendezvényen korábbi nyertes pályázók képviselői is tartottak előadást: Szabó Gellért, Szentkirály polgármestere, Somogyi Lajos Ballószög polgármestere és Csörszné Zelenák Katalin a Duna-Tisza Közi Falugondnokok Egyesületének ügyvezetője.

(FM)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!