2024. április 25. csütörtök Márk

Iráni-magyar vetőmag üzlet formálódik

Agro Napló
Iráni üzleti delegációval egyeztetett a mezőgazdasági együttműködés lehetőségeiről Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.
Fotó: AM/Krasznai-Nehrebeczky Mária

Az iráni fél magyar partnerekkel fontolgatja a kukorica- és szójavetőmagok iráni termesztését - adta hírül az Agrárminisztérium, miután egy nagy létszámú, szakemberekből és meghatározó üzletemberekből álló delegációval egyeztetett Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes. Az iráni fél évek óta kiemelt érdeklődést tanúsít nemcsak a hazai nyersanyagok, hanem a hazai szakértelem és technológiai berendezések iránt is, és tavalyi nemzetgazdasági tárcaközi megállapodások után immár konkretizált, több területre kiterjedő együttműködéseket tervez hazánkkal.

 Az irániak a tárgyalások során hangsúlyozták, hogy a vetőmag-előállítás és az üvegházi termelés terén is számítanak a több évtizedes tapasztalattal és kiváló szakértelemmel egyaránt rendelkező Magyarország partnerségére. Fontos szempontként merült fel továbbá iráni részről a GMO-mentesség, a hazai technológia megismerése és esetleges beszerzése, továbbá a majdani együttműködések agrárkutatás-fejlesztési kapcsolódásainak lehetősége is.

Farkas Sándor miniszterhelyettes biztosította a tárgyalópartnereket, hogy nagyon hasonlóak az elképzeléseink, és Magyarország  támogatja az iráni projektkezdeményezéseket. E megállapodásoknak egyfelől azért is jelentősége lehet, mert Irán egy több mint nyolcvanmilliós piac, másfelől azért, mert a közel-keleti ország a későbbiekben a szomszédos, valamint a térségi országokba is exportálni kíván.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!