2024. április 27. szombat Zita

Heti fókusz: Tavaszi állományvédelem időzítése repcében

Agro Napló
Korai védekezést kell bevetnünk az enyhe időjárás miatt korán betelepülő rovarkártevők ellen. Továbbá tábláink rendszeres monitorozásával tervezhetjük csak meg hatékonyan a repcénk további növényvédelmi technológiáját. Ebben segítenek a szakértők, a válaszokért kattintson a névre vagy fotóra!

Tavaszi állományvédelem időzítése repcében

 

Perényi Marianna
Bayer Crop Science

Bálint Sándor
Corteva Agriscience
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
Tasi Attila
Sumi Agro Hungary Kft.
Horváthné Tóth Ildikó
UPL Hungary Kft.

Perényi Marianna (Bayer Crop Science) 

Jókor, jó helyen, szól a mondás, mely az élet sok területén jelenti a siker titkát. A repce növényvédelmére vonatkoztatva a siker egyik alapelve, hogy a védekezéshez használt eszköz a károsítóval időben és térben találkozzon. Szerencsére ennek az alapelvnek a repce táblák rendszeres monitorozásával és a védekezések megfigyelésre alapozott időzítésével meg lehet felelni. Ha emellett jól tervezett növényvédelmi technológiával is készültek a tavaszra, akkor megteremthető a jövedelmező termesztés alapja.

Tavasszal az állomány fejlettsége alapján dönthetünk a növekedésszabályozó készítmény alkalmazásáról. Amikor a főhajtás növekedésnek indul, regulátorral célszerű visszafogni annak túlzottan erőteljes fejlődését. A kezelés célja az oldalhajtások számának növelése és így a várható hozam növelése is. Ebben az időszakban a jelentős kórokozók elleni hatékony védelemre is szükség van. Gombabetegségek ellen elsősorban a prevenció a cél. Már a fertőzés előtt, amikor a kórokozók számára kedvezőek a körülmények (csapadék, hőmérséklet, páratartalom, a repce fejlettségi állapota), védjük állományunkat, így elkerülhető a komoly fertőzés és kártétel. A fertőzés után is van mód a beavatkozásra, de ilyen időzítéssel már számolni kell bizonyos mértékű kártétellel és a szerválasztás is nagyobb figyelmet kíván.  A termesztésben lévő repcehibridek egyes kórokozók ellen rendelkeznek ellenállósággal, ám erős fertőzési nyomás esetén állományvédelemre is szükség van.

A rovarkártevők elleni kezelések megfigyelésre (sárgalap, sárgatál, növényvizsgálat) alapozva időzíthetők jól. A repceszár-ormányos és a nagy repceormányos február végétől nagyjából egyszerre kezd betelepedni a repce táblákra. A kezelés akkor lesz hatékony, ha a tömeges betelepedés után, de még tojásrakás előtt történik, hiszen a szárban lévő lárvák ellen már nincs megfelelő védekezési lehetőség. Az idő melegedésével a repce fénybogár is megjelenik és már a zöldbimbós repcét is károsítja. Virágonként 1-3 bogár jelenléte már indokolja a védekezést. Használjunk tartamhatást is biztosító rovarölő szert, hogy az érési táplálkozást és a tojásrakást is megakadályozzuk.

A repcetáblák folyamatos megfigyelésével dönthetünk arról, hogy adott károsító ellen az első védekezés után szükséges-e újabb kezelést végezni. Ha igen, azt az előírt permetezési forduló betartásával végezzük. Az időzítés mellett mind a kórokozók, mind a kártevők elleni védelemben fontos a szerrotáció. Ezzel megelőzhető a rezisztencia, illetve segít a már kialakult rezisztencia kezelésében.

Megújult Bayer technológia a tavaszi védelemhez

Az első tavaszi gombaölő szeres kezeléshez célszerű olyan készítményt választani, amely gombaölő és regulátor hatással is rendelkezik. Ilyen a technológiában a repce szárbaindulásától javasolt  Folicur Solo és a Tilmor. Mindkettő régóta bevált, fóma, cilindrospórium, fehérpenész és alternária elleni hatékony védelemet nyújtó és erős regulátor hatású készítmény. Csökkentik a növénymagasságot, növelik a szárszilárdságot, csökkentik a megdőlést, serkentik az oldalhajtások képződését, így egyenletes állományt eredményeznek és hozzájárulnak az egyöntetűbb virágzáshoz is. A Propulse a virágzás stádiumában alkalmazva a szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum és a repce becőrontó Alternaria brassicae kórokozók ellen kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik. Ezen túl a repcét ritkábban károsító betegségek – szürkepenész, cilindrospórium, lisztharmat– ellen is kiváló hatékonysággal bír. Preventív hatása hosszú, de kuratív és eradikatív hatása is jó. Protiokonazol hatóanyagának elsődleges bomlásterméke is jól kapcsolódik a hatáshelyhez, ellenálló gombatörzsek ellen is hatékony, ezért a rezisztencia elleni védekezésben fontos szerepe van. A Propulse emellett kedvezően befolyásolja a repce élettani folyamatait is, javítja a stresszhatásokkal szembeni tűrőképességet és fokozza a fotoszintetikus aktivitást. Repcében zöldítés, termésfokozás, olajtartalom-növelés figyelhető meg.

Deltametrin hatóanyagú készítményeink, a Decis Mega és az idei évtől a Decis Forte gyakorlatilag minden jelentős repce kártevő ellen bevethetők. Alkalmazásuk meglévő rezisztencia esetén (repce fénybogár) más hatásmechanizmusú hatóanyagokkal kombinációban, vagy rotációban történjen.

Újdonság a Bayer Sivanto Energy rovarölő szere, a deltametrin és a flupiradifuron gyári kombinációja. Optimális hatóanyag-összetételű, gyorsabb felszívódást, szállítódást és hatáskifejtést támogató speciális segédanyagokat tartalmazó, könnyen adagolható és felhasználható kontakt és felszívódó hatású készítmény. Alkalmazása repceszár-ormányos és nagy repceormányos elleni védelemre javasolt.

Ez a három készítmény már alacsony hőmérsékleten is megbízható védelmet nyújt a repce kora tavaszi kártevői ellen.

Új megoldás technológiai ajánlatunkban a Roslix. Ezt a folyékony formulációjú acetamiprid hatóanyagú, felszívódó, tartamhatással rendelkező készítményt a virágzáskori kártevők – mint a repcefénybogár és a repcebecő-ormányos – elleni védekezéshez ajánljuk.

Készüljön a repce védelmére jó időzítéssel és a megújult Bayer technológiával!

További információ:
agro.bayer.co.hu

Bálint Sándor (Corteva Agriscience) 

Az enyhe őszi és téli időjárás rendkívül korán aktivizálta a repce kora tavaszi kártevőit. Számos cikk jelent meg a témával kapcsolatban és gyakorlati tapasztalatok is alátámasztják az ormányos lárvák jelenlétét. Ilyen esetben, amikor hatékony védekezés csak az imágók ellen lehetséges, nagyon nehéz már jó időzítésről beszélni. Természetesen a később betelepülő ormányosok szaporodását meg lehet akadályozni február-márciusi kezeléssel is, de a korábban lerakott tojásokat, azokból kikelt lárvákat elpusztítani nem tudjuk. A hatékony védekezés időzítése mindenképpen rajzásmegfigyelést igényel a jól ismert sárga tálakkal, vagy ragacslapokkal. Javasolható a megszokott, 20 db imágó/3 nap kezelési küszöbérték csökkentése megelőzendő az elkésett kezeléseket.

FOKOZOTT HTAÁSBIZTONSÁG A REPCE TAVASZI KÁRTEVŐI ELLEN

A rovarölő szer hatóanyagok számának csökkenése a megmaradó lehetőségek túlhasználatához vezet, ami melegágya a rezisztencia kialakulásának. Magyarországon a repcefénybogár és a burgonyabogár piretroid rezisztenciája közismert és ennek jeleit ormányos fajokban is kimutatták már Nyugat-Európában. A rovarok ellenállóságának alapja legtöbb esetben a hatóanyagokat lebontani képes észteráz és monooxidáz enzimmel rendelkező populációk felszaporodása.

VÉDŐERNYŐ A HATÓANYAGNAK

Észter típusú piretroid hatóanyag használata esetén olyan megoldásra van szükség, amely „megvédi” azt a lebontó enzimektől. A piperonil-butoxid (PBO) az a vegyület, ami kombinációs partnerként a lebontó enzimet inaktiválva lehetővé teszi, hogy a hatóanyag kifejtse hatását. A piperonil-butoxid világszerte széles körben használt partnere a különböző piretroid molekuláknak. Ott van rá szükség, ahol piretroid rezisztens, vagy csökkent érzékenységű rovarok ellen kell küzdeni. Bizonyított tény, hogy ezekben az esetekben nagy mértékben javítható a piretroidok hatékonysága, ugyanis a PBO megakadályozza a lebontó enzimek működését.

ÚJ MEGOLDÁS TAVASZI ROVARPROBLÉMÁKRA REPCÉBEN

A Corteva™ Agriscience 2023 tavaszán hozza forgalomba a Sherpa Duo® rovarölő szert, mely a cipermetrin és PBO gyári kombinációja. A cipermetrin kontakt hatóanyag, melynek hatására a rovarok néhány percen belül befejezik a táplálkozást, majd rövid időn belül elpusztulnak. Rovarölő hatását hűvös időben, már 5 °C-on is kifejti, így kora tavaszi kártevők ellen is jól használható. A készítmény másik összetevője a fentiekben részletezett piperonil-butoxid (PBO) hatásfokozó vegyület, mely a piretroid molekula lebontását végző enzim működését akadályozza. Használatával a Sherpa Duo® ki tudja kifejteni rovarölő hatását piretroid rezisztens kártevők ellen is és csökkenthető a rezisztencia kialakulásának lehetősége.

A védekezési technológiát a biztonságra javasoljuk építeni, amelyben a kártevők esetleges piretroid rezisztenciáját kiiktathatjuk a hatást befolyásoló rizikófaktorok közül. Ennek szellemében az ormányosok ellen először a Magma® különleges hatóanyagú rovarölő szert, majd újabb betelepüés esetén a Sherpa Duo® kijuttatását javasoljuk. Tapasztalataink szerint ez a technológia kiemelkedő hatékonyságot képes nyújtanai a veszélyes kártevők ellen.

További információ:
www.corteva.hu

Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.)

A vegetáció megindulásával a növényvédelmi tevékenységet a repcében kezdik a gazdák. Évről évre hatalmas dilemma, hogy mikor és milyen típusú szerrel érdemes elvégezni az első rovarölő szeres kezelést. Különösen nagy fejtörést okoz ebben az évben, hogy előző ősszel és a melegebb januári napokon már megjelentek az ormányosok az állományban, február második felében pedig tömegesen fogták a sárga alapok a kártevőket. Nagyon sokan már ebben az időszakban elvégeztek egy piretroidos kezelést. A betelepedés főleg a hőmérséklet emelkedésével folyamatos, így továbbra is érdemes résen lenni, hiszen a piretroidok csekély tartamhatásuk miatt a frissen érkező egyedek ellen már nem biztosítanak védelmet. A kártevők és kórokozók mellett az enyhe tél a kultúrnövénynek is kedvezett, sok helyen nagyon szép zöld állományokat láthatunk.

Ha a növények kellő zöld felülettel rendelkeznek, a piretroid hatóanyag mellé mindenképpen célszerű egy felszívódó és tartamhatással is rendelkező készítményt a tankkeverékbe beletenni. A Nufarm az ormányosok elleni védekezésre a Carnadine 0,25 l/ha és a Sumi Alfa 5 EC 0,3 l/ha kombinációt javasolja, tankkeverékben kijuttatva. A Carnadine 200 g/l acetamiprid hatóanyagot tartalmaz, így a 0,25 l/ha dózisnak köszönhetően a megszokotthoz képest 25%-kal több hatóanyaggal dolgozhatunk hektáronként. A több hatóanyag nagyobb hatékonyságot és hosszabb tartamhatást biztosít a kezelésnek. A Carnadine használata során a hatóanyag a növénybe felszívódik és elszállítódik, ezzel védelmet biztosítva azon részeinek is, amit a permetlével nem értünk el. Az eszfenvalerát hatóanyagú Sumi Alfa használatával gyors taglózó hatást érünk el. Mivel kontakt érintő és gyomorméregről beszélünk, a permetezést célszerű olyan napszakban és magasabb hőmérsékleten végezni, amikor az ormányosok a leveleken sütkéreznek.

Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha a kombinációt inkább a repce-fénybogár ellen vetnénk be. A fénybogár a legsúlyosabb kártételt a bimbók, illetve a virágrészek megrágásával okozza, így a zöld, illetve sárga bimbós repcében az ellenük való védekezés elkerülhetetlen. A repce-fénybogár betelepedése is folyamatos, ezért a tartamhatásnak ebben az esetben is kulcsszerepe van. A Carnadine esetén a 25%-kal több kijuttatott hatóanyag komoly fegyvertény a fénybogarak elleni védekezésben is. A Carnadine-t a vegetációban egyszer alkalmazhatjuk a repce BBCH 31–71 közötti fejlettségekor. A Carnadine virágzó állományban önmagában méhkímélő technológiával juttatható ki. A Sumi Alfa szintén engedélyezett termék méhkímélő technológiában, ezért virágzó kultúrában is használható a kombináció.

A repce első tavaszi növényvédelmi munkái között van a regulátorozás, hiszen csak így biztosíthatunk kelő mennyiségű oldalhajtást. A tebukonazol hatóanyagot tartalmazó Mystic 250 EW 1,0 l/ha vagy az Orius 20 EW 1,25 l/ha dózisával nemcsak erőteljes regulátorhatást, hanem széles gombaölő hatást is elérhetünk. Különösen fontos ez olyan állományokban, ahol ősszel nem végeztek ilyen kezelést, illetve ha ősszel már megjelent a fóma, és az enyhe tél miatt további erős fertőzésre kell számítanunk. A megfelelő hatékonyság eléréséhez a kezeléssel célszerű megvárni, hogy a hőmérséklet elérje 10 oC-ot. A permetezés jól kombinálható a rovarkártevők elleni védekezéssel. A kórokozók elleni második védekezést sárga bimbós, virágzó állományban célszerű elvégezni. Ebben az esetben a fő kórokozó a szklerotínia. A Nufarm ehhez a művelethez a Tazer Kombit, tehát a Mystic 250 EW 1,0 l/ ha dózisának és az azoxistrobin hatóanyagú Tazer 250 SC 1,0 l/ha dózisának tankkeverékben történő kijuttatását javasolja.

Tudjon meg többet a repce kora tavaszi növényvédelméről a Nufarmer Magazin 34. számából!

További információ:
www.nufarm.hu

Tasi Attila (Sumi Agro Hungary Kft.) 

Termelői körben közismert, hogy az őszi káposztarepce az egyik legértékesebb haszonnövényünk. A sikeres termesztés alappillérét képezik az okszerűen kivitelezett növényvédelmi kezelések.

A hosszú tenyészidőszak alatt számos kártevő, kórokozó gomba, illetve vírus okozhat problémát. Ezen károsítók leküzdésére a növényvédő szer gyártók eddig számos technológiai megoldást kínáltak a termelőknek, ugyanakkor 2020-ban az Európai Unióban többek között visszavonásra került a klórpirifosz és tiakloprid hatóanyag, amelyek kulcsfontosságú szereppel bírtak a kártevő rovarok elleni védekezésben. A visszavonás következményeként a rendelkezésre álló, felszívódó hatásmechanizmusú rovarölő szer paletta beszűkült, nehezítve a sikeres védekezést.  A beporzó szervezetek, például méhek védelmére pedig továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani.

A lehetséges megoldások most már döntően néhány hatóanyagra, illetve termékre összpontosulnak. Ezek közül több – az acetamiprid hatóanyagra épülő – meghatározó termék, az INAZUMA, az AUTENTIC, a MOSPILAN 20 SG és a legújabb MOSPILAN 120 SL is a Sumi Agro kínálatába tartozik.

Utóbbi három készítmény tisztán acetamiprid hatóanyagával elsősorban a virágzás környéki, méhekre nem veszélyes technológiák meghatározó megoldásai a repcetermesztőknek. Fontos megjegyezni, hogy a kívánt hatékonyság érdekében ezeket a készítményeket adjuválni szükséges. Ez alól a MOSPILAN 120 SL kivételt képez, mert gyárilag tartalmaz hatásfokozó összetevőket.

Az INAZUMA leginkább a szárormányosok elleni védelem bástyája lehet, de zöldbimbós állapotig bármikor eredményesen alkalmazható a fénybogarak ellen is. Ezt segíti, hogy az INAZUMA kétszeri használata is engedélyezett, persze ebbe – ha volt – az őszi kezelés is beletartozik. Az INAZUMA eredményességét a felszívódó acetamiprid mellett a kontakt hatású lambda-cihalotrin egészíti ki. Kontakt, taglózó hatása miatt azonban veszélyes lehet a méhekre, ezért például, ha virágzó gyomok vannak a területen, akkor kizárólag méhkímélő technológiát alkalmazva lehet kijuttatni. Adjuváns használata az INAZUMA esetében is ajánlott.

Az INAZUMA szárormányosok elleni kiemelkedő hatékonyságát bizonyítja az elmúlt évtized pozitív tapasztalatai és gyakorlati visszajelzései. Évekkel ezelőtt elsősorban az AKG-s gazdaságokban vált alapkészítménnyé, ott ugyanis a klórpirifosz tavaszi használata már korábban is tiltott volt. Kiváló hatékonyságának köszönhetően mára az INAZUMA meghatározó technológiai elemmé nőtte ki magát a repcetermesztők körében.

A gyakorlatban a szárormányosok elleni védekezés sok esetben kiegészül a növekedés-szabályozó hatású fungicid felhasználással. A tavaszi „regulálás” talán legelterjedtebb hatóanyaga a tebukonazol, nem véletlenül. Ilyenkor ugyanis nem csak az elágazódások stimulálása az elvárt hatás, hanem az ősszel-télen fertőző fóma felszámolása is fontos szempont. A Sumi Agro kínálatában a TOLEDO gombaölő szer képviseli ezt a termékkört.

Mivel a gondos ápolás mellett a gazdaságosság is fontos szempont, ezért az INAZUMA és a TOLEDO egy technológiai csomagban is elérhető a termelők számára, ami persze anyagi megtakarítást jelent. A SUMI REPCE csomag 10 ha repce kezelésére elegendő.

Végezetül érdemes kitérni arra is, hogy a szűkös technológiai megoldások elvárt hatékonyságát minél tovább meg kellene őriznünk, fontos a rezisztencia kialakulásának az elkerülése. A rezisztencia kialakulásának a megelőzésében kiemelt szerepe van a kijuttatott hatóanyag mennyiségnek. A gyakorlatban a készítmény engedélyokiratában szereplő dózistartományban célszerű a felső határt választani a kezelések során. Javasolt továbbá a fentiekben már említett terülés- és tapadásfokozó adjuvánsok használata, ezáltal növelve a hatóanyag felszívódását a növénybe. Ide tartozó érdekesség, hogy a Sumi Agro hatékonysági vizsgálataiban arra is fény derült, hogy a MOSPILAN 20 SG hatékonysága 8,0 pH értékű permetlében a legjobb.

A repce sok szempontból fontos növényünk: „pénzes növény”, a jó termőterületek vetésforgójának kihagyhatatlan eleme. Jó hír a termelőknek, hogy továbbra sem kell lemondani róla, termesztési feltételei, kiemelve a rovarvédelme a jövőben is biztosított.

További információ:
www.sumiagro.hu

Horváthné Tóth Ildikó (UPL Hungary Kft.) 

Cégünk a UPL Hungary Kft. a fenntartható mezőgazdasági termékek és megoldások nagy mestere.

Az Open Ag-on (nyitott mezőgazdaságon) keresztül igyekszünk a felhasználók szolgálatában állni termékeinkkel a jobb és megbízhatóbb magas termés elérése érdekében.

Ennek tükrében most az őszi káposztarepce tavaszi technológiai ajánlását tárjuk fel Önöknek.

A 2022-es évben a csapadék szempontjából ketté vált az ország. Az aszály negatív hatása hosszú távon érvényesül a talajok vízháztartásában és ezen keresztül az ősszel elvetett növények kelésére, fejlődésére. A fagyok elmúltával sok teendőnk akad repce területünkön. A tél kemény fagyok és hótakaró nélkül telt, viszont a februári nem megszokott magasabb nappali hőmérsékleti értékek és fagymentes éjszakáknak köszönhetően indokolttá vált a repce kártevők, közülük főleg a repce -ormányosok elleni védekezés. A UPL megoldásként ez esetben a kártevők egyedszámának felmérése alapján kétféle lehetőséget kínál. Az egyik egy szisztemikus neonikotionid, ACEPTORRO 200 SE (200 g/l acetamiprid), amely méhekre nem veszélyes. Nemcsak a repceszár-ormányos, illetve a repcebecő-ormányos ellen, de a korán betelepülő repce-fénybogár ellen is hatásos. Dózisa 0,2 l/ha. Abban az esetben, ha tebukonazol tartalmú szerekkel tankmixben szeretnénk kijuttatni, virágzó repcében, vagy virágzó gyomok jelenlétekor csak méhkímélő technológiával lehet alkalmazni. Esetünkben CONROD (tebukonazol 1,0 l/ha) nélkül az ACEPTORRO 200 SE virágzásban is használható. A másik lehetőség a CYPERKILL MAX (500 g/l cipermetrin), a DELTAPHAR 25 EC (25 g/l deltametrin), és a MARKATE 50 (50 g/l lambda-cihalotrin), melyek gyomormérgek, széles hatásspektrumú, rövid hatástartammal rendelkező rovarölő szerek. A CYPERKILL MAX és a DELTAPHAR 25 EC virágzásban nem juttatható ki! A MARKATE 50 a virágzási időszakban csak méhkímélő technológiával alkalmazható! Az ACEPTORRO 200 SE és CYPERKILL MAX rovarölő szereink csomagban is kaphatók.

Abban az esetben, ha repce területünkön gabona árvakeléssel küzdünk, a TARGA SUPER (50 g/l kizalofop-P-etil) vagy a PANTERA (40 g/l kizalofop-P-tefuril) 0,6-1,0 l/ha-os dózisai adnak jó hatást. A magról kelő egyszikű gyomnövények gyökérváltása után a magasabb dózis javasolt. A gyomok teljes pusztulásához 8-10 °C napi átlag hőmérséklet, fagymentes éjszakák a kezelés előtt és után közvetlen, illetve 2-3 hét szükséges. Ezen két speciális egyszikű gyomirtó készítményt lehetőleg önmagában juttassuk ki. A TARGA SUPER és a PANTERA is posztemergens, levélen keresztül felszívódó szuperszelektív egyszikű gyomirtó szer. Tapadásfokozó használatát alkalmazásuk esetén nem ajánljuk! Amennyiben fészkesvirágzatú, vagy keserűfű-félék, illetve acat jelentkezik a repcében, a CLIOPHAR 600 SL (600 g/l klopiralid) gyomirtónk kínálkozik megoldásként. Dózisa 0,125-0,2 l/ha. A gyomok hormonháztartására gyakorol hatást hatékony kifejtéséhez fagymentes éjszakák és legalább 7-8 fok nappali hőmérséklet szükséges. A repce 4-6 valódi leveles állapotától használhatjuk a virágbimbók megjelenéséig! Tankmixben szelektív egyszikű gyomirtókkal egymenetben lehetőleg NE használjuk!

Amint a talaj és a levegő hőmérséklete megengedi, juttassuk ki azokat a gombaölő szereket, amelyek az alternáriás levél-és becőfoltosság, ill. a fehér-és szürkepenész ellen működnek. Ilyenek a CHAMANE (250 g/l azoxistrobin 1,0 l/ha), a CONROD (25 g/l tebukonazol 0,5-1,0 l/ha), és a CONATRA (60 g/l metkonazol 0,7-1,0 l/ha). Ez utóbbi retardálási és növekedésszabályozási tulajdonságokkal is bír. A gombaölő szereinket tőlevélrózsás állapottól virágzásig lehet kijuttatni. A CONROD-ot virágzásban is használhatjuk. A CHAMANE hatóanyaga (azoxistrobin) zöldítő hatással bír, kedvező élettani változásokat okoz, melynek következtében fokozódik a tápanyagok képződése és beépülése, mely több és jobb minőségű termést eredményez. A CHAMANE és CONROD készítményeink csomagban is kaphatók. A tavaszi technológiai ajánlatunk nem lenne teljes a biostimulátoraink nélkül. A UPL gazdag tárházában megtalálhatók az alga készítmények, melyek közül a GA 142 algakrém + 9,5% bór + 4% N tartalmú MULTOLEO és a fenolok-és guajakol hatóanyag tartalmú ATONIK használható stresszoldásra és a termés növelésére. Mivel vizes bázisúak, jól keverhetők gomba és rovarölő szerekkel. Ezek a biostimulátorok biztosítják a kultúrnövény számára a fokozott tápanyagfelvételt, az életfolyamatok intenzitását, serkentik a citoplazma áramlását. Mindezen pozitív hatás következtében a repcén több oldalelágazás lesz, a pollentömlő megnyúlásával és a poliaminok (virágzási hormonok) aktiválásával fokozódik a megporzás, kevesebb lesz a virág elrúgás, több becő, abban több mag képződik, válik teltté.

Az alkalmazás időzítése lehetőleg az első körös permetezések egyike legyen. Az ATONIK dózisa 0,6 l/ha, a MULTOLEO dózisa 1,5-2,0 l/ha. Stressz kivédésére az ATONIK dózisa 1,0 l/ha, a MULTOLEO dózisa 2,0 l/ha. Lehetőleg a stressz bekövetkezésétől számított 48 órán belül juttassuk ki ezen szerek egyikét. Az ATONIK és MULTOLEO „MULATO” néven-csomagban is megvásárolhatók. Ezek a biostimulátorok az ADOB EXTRA napraforgó-repce lombtrágyáinkkal (2-6 kg/ha) válnak kondicionáló szerekké is egyben. Mivel a repce viaszos levelű, ezért a gomba-és rovarölő szeres permetezésekhez ajánljuk a kiváló minőségű tapadásfokozó szerünket a SILWET STAR-t, melynek dózisa 0,1 l/ha.

A fenntartható mezőgazdaságot támogatva jött létre a repcetermesztőknek a ProNutíva programunk, melynek lényege, hogy a hagyományos növényvédő szereket ötvözi az NPP biostimulátorainkkal. Ennek eredményeként nagyobb hozam, minőségi termés és kevesebb szermaradék jellemzi a termelést.

A ProNutiva programunk részleteiért keresse területi képviselőinket, vagy érdeklődjön honlapunkon:
www.upl-ltd.com

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!