Jövő augusztusban léphet életbe az új bortörvény

Agro Napló
Utolsó állomásához érkezett az egyeztetés és hamarosan benyújtják a parlamentnek az új bortörvényt, a tervek szerint az új szabályozás jövő augusztusban léphet életbe - jelentette be az agrárminiszter október elején, Móron a "Miklóscsabi pincéje" avatásán.
Fotó: Fekete István

Nagy István elmondta, hogy az új bortörvény célja az adminisztrációs terhek csökkentése és az ellenőrzések hatékonyabbá tétele. Reményeik szerint az ePincekönyv bevezetésével hosszú távon is átláthatóbbá válik a rendszer, emellett az új szabályozás nagyobb önállóságot is biztosít majd a termelői közösségek számára.

A tárcavezető beszélt arról is – tudósított a helyszínről az MTI –, hogy a készülő bortörvény foglalkozik a murci forgalmazásának kérdésével is, mivel eddig nagyon sok akadályba ütközött az értékesítés, most "minden akadályt elhárítanak a murci útjából", azaz nem kell forgalomba-hozatali engedélyt szerezni hozzá, és nem kell laboratóriumi vizsgálatot sem lefolytatni.

Nagy István rámutatott: a koronavírus-járvány miatt nehéz időket él a szőlő-bor ágazat. Ezért a kormány 2,2 milliárd forintos átmeneti támogatással segíti a gazdákat, borászokat. A jövőbeni támogatásokról szólva kiemelte: a magyar borok népszerűsítését az EU és a harmadik országok piacain, a tervek szerint erre a következő három évben mintegy 4,8 milliárd forintot fordítanak majd.

Miklós Csaba, móri borász elmondta, hogy több mint 130 millió forintból valósították meg a fejlesztést, amely magában foglalta két egymás melletti pince összekötésével létrejött pincerendszer kialakítását és az eszközbeszerzést is.

A borász megemlítette: pincészetük nyolc hektáron gazdálkodik, évente mintegy 50 ezer palack bort készítenek, amelyet belföldön értékesítenek. Hozzátette: fő fajtáik az Ezerjó, a Rajnai Rizling, a Zöldveltelini, a Királyleányka és a Leányka.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!