Heti fókusz: "Mit nekem évjárat!" – avagy kukoricafajta-választás a termésstabilitásra fókuszálva

Agro Napló
Az öntözés hiányában a kukorica fajtaválasztás egyik fő szempontja a hibridek termésstabilitása különböző évjáratokban. Mely hibridek bizonyítottak már e téren? Szakértőink válaszáért kattintson!

"Mit nekem évjárat!" – avagy kukoricafajta-választás a termésstabilitásra fókuszálva

A hozzászólásokért kattintson!

Szabó Gergely
Agromag Kft.
Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Hungary Kft.
Dr. Piukovics László
Corteva Agriscience
Horváth Boglárka
BAYER Hungária Kft. – DEKALB
Dr. Nagy Zoltán
Gabonakutató Nonprofit Kft.
Dr. Kismányoky András
KWS Magyarország Kft.
Mórocz Péter
Limagrain
Szemerits Balázs
RAGT Vetőmag Kft.

Szabó Gergely (Agromag Kft.)

 

Minden rendes gazda ismeri a termőterületeit, tudja melyek a többet termő táblái és hol vannak a gyengébb területek. Amit viszont senki nem tud, hogy a következő évben milyen időjárás várható. Lesz-e jégeső, mennyi csapadék esik, mikor esik... Vannak, akik az előző év tapasztalatai alapján tervezik meg a következő gazdasági évet, vannak olyanok, akik hosszabb időtávlatot vizsgálva döntenek arról, milyen kukoricát vetnek. Ebben a cikkben azoknak nyújtok segítséget, akiknek a megbízhatóság, a biztos termés a legfontosabb.

Az Agromag Kft. kukorica portfóliójában idén is megtaláljuk a sok éve termesztésben lévő, jól bevált hibrideket. A legjobb alkalmazkodóképességgel és évjáratstabilitással a Salonta, Temes és a Magdolna rendelkezik. A mélyre hatoló és nagy gyökértömegüknek köszönhetően jobban átvészelik a kedvezőtlen körülményekből adódó megrázkódtatásokat. A jó kezdeti fejlődésükkel számos stresszhatást képesek elkerülni.

A Salonta a korai éréscsoport közepén érő (FAO 360) hibrid, a megszokottnál jobb a tőszámreakciója, azaz jól sűríthető, ugyanakkor alacsony tőszámnál jól kompenzál. Szép egységes csöveket növeszt, kiemelkedő szem-csutka aránnyal, közel azonos magasságban. Termőképessége és vízleadása a legjobbak között van a korai éréscsoportban.

Salonta FAO 360

Extenzív gazdálkodási környezetbe, vagy gyengébb területekre is nyugodtan ajánlott a Temes. A versenytársakhoz képest többet terem a száraz évjáratokban, illetve a gyenge és rossz vízgazdálkodású talajokon. Kezdeti fejlődési erélye nagyon gyors. Szára és levélzete sokáig zöld, mely elősegíti a gyors vízleadást. Kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkezik.

 

Temes eredményei az Agromag bemutató sorokban 2014-2019

Intenzív termesztési körülményekhez a Magdolna ajánlott. A korai hibridjeink közül a legnagyobb terméspotenciállal dicsekedhet, kedvező évjáratban, kedvező körülmények között volt már 15 t/ha-t meghaladó termése is. Vékony csutkájának, jó szem-csutka arányának köszönhetően lényegesen többet terem, mint amennyit mutat magából. Tetszetős csöve csőpenésznek ellenálló. Az ország minden tájegységén sikerrel termeszthető.

Magdolna FAO 380

A termőhelyi adottságoknak és a ráfordítás színvonalának megfelelő hibrid kiválasztása mellett a sikeres kukoricatermesztéshez elengedhetetlen a helyes agrotechnika. A megfelelő vetésváltással, az okszerű tápanyag-utánpótlással, a lehetőségek szerint legjobban elvégzett talajművelésekkel, a helyesen megválasztott vetésidővel, tőszámmal nagymértékben hozzájárulunk a sikeres és stresszmentes termesztéshez.

Válasszon az Agromag Kft. kiváló alkalmazkodó képességű és ár-érték arányú hibridjei közül, adja hozzá szakértelme legjavát és nem kell aggódnia a termés miatt.

Sikeres termesztést kíván az Agromag Kft.!
www.agromag.hu

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.)

Szántóföldi növényeink sokat bírnak, de még többet tűrnek tekintettel a sokat emlegetett klímaváltozásra és a mindig is jelenlévő, eltérő termesztési körülményekre. Az aszályos, vízhiányos, extrém időjárású évek hatása minden termőnövény hozamára rányomja a bélyegét, így az évjárathatást teljes mértékben nem tudjuk kiküszöbölni. A kereskedelmi forgalomba vont hibridjeink megválasztásakor azonban feltétel a magas terméspotenciál mellett a kiegyenlített hozam. Ezt célozzuk a piaci bevezetést megelőzően végzett, legtöbb esetben kontinenseken átívelő kísérletsorozatokkal. Egy-egy hibrid „klíma tűrését” teszteljük eltérő éghajlati, fertőzési, környezeti adottságok mellett. Így akár egy éven belül megmutatja a hibrid a tűrőképességét a különböző területek betakarítási eredményein, beltartalmi-, egészségügyi mutatóin keresztül. Jelöltjeinket több éven keresztül vizsgáljuk ugyanazon hazai kísérleti területeken is, biztosítva az azonos szintű és minőségű agrotechnikát és talajminőséget. A kapott adatsorok alapján választjuk ki azokat a hibrideket melyektől az adott évek éghajlati körülményei között a legkedvezőbb termésszintet és a legerőteljesebb évjárati tolerancia szintet mutatják. Mindemellett a leghatékonyabban reagálnak a termesztés eredményességét korlátozó tényezők kiküszöbölését célzó agrotechnikára is. Az 1. ábrán három Caussade hibrid 3 évi, vizsgálati eredményeinek átlagai olvashatóak. A termőhelyi adottságok közötti különbség jól követhető a hibridek éven belüli eredményei alapján. A hozamok a hibridjeink magas genetikai potenciálja mellett az országos termésszint átlag trendjét követi évről évre. És bár a 2017-es esztendő hozamait 2016 és 2018 felülmúlta, hibridjeink mégis mindhárom vizsgálati évben jelentős, profitképes hozamokat értek el az évjárat hatás ellenére.

A KAMPONI CS FAO 300-as csoport eleji kettős hasznosítású hibridünk. Korai vethetősége, gyors csírázása, korai és biztonságos termékenyülése, egészséges, jelentős üszög- és környezeti toleranciával bíró állományai képezik az alapját a biztos termésének.

BASMATI CS FAO 380 Termelőink a hibrid 5 évvel ezelőtti bevezetése óta a csövek kiváló termékenyülését, kedvező szem- csutka arányát, az országos átlagot meghaladó hozamait igazolták vissza.

GASTI CS FAO 450 A jó tápanyagellátást kiváló tápanyagreakcióval megháláló hibridünk intenzív gyökeresedése, erőteljes növekedése, bőséges pollenképzése, szinkronvirágzása is hozzájárul gazdag és stabil termőképességéhez.

 1.ábra

2016

2017

2018

Országos átlag t/ha

8,689

6,662

8,297

KAMPONI CS FAO 310

Place 1

14,21

12,55

13,84

Place 2

11,44

8,9

13,77

Place 3

13,01

7,49

12,6

12,89

9,65

13,40

BASMATI CS FAO 380

Place 1

15,48

14,55

14,56

Place 2

12,53

10,5

12,62

Place 3

14,4

12,1

12,6

14,14

12,38

13,26

GASTI CS FAO 450

Place 1

18,13

14,47

16,42

Place 2

13,41

7,9

12,42

Place 3

16,44

8,3

13,04

15,99

10,22

13,96

A célunk az, hogy hibridjeink termésstabilitása kiszámítható jövedelemforrást jelentsen. Figyelembe véve, hogy az „évjárattól független hozam” fogalmát a mezőgazdaság egészére jellemző rugalmassággal kell értelmezni, mert az időjárási tényezők ereje egyes években erőteljesebb lehet az azok ellen tett lépéseinknél.

Tekintse meg 2020-as vetőmag katalógusunkat ide kattintva!

További információ:
www.caussade-semences.hu

Dr. Piukovics László (Corteva Agriscience)

 

A kukorica hibridek kiválasztása során vajon mi lehet a legfontosabb szempontja a gazdálkodóknak? A termőképesség mellett nagy valószínűséggel a termésstabilitás a legfontosabbak egyike. A megbízható kukorica jól terem csapadékos évjáratban, de nem hagyja cserben a termelőt aszályos évjáratban sem. A 2013-ban bevezetett Optimum® AQUAmax® márkát pontosan olyan kukoricahibridek kaphatják meg, amelyek a gazdák számára olyan fontos termésstabilitást nyújtják.

2013 tehát egy fontos mérföldkő volt a Pioneer kukoricahibridek forgalmazása terén. Akkor még csak jelképes, néhány ezer hektáros területen próbálhatták ki a hazai kukoricatermesztők az első Optimum® AQUAmax® hibridet, a P0216-ot. A következő években egyre növekedő részaránnyal szerepeltek ezek a hibridek, mára a Magyarországon elvetett Pioneer kukoricák közül minden második hektár ebből a termékkörből kerül ki (1. ábra).

1. ábra:

Milyen előnyöket kínál egy Optimum® AQUAmax® hibrid? A legfontosabb, hogy a gazda ezekkel a hibridekkel az időjárás kiszámíthatatlanságából adódó kockázatot csökkentheti, mert aszályos körülmények között is jól fog teremni a kukoricája, ugyanakkor egy jó évjárat esetén is a legjobbak között fog szerepelni, tehát minden féle évjárat esetén maximalizálni tudja a kukoricatermesztés jövedelmezőségét. Ahhoz, hogy egy hibrid megkaphassa az Optimum® AQUAmax® márkanevet, szigorú belső, a Pioneer által kidolgozott kritériumrendszernek kell megfelelnie:

  • Száraz, aszályos évjáratban 5%-kal többet kell teremnie, mint az éréscsoportjában kiválasztott legjobb Pioneer és versenytárs teszthibridek.
  • Normál csapadékellátottság esetén 3%-kal magasabb termést kell hoznia, mint az előbb említett teszthibridek (2. ábra).
  • Az előbbi feltételeket két egymást követő évben is teljesítenie kell a jelölteknek.
2. ábra: A Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridek viselkedése különböző évjáratokban

A Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridek nemesítése mögött már 50 éves kutatómunka áll. Ezek a hibridek csökkentik a szárazság okozta termésdepressziót jónéhány ezt segítő tulajdonság feljavításával, mint például az erős, mélyre hatoló gyökérzet, a szinkronizált virágzás, vagy a zöldszáron érés.       

Természetesen magunk is teszteljük hazai körülmények között kukorica hibridjeink teljesítményét. Megversenyeztetjük őket a saját nemesítői kísérleteinkben, továbbá a mindenki számára ismert, kitáblázott demó kísérleteinkben, a hivatalos regisztrációs kísérletekben és a szintén hivatalos GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérletekben is. Számunkra az a megnyugtató, amikor egy adott hibridünk minden felsorolt kísérletben a legjobbak között szerepel. Ez a biztosítéka annak, hogy nem árulunk zsákbamacskát és ha a termelő ezen hibridek közül választ, akkor a legnagyobb biztonság mellett teszi le a voksot. Nézzünk ezek közül néhányat:

A GOSZ-VSZT kukorica posztregisztrációs kísérletekben az elmúlt hat év alatt számtalan dobogós, de a legtöbb esetben első helyezést értek el Pioneer kukorica hibridek. Az ebben a versenyben felsorakozott hibridek 78%-a Optimum® AQUAmax® kukorica (P9415, P0023, P9911, P0216, P0412).

A saját kísérleteink legjobbjait illetően sincs meglepetés. A legjobb teljesítmények itt is a P9415, a P9903, a P0023, a P0216, a P9911, és az elkövetkező évek nagy várományosa, a P0217 nevéhez fűződnek. Válasszon közülük, bármilyen is legyen a 2020-as év időjárása, biztos lehet benne, hogy az adott körülmények között kimagasló termésekre lesznek képesek.

További információ:
www.corteva.hu

Horváth Boglárka (BAYER Hungária Kft. – DEKALB)  

A DEKALB nemesítés kiemelt figyelmet fordít a termőhely- és évjárat-stabilitásra, a szelekciós munka folyamán. A Bayer Crop Science Szatymazi Kukorica Nemesítő Állomása ugyan több ország nemesítési munkáját koordinálja, számunkra kimondott előny, hogy hazai körülmények között szerzünk a hibrideinkről tapasztalatot, már a nemesítés első pillanatától kezdve. A hibridek közötti különbségek nem egy átlagos vagy jobb évjáratban fognak élesen kirajzolódni, amikor van megfelelő mennyiségű csapadék a kukorica számára. Egy aszályos, száraz, hőstresszel terhelt szezonban viszont kiemelt fontosságúvá válik a hibridek aszálytűrő-képessége, évjárat-stabilitása. Kiemelkedő szárazságtűrésű hibrideinket HD jelöléssel látjuk el, ami azt jelenti, hogy számíthatunk rá, hogy átlag felett fognak teljesíteni egy aszályos évjáratban is. Hazai kísérleti és üzemi tapasztalatok is alátámasztják, hogy a HD minősítésű DKC4391, DKC4943, DKC4351 kiemelkedő évjárat-stabilitással rendelkeznek. Fontos megemlíteni, hogy a kiugróan teljesítő kukoricák mellett egy megfelelő pozícionálással szinte az összes hibridünket be lehet úgy állítani, hogy az átlag felett teremjen, stresszesebb évjáratokban is. Abban tudunk segíteni, hogy ha ismerjük a talajadottságokat és a termelési körülményeket, ki tudjuk választani a megfelelő hibridet és az adott területen annak legmegfelelőbb tőszám optimumot, ezáltal az évjárathatás nagyon nagy százaléka kiküszöbölhető. Mi használati útmutatást adunk a hibrideinkhez, annak érdekében, hogy Önök minél inkább ki tudják hozni a bennük rejlő, genetikailag kódolt terméspotenciálokat.

DKC4391

DKC4943

 

További információk:
www.dekalb.hu

Dr. Nagy Zoltán (Gabonakutató Nonprofit Kft.)

A megtérülő kukoricatermelésnek a hibridek termésbiztonsága adja meg az alapját. Vannak olyan tényezők, melyeket a gazda jó termőhely kiválasztással, megfelelő vetésforgóval, tökéletes magágy előkészítéssel és precíz agrotechnikával befolyásolni tud, az időjárást azonban még a leglelkiismeretesebb termelő sem tudja megváltoztatni, irányítani.

Az alkalmazkodóképesség a termésbiztonság egyik fontos eleme, hiszen hiába rendelkezik egy hibrid kiemelkedő terméspotenciállal, ha a környezet káros hatásai miatt (aszály, hősokk, tavaszi hideg, erős szél, betegség érzékenység) az nem tud megvalósulni. Mind a forró nyár, mind az erősen csapadékos szeptember komolyan képes veszélyeztetni a kukorica növényeket, ugyanis olyan gombafertőzések alakulhatnak ki, melyek toxinokkal mérgezik a szemes vagy siló takarmányt.

A Gabonakutató fontos célkitűzése, hogy kórtani szempontból alacsony kockázattal termelhető hibrideket adjon a termelőknek, így szolgálva az egészséges takarmánytermelést, ami az egészséges élelmiszerek alapja. A nemesített hibridek évek óta tesztelésre kerülnek, és ismert azok gombabetegségekkel szembeni érzékenysége vagy éppen ellenállósága. Ez a vizsgálat egyedülálló a világon, hiszen egyszerre három gomba fajjal szembeni toleranciát vizsgálunk, és nemcsak a fertőződés mértékét, hanem a gombák által termelt toxin mennyiségét is megmérjük, ezeket az eredményeket felhasználva tudunk a gazdáknak alacsony kockázattal termelhető hibrideket ajánlani.

Célunk, hogy olyan hő- és szárazságtűrő növényeket nemesítsünk, melyek a megfelelő termőképesség mellett megfelelő betegségtoleranciával is rendelkeznek. Engedjék meg, hogy néhány hibridet ajánljak a figyelmükbe:

Sarolta FAO 290 GK Silostar FAO 490

  

Az igen korai éréscsoportban a Sarolta és a GKT 288 hibridjeinket ajánljuk, Ezek a kukoricák a korai virágzásuk miatt képesek elkerülni a júliusi légköri aszályt, és kiváló alkalmazkodóképességgel és egészséges szemterméssel rendelkeznek. A FAO300-as éréscsoportból két hibridünket szeretném kiemelni, a GKT 372-öt, GKT 376-ot. Vízleadásuk jó, aszálytűrésük kiváló és természetesen szárszilárdságuk is megfelelő. A középérésű csoportot a Kenéz DUO képviseli. Ez a hibrid a BASF által bevezetett DUO System technológiában használható, ami a cikloxidim hatóanyagú herbicid, és erre a hatóanyagra rezisztens kukoricahibrid együttes használatát jelenti. Ennek a technológiának köszönhetően más gyomírtószerekre rezisztens, agresszív fenyércirokkal fertőzött táblák is megtisztíthatóak. A szarvasmarha takarmányozásban fontos szerepe van a kiváló minőségű szilázsnak, akár tejelő, akár húsmarha tenyésztéssel foglalkozunk. Intézetünk két silóhibriddel áll a gazdálkodók rendelkezésére, a Szegedi 521 késői érésű, kettőshasznosítású hibriddel és az új GK Silostar-ral.

Területi képviselőink állnak rendelkezésére, legyen Ön is a partnerünk!

A Gabonakutató vetőmag katalógusa letölthető az alábbi képre kattintva.

További információ:
www.gabonakutato.hu

Dr. Kismányoky András (KWS Magyarország Kft.)

A növénytermelést számos tényező nehezíti, amelyek közül sok változó az időjárási viszonyokhoz kapcsolódik. A hőség és a szárazság szinte minden évjáratban előfordul. Az aszályos időszakokra a KWS megoldása a biztonságos kukoricatermesztést támogató ClimaControl3 hibridek. A KWS folyamatosan fejleszti kukoricahibridjeinek genetikai tulajdonságait. Beazonosítjuk azon hibrideket, melyek hő – és szárazság stressztűrő képességgel rendelkeznek, illetve egyéb jól elkülöníthető tulajdonságaikban stabilak és a keresztezésükkel hozzuk létre a KWS aszálytűrő hibridjeit. A ClimaControl3 KWS kukoricahibridek stresszmentességet jelentenek Önnek és a kukoricája számára egyaránt.  ClimaControl3 kukorica hibridek:

KWS BELLAVISTA
FAO 300-350

KWS 4484
FAO 350-400

KAMPARIS
FAO 350-400

KONFITES
FAO 400-450

Az Európai Unióban jelentősen csökken a felhasználható növényvédőszer-hatóanyagok száma, melynek következménye az is, hogy még nagyobb hangsúlyt kell helyezni az egészséges, erőteljes növények létrehozására, amelyek képesek ellenállni a kártevők és betegségek támadásának. 2020-tól találkozhatnak a gazdálkodók az INITIO KWS vetőmag technológiával. Számos tanulmány bebizonyította, hogy a fejlett gyökérzet komoly hatást gyakorolhat a növényi termelékenység és hatékonyság növelésére. Az erős, egészséges gyökerek segítenek a növények teljes potenciáljának elérésében. A KWS intenzív kutatást végzett az optimális csávázási technológia kidolgozása érdekében, és olyan egyedi rendszert fejlesztett ki, amely egyesíti a gazdák igénye szerinti tápelemeket. A vetőmagcsávázás az erős és egészséges növények fejlődésének egyik meghatározó része. A kultúra indításakor elsődleges cél, hogy a korai fejlődés, növekedés megfelelő legyen. Ez elősegítheti a korai virágzást, hogy a kukorica a lehető leghosszabb szemképződési időhöz jusson a vegetáció folyamán. Az „apró” vetőmagok védelmével és növekedésének támogatásával az erőteljes és optimális kezdeti fejlődést alapozzuk meg. Az optimális kezdeti fejlődés eredményeként a növények egészségesek, a terméseredmény pedig stabil lesz.

További információ:
www.kws.hu 

Mórocz Péter (Limagrain)

A változó piaci és termelési környezetben a fajtaválasztás mindig fontos és olykor nehéz kérdés. Tisztában vagyunk azzal, hogy a gazdálkodás kockázatos tevékenység, tehát alapvető érdeke minden termelőnek, hogy a lehetséges kockázatokat felmérje és a lehetőségei szerint csökkentse.

Mivel Magyarországon a kukorica termesztés szinte kizárólag öntözés nélkül történik, nagy mértékben ki vagyunk szolgáltatva az időjárás hatásainak és a talajok vízszolgáltató képességének. A száraz évek előfordulása és az aszály, hazánk éghajlatának rendszeresen ismétlődő tulajdonsága.

Az eltérő időjárási karakterű évek okozzák az évjárat hatást, ami nagymértékű - olykor 20-30%-os - termés ingadozást és a termésbiztonság csökkenését eredményezi. Ez szinte minden termelő számára komoly kihívást jelent.

Jól mutatja ezt a partnereink körében végzett felmérésünk eredménye, mely szerint a termelők kétharmadának egyre többször jelent kockázatot a szárazság, de mintegy negyedüknek rendszeresen nagy problémát okoz. Ugyanebből a felmérésből kiderül, hogy partnereink döntő többsége az agrotechnikai megoldásokban és a hibrid választásban látja a megoldás lehetőségét.

A Limagrain HYDRANEO programja, az aszály okozta stresszhatások csökkentésének újszerű megközelítése, a hibrid választás és a helyes agronómiai gyakorlat kombinálásával. Segítségével az értékesítő kollégáink tábla szintű agronómiai javaslatokat, illetve termőhely helyspecifikus hibrid ajánlást tehetnek Önöknek.

Az alábbi,   megjelöléssel ellátott hibridjeink közös jellemzője:

  • Nagy termőképesség kedvező körülmények között,
  • Jó szárazságtűrés,
  • Kiváló termésstabilitás

Az LG 31.377 (FAO 350-370)  hibridünk nagy termőképességgel, jó termésstabilitás és szárazságtűréssel rendelkezik. Korai érése alacsony szemnedvességgel történő betakarítást tesz lehetővé, ami nagyon jó jövedelmezőséget biztosít.

Ajánljuk Önnek, amennyiben jó, vagy átlagos termőhelyi adottságok között gazdálkodik és a nagy termés elérése mellett a termésbiztonság is fontos! Az elérhető termésszintet kis vagy közepes mértékben befolyásolja az évjárat. A szárazság kockázatának csökkentése érdekében a hibrid választásra és az agrotechnikára helyezi a hangsúlyt. A szárítási költségek csökkentése érdekében alacsony szemnedvességgel végzi a betakarítást, ezért egészséges, erős szárú hibridre van szüksége.

Az LG 31.377 terméselőnye eltérő évjáratokban:

(Limagrain fejlesztési kísérletek, korai csoport, Magyarország, azonos helyszínek alapján.)
 

LG 31.388 (FAO 370-380)  hibridünk nemcsak jó termőképességű, de kiváló szárazságtűrése miatt nagyon jó a termésbiztonsága is. Ezen kívül gyors kezdeti fejlődés, nagyon jó cső egészség és nagy hektoliter tömeg jellemzi.

Önnek ajánljuk, ha átlagos termőhelyi adottságok mellett is jó termést akar elérni. Ha gyakran előfordul szárazság, ezért a hibrid választás jelentősége nagy. Gazdaságában a termésbiztonság évjárattól függetlenül az egyik legfontosabb szempont.

Terméselőnye már kisebb stressz esetén is érzékelhető, amennyiben erősebb a szárazság mértéke, stabilitása annál jobban megmutatkozik. Jó választás, ha szeretné kihasználni a korai vetés előnyét is.

Az LG 31.388 terméselőnye a szárazság stressz függvényében

(Limagrain európai fejlesztési kísérletek eredményei alapján, 2017.-2018., 62 hely adatai)
 

Az LG 31.322 (FAO 320-330) nagyon jó termőképességű, korai  hibrid.
Jó termésstabilitással és szárazságtűréssel rendelkezik.

Olyan területekre ajánljuk, ahol a növényeknek rövid idő áll rendelkezésre a szemtelítődésre. Akár az augusztusi hőstressz, vagy a talajban elérhető vízkészlet hiánya okozza a rövidebb szem telítődési időt, az LG 31.322 jól tűri az ilyen kitettséget. Önnek ajánljuk, ha rövid tenyész idejű, jó alkalmazkodó képességgel rendelkező hibridre van szüksége. Ugyanakkor, kedvező körülmények esetén nem akar lemondani a nagyobb termés lehetőségéről sem.

Az LG 30.500 (FAO 480-490) igazán nagy termőképességű hibridünk a középérésű csoport végén. Jól viseli a stressz hatásokat, ezért kapott elsőként minősítést.

Ajánljuk Önnek, ha szeretné kihasználni a hosszabb tenyészidőben rejlő nagyobb terméspotenciál lehetőségét, ehhez biztosítani tudja a szükséges optimális agronómiai feltételeket. Kedvező termőhelyi adottságokkal rendelkezik, de kisebb-nagyobb mértékű szárazság előfordulhat a területein.

Az LG 30.500 terméselőnye a szárazság stressz függvényében:

(Limagrain európai fejlesztési kísérletek eredményei alapján, 2015.-2018., 73 hely adatai)

Az LG hibridek kiváló alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése biztosítja a termésstabilitást és a nyereséges termelést száraz évjáratokban is.

Innovációinkkal, és új hibridjeinkkel kapcsolatosan keressék területileg illetékes kollégáinkat, illetve látogassanak el weboldalunkra:
www.lgseeds.hu

Szemerits Balázs (RAGT Vetőmag Kft.)

 

2019 sem volt időjárási anomáliáktól mentes. Lassan általánossá válik, hogy sem télen, sem pedig tavasszal nincs elegendő csapadék. Az év hátralévő részében pedig gyakorta kell számolni, késői fagyokkal, heves,- nagy mennyiségben lehulló esőkkel vagy éppen a hosszú száraz,-meleg periódusokkal. A kedvezőtlen időjárással szemben kulcsoftosságú szereplővé váltak a stressztűrő hibridek. Ezeket a hibrideket a katalógusunkban a balra látható STRESSZTŰRŐ logóval látjuk el! 

Csak azokat a hibrideket jelöljük erre a kitüntető címre, amelyek mind kisparcellás, mind nagyüzemi mezo/makro vizsgálatok során bizonyítják a szélsőséges környezeti adottságokkal szembeni évjárati stabilitásukat!

Az RGT REAXXION (FAO 310-330), a koraiságát meghazudtoló módon mutatkozott be 2019-ben. A FAO 300 eleji hibrid termőképességében messze felülmúlja éréscsoportját. Átlag feletti termőképességét a szárazabb évjáratokban is megőrzi. Adaptációs képességének köszönhetően a gyengébb körülmények között is átlag feletti termést ad, így minden termőhelyre ajánlható. Koraiságának és gyors vízleadásának köszönhetően kiváló kalászos elővetemény.

Az RGT ZANETIXX (FAO 360-370), a korai csoport közepén érő hibrid, mely termőképességében a korai csoport végével is versenyképes. Annak ellenére, hogy a száraz körülményeket is átlagon felül viseli, igazi erejét az intenzív technológia mellett mutatja meg. Tetszetős, hosszú csövein nem ritka a 20 szemsor. Megfelelő tápanyagellátás mellett jól sűríthető. Kiváló kezdeti fejlődési eréllyel és erős szárral rendelkezik. A csőbetegségeknek az egyéves provokációs tesztek alapján jól ellenáll.

Az RGT PHILEAXX (FAO 380-400), magas termőképességű, szemes hasznosítású hibrid a korai éréscsoport végéről. Ez a hibrid 2010-ben robbant be a piacra, amikor is rögtön első lett a Magyar Kukorica Klub (MKK) TOP 20 kísérletének FAO 300-as csoportjában. Az ezt követő években az MKK Termésversenyében nyert évről-évre hol egyik, hol másik régióban, és az üzemi táblákon is mindig jól teljesít. A Phileaxx állami elismerése óta eltelt néhány év igen változatos környezeti feltételeket hozott a növénytermesztés számára. Volt extrém aszály, és volt belvizes, csapadékos év is. A hibrid népszerűségének talán legfőbb oka, hogy mind a száraz, mind a nedves évjáratokban nagy biztonsággal képes jóval az átlagos szint fölött teljesíteni.

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk a kiváló stressztűréssel rendelkező RGT ALEXXANDRA DUO-t (FAO 370-380), amely nem csak a gyengébb adottságú, szárazabb területeken, hanem a szulfonil urea rezisztens fenyércirokkal fertőzött termőföldeken is megoldást jelent. Ezeken a helyeken az eredményes kukoricatermesztés a Duo System® alkalmazása nélkül szinte elképzelhetetlen. A hibrid páratlan évjárati stabilitással rendelkezik. Továbbá rendkívüli aklimatizációs képességének köszönhetően minden termőhelyre ajánlott. Az átlagosnál hosszabb csöveket fejleszt és alacsony tőszám mellett kétcsövűségre is hajlamos A hibrid népszerűségét jól mutatja, hogy vetésterülete az állami elismerését követően évről évre nő.

RAGT – a másik út a sikerhez!

További információ:
www.duokukorica.hu
www.ragt.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!