Kezdődik a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program

Agro Napló
Várhatóan még idén tavasszal megkezdődik a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program, aminek alapvető célja a beruházások ösztönzése – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára április elején – foglalta össze a kormany.hu.

György László közölte: az első szakaszban 25 milliárd forint áll majd rendelkezésre a tíznél kevesebb embert foglalkoztató cégek számára. Egy vállalkozás 2,0-10,0 millió forintot kaphat, a forrás pedig kombinálható a 10 milliós újraindítási gyorskölcsönnel – tette hozzá.

A program lényege – fogalmazott az államtitkár –, hogy a kistelepüléseken működő kisvállalkozások kis összegű támogatásokra pályázatnak. Ezek a juttatások a szintlépés lehetőségét jelentik a cégeknek – jegyezte meg.

A támogatás intenzitása legfeljebb 70 százalék, vagyis 100 forintonként maximum 70-et vállal át az állam a beruházás költségéből. A forrás sok mindenre fordítható, egyebek mellett bérekre, gépekre, műhelyekre, információs technológiai fejlesztésekre és képzésekre is.

Az uniós követelmények miatt legalább egy lezárt üzleti évvel kell rendelkezni. A részleteket a palyazat.gov.hu oldalra töltik majd fel – közölte György László, aláhúzva, hogy nemcsak minden élet, hanem minden vállalkozás is számít.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy az új pályázati lehetőség a Magyar Falu Programmal összhangban nyílik meg. Felidézte: a program – amelyre eddig 600 milliárd forintot fordított a kormány – már a harmadik éve működik. A program forrásaiból biztosított támogatásokkal pedig törekszenek, hogy minden falusi ember életminősége javuljon – hívta fel a figyelmet.

A program több pilléren nyugszik. Idesorolható a Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok), amellyel már csaknem 20 ezer család élt, 100 milliárd forint értékben. Alacsonyabb rendű állami utakat 2500 kilométer hosszúságban újítottak vagy újítanak fel.

Folyamatosan írnak ki pályázatokat önkormányzatoknak, egyházközségeknek, civil szervezeteknek, két év alatt 12 ezer nyertest hirdettek, 130 milliárd forint értékben indítottak fejlesztéseket; renováltak majdnem 3 ezer falusi épületet, intézményt – például szolgálati lakást, óvodát, iskolát –, hogy legyenek orvosok, pedagógusok. Idei újdonság, hogy a kisboltokat is meg akarják menteni, újra akarják nyitni – sorolta Gyopáros Alpár.

A kormánybiztos megjegyezte, hogy a Magyar Falu Program eddig kizárólag költségvetési forrásokból működött. Bár törekedtek európai uniós pénzek bevonására, ez a lehetőség csak most válik majd valósággá. A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programban legalább 2-3 ezer céget fognak támogatni, de akár az is lehet, hogy 5-6 ezret – közölte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!