MENÜ

Kevés alma és körte terem az idén

Agro Napló 2020.07.30.

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem. A körtét még ennél jobban is megviselte az időjárás: egy átlag évihez képest 50-60 százalékkal szerényebb lehet a termés – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) lapunkkal.

 

A tapasztalatok alapján tavasszal nagyon sok, térségenként 15-18 fagyos éjszaka volt, március 22-étől május közepéig pedig több hullámban jelentős fagykárok érték a gyümölcsültetvényeket – derül ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a NAK, valamint az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) termésprognózisából. A károkat a rendkívül aszályos tél végi, kora tavaszi időjárás is növelte.

A negatív időjárási hatások drasztikus kiesést okoztak az alma- és körtetermésben. Ennek következtében az idén hozzávetőlegesen 300-350 ezer tonna almatermésre számítanak a szakemberek. Ez egy átlagos évi termés (600 ezer tonna) 50-60 százaléka. A körtetermés esetében még rosszabb a helyzet: a sokéves átlagtermés (32 ezer tonna) 40-50 százaléka várható csak az idén, azaz mintegy 13-16 ezer tonna. Sok olyan ültetvény is van az országban, ahol abszolút nincs szüretelhető termésmennyiség.

Az egyes termőtájak, illetve termesztő körzetek között nincsenek markáns különbségek, mindenhol az átlagosnál jóval alacsonyabb a termés. Az almánál a fajták vonatkozásában elmondható: a Gala és a Golden fajtakörnél a helyzethez mérten jó a termés, míg kifejezetten gyenge a Jonagold, Jonathan és Idared fajtakörnél. A Red Delicious, Pinova, Braeburn, Fuji fajták termése erősen heterogén, általában gyenge.

A körte esetében a dunántúli termőtájakon általában nagyon gyenge a termés, míg az ország északi, észak-keleti termesztő körzeteiben valamivel jobb a helyzet, jóllehet itt is jelentősen alulmúlja még a tavalyi évi, gyenge szintet is. A fajták vonatkozásában megállapítható, hogy a Vilmos körte várható mennyisége a helyzethez képest elfogadható – de nem jó –, míg a többi fajta általában nagyon gyengén teljesít – tartalmazza az ismertető.