MENÜ

Komoly kihívásokkal kell szembenézniük a magyar gazdáknak

Agro Napló 2021.04.19.

Komoly kihívásokkal kell szembenézniük a magyar gazdáknak az agrárminiszter szerint, mivel az ágazatban most zajlik a tavaszi munkacsúcs, és a körülmények most nem a megszokottak – tette közzé az Agrárminisztérium (AM) honlapja.

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Nagy István a Facebookon megosztott videoüzenetében Szanyból jelentkezett be, és bemutatta a tavaszi munkákat végző gazdákat is.

Örömét fejezte ki, hogy az aszály után megérkezett a csapadék, és közölte: Szany térségében 22 milliméternyi eső esett, ami arra jó, hogy a vetéshez a magágyat elő lehessen készíteni, de a fejtrágyázás is zajlik az őszi búzában.

 

am_kihívás_a_gazdáknak_kép_1200-k

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Az agrárminiszter reményét fejezte ki, hogy hamarosan a hőmérséklet is emelkedni fog, a mostani 7 helyett eléri a 12 Celsius fokot és akkor a kukorica vetőmagját is a földbe lehet tenni. Hangsúlyozta: pandémiás helyzet van, a gazdáknak az élete is veszélyben forog, de mégis, amikor vetni kell, akkor muszáj elvégezni ezt a feladatot, hogy majd nyáron és ősszel a betakarítást, az aratást is meg lehessen tenni.

A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy magyar fémzárolt vetőmagokat használjanak a gazdák. Az a nemesítői munka, az a magyar genetika, amely „ezen a rögön alakult ki”, záloga és biztosítéka a jó termésnek – fogalmazott Nagy István, jó időt kívánva a tavaszi munkákhoz.