Heti fókusz: Tarlókezelés totális gyomirtóval

Agro Napló
Szakértők világítanak rá, hogy mire figyeljünk.

Tarlókezelés totális gyomirtóval

A hozzászólásokért kattintson!

Dr. Czepó Mihály
Bayer Hungária Kft.
Horváth András
IKR Agrár Kft.
Tóth Csantavéri Szilvia
Syngenta Kft.

Dr. Czepó Mihály (Bayer Hungária Kft.) 

Tarlókezelés ROUNDUP® MEGA felhasználásával

Az őszi vetésű növények, mint a repce és a gabonafélék nyár eleji betakarítása lehetőséget nyújt a talajok rövid pihentetésére, a talajélet regenerálódására. Ezeknek a kedvező folyamatoknak az elindításához, fenntartásához a területet megfelelő kultúrállapotban ajánlott tartani. Leginkább két egymással szoros összefüggésben lévő tényezőre szükséges figyelni a növénytermesztésnek ebben a fontos szakaszában. Az egyik a talajnedvesség megőrzése, a másik a gyomnövények, árvakelések kezelése. Az aratás után sekély mélységben elvégzett, ideális esetben lezárt tarlóhántás segít a talajnedvesség megőrzésében, de a gyomirtó hatása csak részleges, különösen az évelő gyomnövények ellen, aminek következtében a művelést túlélt gyomok a talaj mélyebb rétegiből és elhasználják az értékes nedvességet. Az évelő és a magrólkelő  gyomok elleni hatékony védekezéshez, és ezzel együtt a talaj nedvesség megőrzéséhez elengedhetetlen a kémiai anyagokkal történő beavatkozás olyan glifozát hatóanyagú készítménnyel mint a ROUNDUP MEGA.

A ROUNDUP MEGA közel 20 éve van jelen a magyar piacon, versenyképességét azóta is őrzi, bizonyítva a formuláció fejlesztés alaposságát.

A ROUNDUP® MEGA tarlón történő felhasználásnak több fontos célja lehet:

  • Parlagfű elleni védekezés
  • Fenyércirok, különös tekintettel az ALS gátló herbicidekkel szemben rezisztens biotípus elleni küzdelem
  • Évelő kétszikű gyomnövények irtása
  • Tarlóápolás

Parlagfű elleni védekezés

Az előző években az ideinél csapadékosabb júniusi időjárás esetén a gyomnövény már a gabonafélék érése idején, a levélzet leszáradása után tömegesen kikelt, majd az aratást követően a tarlón gyors növekedésnek indult. A június végi hőmérsékleti rekordok, illetve a július elejére áthúzódó száraz időjárás mellett, az aszály sújtotta országrészekben most nem valószínű a parlagfű korai megjelenése, de amint az időjárás csapadékosabbra fordul minden bizonnyal ki fog kelni és szükséges lesz az ellene történő védekezés. Kiemelt jelentősége miatt a parlagfű a technológia fejlesztés fókuszába került, kiterjedt kutatás tárgya volt, az időnként változó sikerű üzemi felhasználás miatt is. A vizsgálatok arra világítottak rá, hogy a védekezés eredményességét nagyban meghatározzák az időjárási körülmények a kezelést megelőzően. Csapadékosabb, mérsékelten meleg idő esetén jobb hatás alakult ki, mint száraz, meleg időjárás után (1-4. ábra). A jelenség magyarázata a fotoszintézis típusa lehet. A parlagfű az úgy nevezett C3-as növények csoportjába tartozik (a fotoszintézis folyamán a széndioxidot első lépcsőben egy 3 szénatomos molekulában kötik meg), amelyek inkább a hűvösebb időben érzik jól magukat. Száraz, meleg időben szenet és nitrogént veszítenek, ami a növekedés gátlásához vezet, aminek köszönhetően kevésbé érzékenyek a végeredményben aminosav bioszintézist gátló hatóanyagokra, mint amilyen a glifozát is. Aszályos időben a kezeléssel érdemes megvárni egy csapadékosabb periódust, majd ezt követően elvégezni a kezelést, lehetőleg a gyom 10-20 centiméteres fejlettségekor 2,4 l/ha ROUNDUP MEGA felhasználásával.

1. ábra. ROUNDUP MEGA hatása száraz, meleg körülmények között. Parlagfű fejlettsége: A: 10-15 cm; B: 20-25 cm; C: virágzó, 35-40 cm.

2. ábra. ROUNDUP MEGA hatása csapadékosabb, mérsékelten meleg körülmények között. Parlagfű fejlettsége: A: 20-25 cm (megázott, kizárva); B: 40-50 cm; C: virágzó, 70-80 cm.

 

3-4.ábra. ROUNDUP MEGA 2,4 l/ha hatása száraz és csapadékos körülmények között. Markotabödöge (bal), Felsőnyék (jobb) 19 illetve 22 nappal a kezelés után. 2018.

ALS gátló herbicidekkel szemben ellenálló fenyércirok

Az ALS rezisztens fenyércirok biotípus ellen 2015 és 2020 között folytak hatékonysági vizsgálatok integrált védekezési javaslat kidolgozásához. Ezek során megállapításra került, hogy a rezisztens biotípus ugyanolyan hatékonysággal irtható ROUNDUP MEGA alkalmazásával mint az érzékeny. A legcélszerűbb őszi búza – kukorica vetésforgót alkalmazni a rizómás alak tartón történő kezeléséhez. A kezelés nem érinti a talajba került magkészletet, ezért a kukorica fázisban a magrólkelő egyedek ellen célzottan szükséges védekezni, ADENGO vagy LAUDIS felhasználásával, esetenként mind a kettővel.

5. ábra. ALS gátlás rezisztens fenyércirokkal fertőzött tarló a második tartamkísérlet indításakor. Szakály, 2017. szeptember 7.

6. ábra: ROUNDUP MEGA 4,0 l/ha tarlón 2019. augusztus 6., LAUDIS 2,25 l/ha, 2020, május 29-én a kukorica 4-6 leveles korában, 1-4 leveles magról kelt fenyércirok ellen. Rizómás alak nem volt a területen, a ROUNDUP MEGA teljes hatást nyújtott, a túlélő magról kelő egyedek bugát nem fejlesztettek. Fotó: Dr. Kukorelli Gábor, Szakály, 2020. szeptember 25.

A ROUNDUP MEGA javasolt időzítése tarlón a fenyércirok 30-50 centiméteres fejlettsége, azonban ha a szárazság miatt elhúzódó a kihajtás, és nincsen egyéb kényszerítő körülmény, akkor a kezelés elhalasztható a bugahányás – virágzás közötti időszakra, amikor már nagy valószínűséggel teljes az állomány. A rizómás alak irtásával megszűnik az allelopatikus gátlás a csírázásra vonatkozóan, ezért ha a kezelés után magról kelő egyedek jelennek meg a területen, akkor azokat 3-4 leveles korban sekély talajmunkával érdemes elpusztítani, még mielőtt rizómát fejlesztenének. A ROUNDUP MEGA javasolt adagja 4,0 l/ha.

Évelő kétszikűek irtása

Magyarországon a mezei acat és a folyondár szulák a legelterjedtebb évelő kétszikű gyomnövények.  Tarlókezeléssel mind a két faj ellen kiváló tartamhatást nyújt a ROUNDUP MEGA, amennyiben megfelelő időzítésben és a javasolt dózisban kerül kijuttatásra. Részletesebben a mezei acattal érdemes foglalkozni, mivel nagyobb odafigyelést kíván a hatékony védekezéshez, mint a folyondár szulák. A mezei acat hosszúnappalos növény, ezért az aratás után időszakban még a szaporítógyökérben raktározott tápanyagot használja fel a hajtásnövekedéshez és a virágképzéshez, emiatt az ekkor, leginkább július hónapban, augusztus elejéig alkalmazott kezelések tartamhatása elmaradhat a kívánatostól. Leghosszabb tartamhatás az augusztus közepe utáni időzítésektől várható (7-8. ábra).

7. ábra. ROUNDUP MEGA tartamhatása mezei acat ellen. Tatabánya 2018-2019.

8. ábra. Különböző időzítésben kijuttatott ROUNDUP MEGA (4,0 l/ha) tartamhatása. Hanságliget 2018-2019. Kezelések: 2018 augusztus 21., 28., szeptember 4., 11. Foto: 2019 május 28.

Amennyiben az aratás után júliusban tömegesen megjelenik az acat, akkor sekély, lezárt talajműveléssel új hajtásra ajánlatos késztetni, majd a teljes kihajtás után, kifejlett tőlevélrózsás fejlettségben kezelni 4 l/ha ROUNDUP MEGA alkalmazásával.

Folyondár szulák ellen lehetőleg teljes virágzásban 5 l/ha adagú ROUNDUP MEGA-val érhető el a kívánt tartamhatás.

Végezetül amennyiben a fenti gyomproblémák nem jellemzőek, akkor a ROUNDUP MEGA-val végzett tarlóápolást a talajnedvesség megőrzése érdekében az árvakelés, gyomok fiatal korában érdemes elvégezni, utóbbiak esetében magkötés előtt.

További információ:
agro.bayer.co.hu

Horváth András (IKR Agrár Kft.) 

A szántóföldi növénytermesztés ”nehéziparának” számító gyomirtásban az egyik legnehezebb feladat az évelő egy- és kétszikű gyomok elleni védelem. Életciklusuk nem egy évre korlátozódik, vegetatív szaporító képleteik mélyen a talajban vannak, amelyekből évről-évre újrahajtanak, és ahol közvetlenül lehetetlen elérni őket kémiai eszközökkel.

A magyarországi vetésszerkezetre a kétkultúrás rendszer jellemző. Az őszi, vagy tavaszi vetésű kultúrák a nyár elején betakarításra kerülnek, és az ősziek vetési idejéig a talajfelület bár kultúramentes, de közel sem gyommentes. Ez a néhány hétig, néha hónapokig tartó tarlóidőszak, amely alatt számos lényeges dolog történik, és több lehetőség és fontos teendő adódik. A kultúrnövénytől felszabadult terület teret enged a gyomok széles skálájának, amit ekkor szelektivitási és fitotoxicitási kockázatok nélkül küszöbölhetünk ki, szoríthatunk vissza.

A tarlókezelés több – talajművelési, talajkezelési, tápanyagpótlási, növényvédelmi - elemből álló rendszer, amelynek célja a következő kultúra kedvező életfeltételeinek megteremtése. Egyik alapvető termés-meghatározó tényező a gyommentesség. Különösen a nehezen és költségesen írtható évelő kétszikűek - mezei acat, apró szulák, hamvas szeder stb. - és évelő egyszikűek – csillagpázsit, tarackbúza, fenyércirok stb. -  ritkítására, irtására adódik ilyenkor lehetőség. Ezeket a gyomokat álló kultúrából lényegesen nehezebb és drágább kiszedni. A rendszer fontos része az elővetemény lekerülését követően minél hamarabb elvégzett tarlóhántás, amelynek elsődleges szerepe a talajban lévő nedvesség megőrzése. A növénytakarótól mentes, csupasz talajfelszínen át gyorsan elszökik a nedvesség, ami pedig feltétele lenne a gyommagvak csírázásának, és a gyomnövények föld alatti szaporító képletei kihajtásának. A tarlóhántás megbolygatja a feltalajt, elvágja a gyors vízvesztést okozó kapillárisokat. Az azt követő azonnali talajlezárás is a meglévő talajnedvesség megőrzését hivatott szolgálni. A tarlóhántás egyben felaprítja az évelő gyomok földalatti szaporító képleteit, amelyek így nagyobb tömegben hajtanak ki, és érzékenyebbekké válnak a kémiai kezelésekkel szemben. A tarlón időben elvégzett gyomirtásnak az is előnye, hogy ilyenkor a gyomok nincsenek takarásban, így egy jól megválasztott, kellő dózisú, hatásfokozó adalékkal ellátott kezeléssel igen jó hatásfokot tudunk elérni. A tarlóidőszak hosszától, a talaj gyommag- és szaporító képlet tartalmától, csapadékviszonyoktól függően előfordul, hogy több kémiai kezelésre is szükség lehet.

A témával kapcsolatos legfőbb veszélyt a perzselő hatású és totális gyomirtó szerek választékának csökkenésében látom. Az EU ezen a téren is drasztikus lépéseket tett, és várhatóan fog még tenni. Évek óta lebegtetik a glifozát hatóanyag ügyét, amit még – egyelőre nem vontak vissza, de felhasználhatóságát erősen korlátozták. A diquat hatóanyagot már csak eseti engedéllyel lehet alkalmazni, ki tudja meddig, a bromoxinil pedig a napokban kerül kivonásra.

Az IKR Agrár Kft. ebben a szegmensben a két, saját forgalmazású, 485,8 g/l glifozát-izopropilan só hatóanyagot tartalmazó Nufozát Up és Machete totális gyomirtó szerét ajánlja. Mindkét termék 10 ha-os technológiai csomagban is beszerezhető, amely Superspray néven egy multifunkcionális permetlé adalékanyagot is tartalmaz, amely jobb tapadást, nedvesítő hatást, gyorsabb felszívódást, azaz jobb hatékonyságot eredményez.

További információ:
www.ikragrar.hu

Tóth Csantavéri Szilvia (Syngenta Kft.) 

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőeket.

Utána egyszerűbb és hatékonyabb a következő évi gyomirtás.

Évről-évre komoly gondot okoznak az évelő gyomnövények. A száraz tavaszokon korán kihajtanak, mire a gyomirtásokat terveznénk, már nagy egyedszámban, fejlett állapotban fertőznek a területen. Az esőre, vetésre váró, előkészített magágyakban tömeges mezei acat és fenyércirok kihajtást láthatunk szerte az országban. Tavasszal költséges módon, fitotoxicitást kockáztatva tudjuk csak elvégezni az évelőek elleni védekezést, amelynek hatékonysága sajnos gyakran elmarad az elvárttól. Előfordul, hogy a többi gyomnövény szempontjából optimális kezelés idejére már megerősödött, túlfejlett évelő példányok vannak a területen, vagy az esőzések miatt nem tudunk időben rámenni a területre, így a kijuttatáskor már hatékonyságcsökkenést és fitotoxicitást tapasztalunk. Gyakori a kétmenetets beavatkozás szükségessége, ami plusz idő és költségráfordítást igényel, pont abban az időszakban, amikor egyébként is nehezen tervezhető a munkavégzés a tavaszi munkacsúcsok, illetve a kiszámíthatatlan, szeles időjárás miatt.

1. kép: Gyorsan felmelegedő, aszályos tavaszokon rendkívül erős évelő kihajtást tapasztalunk, a mezei acat csapadékszegény időszakban is hajtásnak indul, ha a talajhőmérséklet kedvező. Ilyen erős acatfertőzéssel kukoricában már nehezen boldogulunk (fotó: Csantavéri)

A tarlón elvégzett gyomirtás a szomszédos kultúrák szempontjából kockázatmentes, utolérhetetlen hatékonyságú, költségkímélő megoldás.

Hatékonyságot nyújt mind magról kelő, mind évelő gyomok ellen, segítségével elérhetjük azt, hogy nem szaporodik tovább a talajunk gyommagkészlete, visszaszorítjuk az évelőeket, a következő évben lényegesen gyengébb gyomosodási viszonyokat tapasztalhatunk.

A Syngenta totális gyomirtó szere, a Medallon Premium a tarlókezelés hatékony eszköze.

A tarlókezelés szükségessége vitathatatlan. De nagyon fontos az időzítés! A legjobb hatékonyságot akkor tudjuk elérni, ha nem a betakarításhoz közeli időpontban, a tarló első kizöldülése után, a forró nyári időszakban végezzük, hanem azt az időszakot célozzuk meg, amikor az évelő gyomnövény a nyár végén telelőre készül, hűvösödnek az éjszakák, párásabbak a reggelek. Az ekkor végzett gyomirtással elérhetjük azt, ami az igazi célunk, nemcsak a föld feletti zöld lombozatot tüntetjük el, hanem kihasználjuk a totális gyomirtás valódi értékét, a hatóanyag maradéktalanul eljut a telelőre készülő gyomnövény föld alatti túlélőképleteibe, azokat gyengítve, a elpusztítva fejti ki hatását.

2. kép a Medallon Premiummal végzett tarlókezelés látványos hatása a következő évi tavaszi kultúrában. Balra a kezeletlen táblarész, jobbra a kezelt (fotó: Varga Balázs, Syngenta)

 

A Medallon Premium kiemelkedik a más glifozát tartalmú szerek sorából:

  • speciális formuláció, ionvédelmi rendszert tartalmaz – segíti a felszívódást, jobb a hatékonyság
  • gyorsabb felszívódása miatt szélesebb hatásspektrummal rendelkezik
  • az egyetlen glifozát, ami beépített tapadásfokozó anyagot tartalmaz – nincs plusz költség, nem kell kevergetni tankkeverékben, egyszerűbb a felhasználás
  • nem habzik
  • magas hatóanyagtartalom: 360 g/l glifozátsav ami megfelel 439 g/l diammónium sónak
  • más készítményekkel –pl. Banvel –jól keverhető

Összetétel: 360 g/l glifozátsav
Hatásmód: totális hatású gyomirtó szer, évelő és magról kelő gyomnövények ellen
Dózis: 2,0-3,0 l/ha magról kelők, 4,0-6,0 l/ha évelők ellen (pl. mezei acat, apró szulák, fenyércirok, nád)

A tarlókezelés megtérülő befektetés, használjuk ezt az egyszerű növényvédelmi lehetőséget észszerűen.

További információ:
www.syngenta.hu

  -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!