Jövőre 25 százalékkal több támogatást kapnak a méhészek

Agro Napló
Huszonöt százalékkal több támogatást kapnak a méhészek a Nemzeti Méhészeti Program részeként a jövő évtől – mondta az agrárminiszter november végén Gödöllőn.
Fotó: AM

Nagy István ezt a bejelentést a Magyar Méhészek XI. Világtalálkozóján tett – közölte az Agrárminisztérium (AM) a kormányzati hírportálon. Az agrártárca vezetője kiemelte: a magyar méhészet kicsi, de stratégiai fontosságú ágazat, amely nélkül a nagy agrárágazatok bajba kerülnének.

Hangsúlyozta: a méhek által végzett beporzás nélkül a biológiai sokszínűség kerülne veszélybe. Erre tekintettel a kormány ebben az évben bevezette a beporzási támogatást, amelynek összege méhcsaládonként 500 forint volt az idén. Jövőre pedig ezt a támogatást 1000 forintra emelik - közülte. A 25 százalékos emelés azt jelenti – hívta fel a figyelmet –, hogy a méhészek számára elérhető forrás 998,5 millió forint lesz 2020-ban.

A miniszter emlékeztetett: az Európai Unión kívüli országokból, főként Kínából érkező méz gyakran gyengébb minőségű. A magasabb technológiai színvonalon és magasabb élelmiszer-biztonsági feltételek mellett termelő tagállami méhészek nehezen tudnak versenyezni ezzel a termékkel. Ennek hosszabb távon az lehet a következménye, hogy piaci alapon egyre kevésbé lesz fenntartható a méhészeti tevékenység.

Az agrártárca irányítója beszélt arról is, hogy a méhészet gazdaságosságának csökkenése miatt egyre kevésbé választják a fiatalok a méhészkedést. Ezzel nem az a legnagyobb probléma, hogy a  jelenlegi mintegy 30 ezer tonna méz helyett esetleg  csak majd 15 ezer tonna mézet termelnek hazánkban, hanem a méhcsaládok csökkenésével elmaradhat a beporzás, aminek már nemzetgazdasági következménye lehet – figyelmeztetett Nagy István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!