Kiadvány segíti a gazdálkodók és a természetvédelmi szakemberek együttműködését

Agro Napló
A Túzok Life projekt keretében megjelent „Természetközeli Gazdálkodási Gyakorlatok útmutatója – Gazdálkodás Natura 2000 gyepterületeken” című kiadvány, melynek bemutatóját Gödöllőn, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrző Központban tartották.

A kiadvány hozzásegíti az agrárgazdasági szereplőket: gazdálkodókat, falugazdászokat, szaktanácsadókat, a kifizető szervezetek munkatársait, valamint a természetvédelemben dolgozó szakembereket, hogy ugyanarra a szakmai tudásra építsenek, ugyanazt a nyelvet beszéljék a Natura 2000 gyepterületek kapcsán – mondta Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a kiadvány bemutatóján.

A természeti rendszerek jó állapotának megőrzése nemcsak természetvédelmi szakmai kérdés, hanem valamennyi ágazat stratégiai ügye. Számos publikáció, köztük a biológiai sokféleségről és az ökoszisztéma-szolgáltatásokról szóló IPBES globális jelentés is a biodiverzitás csökkenéséről, a természetvédelmi kihívásokról számol be. Az agrárterületek természeti sokszínűségének megőrzése, és az ehhez szükséges fenntartható mezőgazdálkodási gyakorlatok elterjesztése ugyanakkor a természetvédelem és az agrárium szereplőinek együttműködését igényli – hangzott el a kiadvány bemutatóján.

A nemzeti park igazgatóságok munkatársai állandó terepi jelenlétükkel, szakmai iránymutatásukkal évtizedek óta folyamatosan segítik a gazdálkodókat, hogy megismerjék, milyen természetvédelmi indíttatás, követelményrendszer van az egyes előírások mögött. Ezt a munkát támogatja meg a most megjelent kötet, ami közérthetően összegzi és mutatja be a Natura gyepterületeken történő gazdálkodás alapvetéseit, szakmai hátterét  – emelte ki Balczó Bertalan.

A helyettes államtitkár beszélt arról is köszöntőjében, hogy a szaktárca a közelmúltban elkészítette az ország ökoszisztéma alaptérképét, amelyben bárki számára elérhetők a gyepterületekre vonatkozó adatok is. Hozzátette: folyamatban van a gyepes ökoszisztémák állapotának felmérése is. Kiemelte, hogy a Környezet és Energiahatékonysági Programban a nemzeti park igazgatóságok több tízezer hektárnyi gyepterületen fejlesztik a területkezeléshez szükséges infrastruktúrát, helyreállítják az élőhelyeket, valamint javítják egy-egy térség vízgazdálkodását.

A helyettes államtitkár megköszönte a szerzők munkáját és reményét fejezte ki, hogy a most megjelent hiánypótlónak számító kötet idővel sorozattá növi ki magát – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!