KAP 2020: kulcskérdés a támogatások összege

Agro Napló
Nehéz tárgyalásokra számít a következő 6-8 hónapban nemcsak Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa, de Nagy István agrárminiszter is a Közös Agrárpolitika új költségvetésének kialakítása során.

Magyarország kulcspartner, meghatározó szereplő az új uniós költségvetési időszak és a Közös Agrárpolitika (KAP) szabályairól szóló alkufolyamatban - mondta az MTI tudósítása szerint Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztos, miután Nagy István agrárminiszterrel tárgyalt Budapesten. Szavai szerint : a magyar miniszter fontos partnere a következő 6-8 hónapban folytatott tárgyalásokon. Számos kérdésről egyeztettek, így az új agrárpolitikában az infrastrukturális fejlesztések és a kapacitásbővítések fontosságáról. Azonosították a megoldásra váró kérdéseket, áttekintették a 2020 utáni KAP kialakításáról szóló tárgyalások kiemelt kérdéseit - közölte. Véleménye szerint sikerülni fog olyan kiegyensúlyozott megoldásokat kidolgozni, amely minden fél érdekét szolgálja majd.

Gazdabarát és megfelelő költségvetésű uniós agrárpolitikára van szükség 2020 után is, az új rendszer legfontosabb elemének továbbra is a hektár alapú közvetlen kifizetéseknek kell maradniuk - hangsúlyozta a megbeszélést követően Nagy István. A miniszter szerint nehéz időszak következik, mert most dől el, hogy mi lesz az a pénzügyi keret, amihez a magyar gazdák a következő uniós ciklusban hozzájuthatnak.

A biztossal folytatott megbeszélést eredményesnek értékelte, és kijelentette: Phil Hogan támogatja a magyar gazdák munkáját és a biztos is számíthat a magyar támogatásra a munkája során, hogy a költségvetésből minél nagyobb forrás jusson a KAP-ra. Mint mondta, egyetértettek abban, hogy az egyik legrégebbi uniós politika az agárpolitika, amelynek megtartása kulcskérdés. Minden KAP-forrást a gazdáknak kell megkapniuk - tette hozzá a miniszter. 

A Közös Agrárpolitika és az okosfalvak voltak a középpontban

Phil Hogan először a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerevezésében Budapesten tartott előadást a Magyar Tudományos Akadémia székházában a Közös Agrárpolitika jövőjéről, majd délután Gödöllőn részt vett az Okosfalvak szakmai konferencián, ahol rajta kívül Szanyi Tibor EP-képviselő, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakbizottság tagja és Solymár Károly Balázs, infokommunikációért felelős helyettes államtitkár is nyitóbeszédet mondott. Ezután Dr. Csatári Bálint, az MTA emeritus kutatója, geográfus adott elő a „A magyar vidék jövőbeli lehetőségei és az okos falu tervek” címmel. Ezt követően Szanyi Tibor és Franc Bogovič EP-képviselők, Phil Hogan uniós biztos és Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos részvételével tartottak párbeszédet a polgárokkal az okosfalvak témában. Délután „A Közös Agrárpolitika és az okosfalvak jövője” címmel az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának képviseletében Stefan Ostergard Jensen tartott prezentációt, majd Paul Soto, az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (European Network for Rural Development) munkatársa beszélt az okosfalvak gyakorlati megvalósításáról. A programot Olivier Chartier zárta, aki az ECORYS képviseletében osztotta meg tapasztalatait az okosfalvak első kísérleti projektjének eredményeiről.

A Közös Agrárpolitika újítási terveiről Phil Hogan korábban is beszélt már, amiről az Agro Napló a helyszínről, Brüsszelből számolt be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a régen várt eco-scheme-ek listája

Itt a régen várt eco-scheme-ek listája

Az Európai Bizottság (EB) nyilvánosságra hozta az eco-scheme-k (azaz agroökológiai feltételek) listáját, ami az unió új közös agrárpolitikájának (KAP)...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!