Heti fókusz: Mit kell tennünk, hogy ne konkuráljon a gyom a fiatal repcével?

Agro Napló
Nagy odafigyelést igényel a repce őszi gyomirtása, szakértők mondják el véleményüket, javaslataikat. A válaszokért kattintson!

Mit kell tennünk, hogy ne konkuráljon a gyom a fiatal repcével?

A válaszokért kattintson!

Németh Balázs
BASF Hungária Kft.
Domokos Lajos
FMC-Agro Hungary Kft.
Horváthné Tóth Ildikó
UPL Hungary Kft.

Németh Balázs (BASF Hungária Kft.) 

A repce termesztés egyik legfontosabb alapköve a sikeres gyomirtás elvégzése, hiszen alapvető fontosságú, hogy a repce növényünkkel együtt csírázó és azonos talajmélységből vizet, valamint tápanyagokat felvevő gyomok jelentette konkurenciát minél előbb megszüntessük.

A repce gyomirtását szerencsére elég széles időbeni spektrumon tudjuk megvalósítani a mai technológiákkal. Természetesen, ahogy minden éremnek két oldala van, úgy ezeknek a technológiáknak is megvan a maga előnye és hátránya.

A preemergens gyomirtás vitathatatlan előnye, hogy a gyomok jelentette konkurencia már rögtön a legelső fázisban kikapcsolásra kerül, hiszen a csírázásgátló hatással rendelkező hatóanyagok, már a gyommagok csírázását is meggátolják, valamint az egészen fiatal csíranövénykéket pusztítják el. Így értelemszerűen ezek a gyomok nem jelentenek semmiféle konkurenciát a kelőfélben lévő repce növényeinknek, amelyek így zavartalanul képesek fejlődni. Hátránya a technológiáknak, hogy csupán a talajon keresztüli hatásukra támaszkodhatunk, hiszen a levélen keresztüli gyomirtó hatás nem lehetséges. A talaj felszínére kipermetezett gyomirtó szernek, pedig megfelelő mennyiségű bemosó csapadékra van szüksége ahhoz, hogy a talajba bemosódva, a gyomok csírázási zónájába jusson.

Fontos tehát, hogy olyan preemergens gyomirtó szert válasszunk, melynek hatóanyagai rugalmasan képesek aktiválódni a bemosó csapadék érkezésekor, történjen az ideális esetben a kezelés után néhány napon belül, vagy a száraz őszi időszakokban jóval később, több csapadékmentes hét elteltével.

A korai posztemergens, tehát a gyomnövények szik-kettő leveles állapotához időzített gyomirtási kezelések, már egyesítik magukban a talajon és a levélen keresztüli hatáskifejtés minden előnyét.

A pre-/korai posztemergens repce gyomirtási szegmens koronázatlan királya minden kétséget kizáróan a Butisan® Complete. Mind megbízhatóságban, mind hatékonyságban felülmúlhatatlan, hiszen a benne lévő három hatóanyag hasonló hatásmechanizmussal rendelkezik, de mégis eltérő pontokon hat. A Butisan® Complete hatóanyagai: a metazaklór, a dimetenamid-P, és quinmerak egymás hatását kiegészítve tökéletes hatékonysággal irtja az összes fontos repcében károsító gyomnövényt.

Az elmúlt évek tapasztalatai megmutatták, hogy az időjárási körülmények egészen szélsőséges kihívások elé tudják állítani a jól bevált gyomirtási technológiáinkat is. Így történt ez 2020 őszén is a tiszaalpári kísérleti helyszínünkön, ahol a Butisan® Complete-tel történt preemergens kezelés után 24 napig egy csepp eső sem hullott. A szárazság következtében a gyomok kelése a vetést követő bő egy hónap múlva tudott megindulni.

A Butisan® Complete hatóanyagai azonban még az ilyen későn érkező csapadék hatására is képesek voltak aktivizálódni és kifejteni hatásukat, kiváló gyomirtó hatást eredményezve a területen (1. kép).

1. kép: Butisan® Complete 2,5 l/ha hatékonysága extrém késői bemosó csapadék esetén

A Butisan® Complete preemergensen és korai posztemergensen kijuttatva egyaránt kiváló megoldás a repcéink gyomirtására, legyen szó bármilyen gyomviszonyról. Kijuttatását pedig nem szükséges közvetlenül a várt bemosó csapadék érkezéséhez időzíteni, hiszen nyugodtan bízhatunk benne, hogy az optimálisnál később megérkező csapadék hatására is aktivizálódni fognak a benne lévő hatóanyagok.

További információ:
agro.basf.hu

Domokos Lajos (FMC-Agro Hungary Kft.) 

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a repceállományok egyre szárazabb körülmények között kénytelenek fejlődni a kora őszi időszakban. Igaz ez a vetés idején vagy akár a kezdeti fejlődéskor is. A meleg száraz idő miatt a nyárutói egyéves gyomok szinte egyszerre kelnek a repcével, azaz korai gyomkonkurencia lép fel az állományokban, amelyet preemergens szerekkel - főleg a száraz időjárás miatt- nem, vagy nehezen tudunk kiirtani az állományokból. Az időzítés tehát kulcsfontosságú. A gyomkonkurencia kikapcsolására a legjobb időpont egy korai posztemergens kezelés. Továbbá fontos, hogy olyan gyomirtó szert válasszunk, amely szelektív a kultúrnövényre és jól szabályozza a hagyományos repcegyomokon kívül a T4-es gyomokat is.

A gyengén kelő repcével egyszerre kelnek a gyomok is (Paks, 2020. szeptember 18.)

A gyakorlott repcetermesztők jól tudják, hogy kedvezőtlen talajállapot, aprómorzsás magágy vagy bemosó csapadék hiánya és a mélyről csírázó gyomok jelenléte a posztemergens gyomirtás elvégzését indokolja. Az FMC legújabb ajánlata erre a problémára a Gajus® gyomirtó szer.

A Gajus® egy ÚJ, preemergensen és korai posztemergensen is használható repcegyomirtó, mely levélen és talajon keresztül is kifejti hatását. Két hatóanyag gondoskodik a biztos gyomirtásról és tartamhatásról: a petoxamid csírázásgátló hatásával és a szik- és lombleveles állapotú egyszikű gyomok irtásában segíti a felhasználót, rugalmasan használható vetés után vagy akár a repce 4 leveles állapotában is; a pikloram a már csírázó és kikelt kétszikű gyomokat irtja, a repce gyomosodásra legérzékenyebb fejlődési fázisában alkalmazható.

Gajus® hatása korai posztemergensen kijuttatva (Pápa, 2019.10.10.)

A Gajus® alkalmazása (3 l/ha) során a gyomok fejlettségére kell figyelemmel lenni, azok szik- és 2 lombleveles állapotukban a legérzékenyebbek. A készítmény a repce szempontjából rugalmas, hiszen repcefajtától és -hibridtől függetlenül, a bemosó csapadék bizonytalansága esetén posztemergensen szolgálja a gyommentesítést az őszi káposztarepce akár 4 leveles állapotáig. A Gajus® 2019 őszén került bevezetésre, a közös tapasztalatokat összegezve elmondható, hogy a legjobb hatékonyságot a korai posztemergens időzítés adta.

További információ:
www.fmcagro.hu

Horváthné Tóth Ildikó (UPL Hungary Kft.) 

Ha röviden és tömören szeretnénk válaszolni a kérdésre, akkor a válasz az lenne, hogy aratás után végezzük el időben a tarlóhántást, a nedvesség megőrzése miatt zárjuk le mielőbb a talajt, készítsünk megfelelő magágyat, időben vessünk és végezzük a gyomirtást. Az utóbbi időben ez nehéz feladat a csapadék hiánya miatt.

Az elvetett repcénk gyomirtását végezhetjük pre- vagy korai posztemergensen. A UPL HUNGARY KFT. ajánlásában a NASPAR PLUS (333 g/l metazaklór + 83 g/l quinmerak) áll a repce termesztők rendelkezésre. Amennyiben vetés után, kelés előtt juttatjuk ki, a hatás kifejtéséhez csapadékra van szükség. 2 héttel a vetés után lehulló 15-20 mm bemosó csapadék már megfelelő feltétele a gyomirtó hatás kifejtésének. Korai posztemergens használatakor a repce szik levéltől - 4 leveles állapotáig kell kijuttatni a NASPAR PLUS-t. A magról kelő kétszikű gyomok ellen kiváló hatást ad készítmény, azonban a keresztes virágú gyomok ellen (vadrepce, pásztortáska, sebforrasztó zsombor), vagy a nehezen írtható egyéb gyomok (pipacs, veronika, piros árvacsalán, ebszékfű) hatását megerősítve,  kombinálhatjuk más a repcében engedélyezett hatóanyagokkal. pl. klomazon, arylex-pikloram, etametszulfuron-metil stb. A NASPAR PLUS hatóanyagai szisztemikus, felszívódó hatásúak, hatás kifejtéséhez 10-14 nap szükséges. A készítmény ugyan azon a területen 3 évenként használható egy alkalommal a „metazaklór törvény” betartásával. Dózisa 2-2,25 l/ha.

1. ábra: A NASPAR PLUS kijuttatása a repce 2 szik, illetve 4 leveles állapotáig

A „jó fizikumú „repce akkor tudja magából kihozni a maximumot, ha vele ébredünk és fekszünk le. Vagyis, nagy oda figyelést igényel, mert ha csak egy szükséges technológiai lépés is kimarad, csökkent terméssel számolhatunk.

Amennyiben az alap gyomirtásunk ellenére a területen szükségessé válik az egyszikű gyomok és a gabonaárvakelés elleni védekezés, legjobb megoldásnak a szuperszelektív PANTERA 40 EC (kizalofop-p-tefuril) 0,6-1,0 l/ha  vagy TARGA SUPER (50 g/l kizalofop-p-etil/) 0,4-0,6 l/ha-os dózisa ajánlott. A legfőbb problémát a gabona árvakelés jelenti. Az egyszikű készítményeinket már a repce szikleveles állapotától lehet használni, adalékanyagot nem kell hozzá adni, mert gyárilag mind kettő már tartalmazza. Használatakor ügyeljünk arra, hogy a PANTERA 40 EC és TARGA SUPER kijuttatásakor se a kezelést megelőzően, se utána 48 órán belül ne legyen fagy, mert hatásukat csökkentheti.

2. ábra: A repce egyszikű irtó kezelés utan

A magról kelő - és évelő kétszikűek ellen a CLIOPHAR 600 SL (600 g klopiralid) a gyomnövény hormonrendszerére ható herbicidünk ad megoldást. A repce 4-6 leveles állapotától lehet alkalmazni, a napi átlag hőmérsékletet figyelembe véve (8-10 °C). A fagyos éjszakákra itt is figyelnünk kell.

Ősszel kijuttatva lényeges a helyes dózis meghatározása, amely függ a repce és a gyomok fejlettségétől. 

 A fejlődési erélyt nem csak a jó gyomirtó hatás befolyásolja, hanem az erős és egészséges gyökérzet is. Ennek érdekében önmagában, vagy kombinációban akár gyomirtó szerrel együtt is kijuttatva kínáljuk a TONIVIT biostimulátorunkat (GA 142 algakrém+ 13%P2O5+ 5% K2O). A kezelt repce kondíciója, a környezeti hatások és a gyomirtó szer által kiváltott stressztűrő képessége lényegesen jobb lesz a használatával. A repce télállóssága ezáltal javul, a gyökerek erősebbek lesznek, az ősszel meginduló rügy-diffenciálódás is erőteljesebb lesz ezáltal. A TONIVIT dózisa repcében 1,0 l/ha.

A UPL gyomirtószer-ajánlata repcében:

További információért keresse területi kollégáinkat, vagy látogasson el a www.upl-ltd.com/hu weboldalunkra.

 

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!