2024. április 26. péntek Ervin

Így üzemelt az országos jégkármérséklés a zivataros napok alatt

Agro Napló
Közzétette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az országos jégkármérséklő rendszer két heti összesítőjét, ami június végének és július elejének adatait foglalja magába június 28. és július 11. között, bemutatva az időszak zivataros napokon a generátorok bekapcsolásának alakulását és a meteorológia helyzetet.

Bekapcsolási adatok

Június 28-án és 29-én front nem érte el a Kárpát-medence térségét, mégis a helyi hatásoknak köszönhetően az ország egy-egy pontján kialakultak zivatarok. Június 30-án egy hidegfronttal együtt nedvesebb, labilisabb levegő is érkezett a térségbe, ami kedveztek a heves zivatarok kialakulásának egészen július 3-ig.

Július 4-től egy anticiklon alakította időjárásunkat, melynek köszönhetően, derült száraz időben volt részünk. A több napig tartó kánikulát és hőhullámot július 9-én ismét egy hidegfront zárta, amely heves zivatarokkal, szupercellákkal érkezett. Az időszak alatt az időjárás 12 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését.

A következőkben, az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

Meteorológiai adatok elemzése

Június 30-án egy hidegfront és a magasban hozzá kapcsolódó hidegörvény érkezett az esti órákban, ami nedvesebb, labilisabb levegőt hozott. A megváltozott meteorológiai feltételek kedveztek a heves zivatarok kialakulásának.

Július 1-jén, hazánk időjárását a fölöttünk átvonuló hidegfront és a magasban hozzá kapcsolódó hidegörvény, továbbá keleti országrészben nedvesebb, labilisabb levegő együttesen alakította, amelyek kedveztek a heves zivatarok kialakulásának.

A déli órákban Miskolc északi területén heves zivatarok alakultak ki, néhol felhőszakadás és jégeső is volt. Miskolcon a legfejlettebb cellákat jég kísérte (5. kép) és felhőszakadás is kialakult a város északi részén (6.kép). A délutáni órákban több szupercella is kialakult az ország északkeleti területein Kisvárda, Sárospatak és Tiszatelek környékén (7. 8. és 9. kép).

A változékony, csapadékosabb időjárás egészen július 3-ig tartott. Ezt követően egy nagy kiterjedésű anticiklonnak köszönhetően nyugodt időjárásban volt részünk július 4. és 8. között. A több napig tartó kánikulát és hőhullámot július 9-én, pénteken ismét egy hidegfront zárta, amely heves zivatarokkal, szupercellákkal érkezett, melyeket több helyen viharos erejű szél és jég kísért (10. kép).

Július 10-én, szombaton a Kárpát-medence időjárását aznap éjfélig, az előző napon érkezett frontrendszer hidegfrontja határozta meg, melynek hatására az ország keleti, délkeleti területein alakultak ki zivatarok.

Július 11-én, vasárnap a Kárpát-medence fölé már jóval nagyobb nedvességtartalmú és meglehetősen labilis légállapotú levegő áramlott, ami kedvezett a hevesebb zivatarok kialakulásának, néhol jelentősebb mennyiségű csapadék is hullott – olvasható az összefoglalóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!