Januártól jön az újabb támogatott kkv beruházási hitel

Agro Napló
Megjelent a 2019 elején induló Növekedési Hitelprogram új konstrukciója, az NHP fix terméktájékoztatója a Magyar Nemzet Bank (MNB) honlapján. A jegybank a hosszú futamidejű, fix kamatozású termékek arányát erősítené a beruházást támogató konstrukciókkal.

Az 1000 milliárd forintos keretösszeggel induló NHP fix konstrukció a legfontosabb paraméterek és a lebonyolítás tekintetében megegyezik az NHP korábbi szakaszaival.

Így az MNB nullaszázalékos kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább kkv-knak. A program likviditási szempontból semleges, mert az NHP fix keretében folyósított hitelvolumenből fakadó többletlikviditás alapkamaton sterilizálásra kerül.

Az NHP fix célzottabb a program korábbi szakaszainál. Ezúttal is csak beruházási célra nyújthatók hitelek (ideértve a pénzügyi lízinget is), azonban csak forintban, 3 évnél hosszabb futamidőre, és szűkül a felhasználás köre is.

Az új konstrukcióval az MNB elsősorban a kkv-hitelezés szerkezetére kíván hatást gyakorolni, célja a hosszú lejáratú és rögzített kamatozású hitelek részarányának növelése.

A jegybank közleményében emlékeztet: a Növekedési Hitelprogram (NHP) eddigi három szakasza keretében közel 40 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz több mint 2800 milliárd forint összegben. A program hozzájárult a hitelezési fordulat bekövetkezéséhez: a korábban tapasztalt csökkenő trend megállását követően a kkv-hitelállomány 2015-től növekedést mutat, amelynek dinamikája a legfrissebb adatok szerint eléri az évi 14 százalékot.

Az MNB becslései alapján a program gazdasági növekedésre gyakorolt hatása 2013-2017 között 2-2,5 százalék között lehetett egy olyan alternatív pályához képest, amelyben az NHP hiányában csak lassabban állt volna helyre a hitelezés - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!