Jövőre már naprakész műholdképekkel dolgozhatnak a hatóságok

Agro Napló
Nemsokára friss műholdképekre támaszkodhat eljárásai során az állami bürokrácia: a 7 milliárd forintból megvalósuló földmegfigyelési információs rendszer adatai többek között a területalapú támogatások ellenőrzéséhez is felhasználhatóak lesznek.

Megvalósítási szakaszába lépett a földmegfigyelési információs rendszer (fir) projekt, amelynek kialakítására a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezette konzorcium 7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült - mondta Pócza András, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) főosztályvezetője.

Magyarország az uniós tagsága révén résztulajdonosa annak a világszínvonalú műholdcsaládnak, amelyet a Copernicus programban fejleszt Európa. A program elérhetővé teszi a földmegfigyelési nyers adatokat, amelyek feldolgozása már az országok feladta. Ezt szolgálja a fir-projekt is - tette hozzá a főosztályvezető az MTI tudósítása szerint.

A földmegfigyelési adatok a nemzetgazdaság számos területén kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen az online elérhető, naprakész űrfelvételek segítségével egyebek között nyomon követhető a bolygó állapota, az épített környezet, valamint a természeti folyamatok és a krízishelyzetek is. 

A projekt célja elsősorban olyan közszolgáltatások minőségének javítása, amelyek az állami intézmények eljárásait teszik hatékonyabbá. A fir a földmegfigyelési adatok előfeldolgozását minden esetben elvégzi, így a partnerszervek már a feldolgozott információhoz jutnak hozzá. A szolgáltatás automatizált, és bármikor valós időben elérhető lesz - tette hozzá.

Rudan Pál, a projekt szakmai vezetője tájékoztatása szerint a KIFÜ irányítása alatt álló, 2019. október 31-ig tartó projektben konzorciumi tagként vesz részt a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ Zrt.) és Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH). A projekt szakmai felügyeletét az ITM látja el.

Ismertette, hogy a projektben létrehoznak egy földmegfigyelési adatközpontot és egy földmegfigyelési operatív központot, amelyek adatokat biztosítanak majd egy e-Föld elnevezésű portálnak. A fir alkalmas lesz egyebek között a jégzajlás megfigyelésére, erdőtűz észlelésére, árvízi elöntés-, valamint felszínborítás-vizsgálatra, növényzet-analízisre és a földfelszín mozgásának vizsgálatára is.

Szijártó Zoltán, a KIFÜ elnöke kiemelte, hogy a projekt az infrastruktúra létrehozása mellett a digitális gazdaságot is támogatja majd, bővül vele az állami digitális szolgáltatások köre.

Dömötör Csaba, a NISZ Zrt. igazgatója elmondta, hogy a zrt. egyedülálló szolgáltatáscsomagot biztosít a projekt megvalósításhoz. A fir egyszerre veszi igénybe a kormányzati adatközpont felhő- és hoszting-szolgáltatását, amelynek alapján magas biztonsági követelményeknek megfelelő környezetben nyílik lehetőség a speciális számítási kapacitást biztosító eszközök elhelyezésére. 

Fekete Gábor, Budapest Főváros Kormányhivatalának főosztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy a fir létrehozásának több előnye van a hazai téradat-szektor számára. A hivatal szerepe a firben az űrfelvételek feldolgozásával kapcsolatos szakmai tapasztalatok megosztása mellett kiterjed a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer támogatására és a parlagfű információs rendszer működtetésére, illetve a terület alapú támogatások ellenőrzésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
5G technológia már az agráriumban is

5G technológia már az agráriumban is

„Az 5G technológia életünk számos területére kihat, az agráriumtól a közlekedésen át a logisztikáig” – mondta Palkovics László innovációs és technológ...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!