2024. április 24. szerda György

Jövő héten újraindul az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszer

Agro Napló
Számottevő karbantartást követően az érintettek jövő hét közepétől használhatják újra az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert.

Amint azt a Nébih korábban megírta, a tavalyi év tapasztalatai alapján több újítást is bevezetnek az antibiotikum-felhasználás bejelentő rendszerben. A fejlesztésnek szintén kiemelt célja, hogy a jelentések adattartalma igazodjon az Európai Uniós adatszolgáltatási kötelezettséghez*. 

Az érintettek a jelentéseket továbbra is a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén rögzíthetik. A megújult felület jövő hét közepétől áll majd rendelkezésre, és többek között – nem bővítve, de – új bontásban tartalmazza az állatfajokat, kiváltva ezzel a pontos életkor rögzítésének kötelezettségét. Számos további, az adatminőség javítását, valamint a rugalmasabb adatkitöltést célzó fejlesztés is élesedik. Előbbi körbe tartozik a tenyészetkódok és formájuk validálása, így mostantól a rendszer figyelmeztető üzenetben jelzi a felhasználóknak, ha hibás tenyészkóddal próbálnak adatot rögzíteni. A kitöltést könnyítő funkciók között említhető, hogy lehetővé válik a korábbi jelentések másolása – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből az Agro Napló.

A meghatalmazottak számára is egyszerűbbé válik a bejelentés: ők a jövőben legördülő listából választhatják ki, hogy aktuálisan mely tenyészet adatait szeretnék felvinni. További változás, hogy az antibiotikumos takarmányok esetében ezentúl a rendelvényen szintén szereplő állatgyógyászati bekeverési arányt is meg kell majd adni. Azoknak pedig, akik elmulasztják véglegesíteni jelentésüket a határidő lejárta előtt értesítőt küld a rendszer ügyfélkapus tárhelyükre. 

Bár az EU-felé az antibiotikumfelhasználásról kell adatot szolgáltatni, így a rendszer is ennek gyűjtésére szolgál, jelentős igény mutatkozott tavaly a „nullás bevallás” lehetőségének megteremtésére. A felhasználók kérésének megfelelően jelen fejlesztéssel ez a funkciót is elérhetővé vált a rendszerben. 

A megújult felületet jövő hét közepétől használhatják az érintettek, melyben a januárra vonatkozó jelentéseket – 15-e helyett – egész február végéig rögzíthetik. 

Kapcsolódó jogszabály:

*2021/578/EK rendelet
2022/209/EK rendelet

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!