2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kézikönyv a banánszektorban dolgozók számára

Agro Napló
A FAO a világ legnagyobb banánexportőrével, Ecuadorral közösen dolgozott ki ajánlásokat a növényvédő szerek megfelelő tárolására, kezelésére és használatára

Genf, 2017. november 8. – Egy praktikus kézikönyv teheti a banánszektorban dolgozók életét biztonságosabbá – azokét, akik számunkra a világ legnagyobb mennyiségben és értékben exportált gyümölcsét biztosítják.

A kiadványt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és Ecuador közösen dolgozta ki és mutatta ma be a harmadik Világ Banánfórum konferencián Genfben. A banántermesztés családok ezreinek jelent megélhetést a fejlődő világban, akik jó hasznát vehetik az egyébként Ecuadorra kidolgozott kézikönyvnek.

Ebben számtalan javaslat van az iparágban dolgozók számára a farmon felbukkanó veszélyek elkerülésére, illetve a vegyszerekkel és növényvédő szerekkel való helyes és biztonságos bánásmódra.

Társadalmi, környezeti és egészségügyi veszélyek

A banán a legjelentősebb mezőgazdasági exporttermék a világon a gabonafélék, kávé és kakaó után, de a termelők a költségek alacsonyan tartása végett sokszor a dolgozóik és a természeti környezet számára katasztrofális következményekkel járó döntéseket hoznak.

A banánültetvényeken például 10-szer több növényvédő szert használnak, mint a fejlett világ más ültetvényein. A vegyszereknek való folyamatos kitettség komoly egészségügyi következményekkel járhat az ott dolgozóknak és a környéken élőknek – egy probléma, amivel a kiadvány is foglalkozik.

A kézikönyv nem csak a gazdálkodók szintjén lehet hasznos, hanem a jogszabályok kialakításához is olvashatók tanácsok benne többek között a munkahelyi balesetek témaköréről.

Szektorközi együttműködés gyümölcse

A mintegy 100 millió tonna elfogyasztott banán közel 20 %-a kerül exportálásra. Ebből 6 millió származik Ecuadorból, a világ legnagyobb banánexportőrétől, amely épp ezért a kézikönyv célországa.

A kiadvány egy a kormányzati, privát és civil szféra között létrejött példanélküli együttműködés eredménye. Alkalmazásából a szektorban dolgozó 250 000 ember közvetlenül, és az export révén érintett 2-2,5 millió ember közvetetten profitálhat.

Miután a banántermesztés mikéntje nem különbözik lényegesen máshol sem, a módszereket Latin-Amerikától Ázsián át a Csendes-óceán térségéig bárhol lehet alkalmazni.

A FAO Világ Banánfórum Titkárság semleges szereplőként igyekszik ezen a hatalmas iparágon belül a koordinációt – és egyúttal a kézikönyv használatát is – elősegíteni.

Kép: ©CIRAD/L. De Lapeyre de Bellaire

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Idén se lesz olcsóbb a krumpli

Idén se lesz olcsóbb a krumpli

Az időjárás miatt szűkös lett a tavalyi termés, ezért jóval magasabb a burgonya ára, és nem is várható jelentős csökkenés.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!