2024. március 29. péntek Auguszta

Jóval az unió átlaga felett teljesített a magyar gazdaság az első negyedévben

Agro Napló
Budapest, 2015. június 5., péntek (MTI) - A magyar gazdaság 3,5 százalékkal növekedett  az első negyedévben éves összevetésben, amivel jóval az Európai Unió 1,4 százalék körüli átlaga felett teljesített - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatait a hazai össztermék (GDP) alakulásáról.

A statisztikai hivatal adatai szerint a feldolgozóiparban 8,0 százalékkal nőtt a hozzáadott érték a tavalyi első negyedévhez képest, az építőiparban 9,2 százalékos volt a növekedés, míg a mezőgazdaság teljesítménye 11,6 százalékkal visszaesett. A háztartások fogyasztási kiadásai 2,7 százalékkal nőttek, a beruházások viszont 6,7 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól a KSH jelentése szerint.

Az NGM közleményében kiemelte: utoljára 2006 elején bővült az idei első negyedéves adatnál gyorsabban a fogyasztás. A kedvező 2,7 százalék növekedéshez a minisztérium értékelése szerint a visszafogott inflációs környezet, a kormány devizahiteleseket mentő intézkedései, valamint az emelkedő reáljövedelmek és foglalkoztatás - az,  hogy 80 ezerrel többen dolgoznak - egyaránt hozzájárult - sorolta az NGM.

A minisztérium szerint tartható a konvergenciaprogramban vázolt idei 3,1 százalékos növekedési prognózis. A magyar gazdaság 2013 óta egy egészségesebb és kiegyensúlyozottabb növekedési szerkezetet mutat - olvasható a tárca közleményében.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!