Intézkedések a hazai körforgásos gazdaságért

Agro Napló
Idén március 23 és 24 között tartották a „Technikai segítségnyújtás Magyarország körforgásos gazdasági stratégiájának és cselekvési tervének kidolgozásához” című zárókonferenciát.

A konferencián bemutatták a Nemzeti Körforgásos Gazdasági Stratégiát, amit az OECD munkatársainak közreműködésével készült el. A tanulmány ide kattintva érhető el.

A jelentésből megtudhatjuk többek között a fő prioritási területeket és a jelentős hatással bíró intézkedéseket, amelyek kritikusnak tekinthetők a magyarországi körforgásos gazdaságra való átállás szempontjából. A legfőbb célterületek:

  • biomassza- és élelmiszeripar,
  • építőipar,
  • műanyag.

A számszerűsített célok kézzelfoghatóbbá teszik Magyarország jövőképét, és elősegítik a megvalósítást. A 2040-ig elérendő célok:

  • Az anyagfelhasználás korlátozása érdekében a Kormány beruház a kutatásba és ösztönzőket vezet be annak érdekében, hogy innovációval, ökodesign-nal, valamint a termékek megosztásával és újrafelhasználásával támogassa az erőforráshatékonyságot. Magyarország célja az, hogy megduplázza az erőforrás-termelékenységét (GDP/ DMC), és elérje a 2 EUR/kg anyagköltséget.
  • Az anyagkörforgás lezárása és a fenntarthatóbb anyaghasználat érdekében intézkedéseket vezetnek be, hogy megduplázzák (15%-ra emeljék) Magyarország körforgásos anyaghasználati rátáját.
  • A körforgásos gazdaságra való átállásban rejlő előnyök szélesebb körű kihasználása érdekében a Kormány támogatást nyújt az innováció és az új üzleti modellek kialakítása területén. Magyarország célja, hogy a körforgásos munkahelyek számát 30%- kal (az összmunkaerő 2,5%-ára) emelje az iparban, a mezőgazdaságban, és a szolgáltatói szektorban.

A biomassza- és az élelmiszeripari szektorból a konferencián számos pozitív példa került bemutatásra, mint a Munch – Mit (t)eszünk a pazarlás ellen? ételmentő alkalmazás; a Koppányvölgy Natúrpark – Akvageokompónia, ami egy integrált közösségi hal és rovarfehérje termelő kísérleti üzem és a Pannonhalmi Főapátság, mint Fenntartható fejlődés egy ezeréves monostorban – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből az Agro Napló.

 

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!