Kilencszáz településen indult növekedésnek a népesség

Agro Napló
Egy évvel a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetése után kilencszáz olyan kistelepülésen indult újra a népesség növekedése, ahol korábban lélekszámcsökkenés volt tapasztalható – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos augusztus második felében a Vas megyei Horvátzsidányban.

Gyopáros Alpár elmondta: a Magyar falu programot 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök, amelynek végrehajtása 2019-ben kezdődött meg, a megvalósítás pedig sok helyen már befejeződött az idén.

Hozzáfűzte: a program legfontosabb pillére a falusi csok, része egy mellékútfejlesztési program és egy kisebb léptékű, úgynevezett életmódjavító intézkedéseket tartalmazó csomag, amelyre százmillió forintos összeghatárig pályázhattak például az olyan települések önkormányzatai, mint a horvátzsidányi – tudósított a helyszínről az MTI.

A kormánybiztos kiemelte: a falusi csok 2500 települést érint, a mellékúthálózat fejlesztésének révén pedig 2500 kilométeren újulnak meg falusi mellékutak a következő években.

Ágh Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője közölte: Vas megye északi részébe a Magyar falu program keretében 2 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett. Ismertette: a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére is folyamatosan érkező kormányzati támogatás nagy lehetőség a kistelepüléseknek.

Krizmanich István (független), Horvátzsidány polgármestere az MTI-nek elmondta: összességében százmillió forintnyi támogatást kapott a község, amelyből orvosi eszközöket szereztek be, két utcát aszfaltoztak le, de jutott pénz a temető ravatalozójának felújítására, valamint a közösségi ház tetőszerkezetének megújítására is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új elemmel bővül a Magyar Falu Program

Új elemmel bővül a Magyar Falu Program

„Új elemmel bővül a Magyar Falu Program, több mint 5 millió négyzetméternyi állami tulajdonú ingatlant ajánlunk fel a falusi önkormányzatoknak, hogy a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!