Heti fókusz: Mire figyeljünk a baktériumtrágyák kijuttatásakor?

Agro Napló
Nagy technológiai fegyelmet követel meg a gazdálkodóktól a baktériumtrágyák alkalmazása. Több ponton is eldőlhet a hatékonyság, gyártókat-forgalmazókat kérdeztünk a szakszerű kijuttatástechnikáról. Az is fontos kérdés, mikor tilos kijuttatni a készítményt.

Mire figyeljünk a baktériumtrágyák kijuttatásakor?

A válaszokért kattintson!

Daoda Zoltán
AGRO.bio Hungary Kft.
Justus Lilla
Bio-Nat Kft.
Holopovics Zoltán
Agrova Kft.

Daoda Zoltán (AGRO.bio Hungary Kft.):

A talajoltó mikrobiológiai termékek kijuttatása nagy technológiai fegyelmet, odafigyelést igényel a gazdálkodók részéről, mivel élő anyagról van szó és a talajbaktériumok számára a legnagyobb stressz a talajba való visszakerülés. Ezért a BactoFil® törzseit a kezdeti gyors és biztonságos felszaporodás céljából - a gyártás során - megfelelő mikroelem kombinációval is támogatják.

Fontos paraméterek a kijuttatáshoz: talajhőmérséklet, nedvesség tartalom, porzás, művelhetőség

A kijuttatás:

2 menetes kijuttatás esetén szántóföldi permetezőgéppel történjen a termék kipermetezése a tarlóra vagy az elmunkált szántásra, majd ezt a lehető legrövidebb időn belül kövesse a talajművelő eszköz (pl.: tárcsás boronával történő talajba keverés). A legjobb megoldás, ha a permetezőgépet követi a talajművelő gép, természetesen megegyező szórás- illetve munkaszélességgel. Ha ez nem megoldható, akkor feltétlenül törekedni kell rá, hogy a kipermetezett termék beforgatása minél előbb megtörténjen. Ajánlatos a kipermetezést a kora reggeli vagy a késő délutáni órákban elvégezni, amikor gyenge az UV sugárzás, mivel ez károsítja a talajbaktériumokat. Mindig gondoljunk arra, hogy a talajbaktériumok nagyon kitartó élőlények, de az életterük a talajban van, ezért minél előbb jussanak oda. Ha a kijuttatást követően esik az eső, az mindenképpen kedvező, mert a baktériumoknak egyrészt szüksége van valamennyi nedvességre, másrészt az eső is elősegíti a talajba való bejutásukat.

Az 1 menetes kijuttatás speciális eszközei a BactoFil® JET, a BactoFil® T-JET és a BactoFil® S-JET. Ha egy talajművelő eszközre szerelt BactoFil® JET -tel történik a kijuttatás a tarlóra vagy az elmunkált szántásra, akkor a megtakarítunk egy menetet (idő, üzemanyag, szervezés) és ezzel is kevésbé tapossuk a talajt. Emellett a kipermetezett baktériumok gyakorlatilag azonnal a talajba kerülnek, ezáltal rövid időre sem lesznek kitéve a napsugárzás káros hatásának. Végül nem elhanyagolható dolog, hogy a BactoFil® JET -tel a BactoFil® A10 vagy B10 készítmény hektáronként mindössze akár 40-80 liter vízzel kijuttatható, amely jelentősen növeli a területteljesítményt.

BactoFil® JET

A BactoFil® T-JET előnye, hogy a mindössze 3-4 speciális – a traktor elején elhelyezett fúvókával 3-12 m munkaszélességben lehet a BactoFil® -t kijuttatni s egy T-JET többféle talajmunkagépet is ki tud így szolgálni (eke, tárcsa, kompaktor stb.). A T-JET nagyobb cseppmérettel dolgozik, így a növénypermetezéseknél jóval nagyobb szélben is biztonságosan használható.

BactoFil® T-JET

BactoFil S-JET a vetéssel egy menetben történő kijuttatáshoz lett kifejlesztve. A vetőgépre szerelt kijuttató segítségével megoldódik az UV védelem, a bedolgozás kérdése, a gyökérzónába való azonnali bejutás. Ez a technológia jelentős előnyöket képes biztosítani, különösen a folyékony KITEStart -tal történő együttes kijuttatás esetén.

BactoFil S-JET

Az egymenetes kijuttatások kevesebb költséget, taposási kárt és komoly időmegtakarítást eredményeznek.

Mikor NE juttassunk ki baktériumtrágyát:

  • ha a talaj 30-40 cm mélyen teljesen száraz
  • ha a talaj hőmérséklete 30-35 oC feletti
  • ha a talaj hőmérséklete 0 oC alatti
  • ha a savanyú talaj pH-ja nincs pld: meszezéssel megfelelő mértékben kezelve

További információ:
www.agrobio.hu

Justus Lilla (Bio-Nat Kft.):

Amikor a talajban csökken a biológiai aktivitás, akkor ez a jelenség egyben terméskorlátozó tényezővé is válik. Hiába viszünk be többlet inputanyagot a termelés folyamatába, nem hasznosulnak arányosan ezek a többlet inputok. Ugyanakkor sajnálatosan mára a talajok szerkezeti, kémiai, biológiai károsodása általános jelenséggé vált.

A talajélet egészségének helyreállítása szempontjából az egyik kulcskérdés a baktériumtörzsek felszaporítása a talajban. A művelet sikerét meggyorsítja a baktériumtrágyákkal való talajoltás.

A folyékony baktériumtrágya kijuttatására különböző lehetőségek adódnak.

Korábban, a nagyüzemekben a baktériumtrágyák hagyományos szántóföldi permetezővel való kijuttatását preferálták. A technológia előnye, hogy egyszerre nagyobb területen lehet a talajra permetezni a készítményt, viszonylag gyorsan. Komoly hátránya viszont, hogy a permetezőgépek munkasebessége jóval nagyobb, mint a bedolgozó, talajművelő eszközöké, így a baktériumok sokáig nem kerülnek a talajba, a talajfelszínen pedig ki vannak téve a számukra hátrányos UV sugárzásnak, vagy egyéb időjárási tényezőknek. Mivel élő anyaggal dolgozunk, a művelet mielőbbi befejezése kulcsfontosságú tényező.

Később, felismerve ezt a problémát, viszonylag gyorsan elterjedtek az egymenetes kijuttató berendezések, melyek kis beruházást igényelnek és könnyen felszerelhetőek a talajművelő eszközre. Ezek lehetővé teszik, hogy a baktériumtrágyát a talajműveléssel egy menetben juttassuk ki, így gyorsan és hatékonyan a talajba legyen forgatva az adott készítmény. Hatalmas előnye, hogy a művelet egy munkamenetben elvégezhető, a baktériumok így sokkal kevésbé kitettek a negatív környezeti hatásoknak. Hátránya az esetlegesen kisebb tartálykapacitás, ami megnövelheti a tankolások gyakoriságát.

Az elmúlt években kialakult egy harmadik megoldás a hatékony baktériumtrágyázásra, amelynél a vetőgépre szerelt kijuttató berendezéssel juttatjuk a baktériumokat közvetlenül a magágyba, azonnal a vetőmag mellé. A kijuttatás sikerét nem befolyásolják az időjárási tényezők sem, valamint ez a módszer rendkívül precíz adagolást tesz lehetővé. Tapasztalataink szerint ez a lehető leghatékonyabb módszer a baktériumtrágyák mielőbbi hasznosulására.Mivel a baktériumok felszaporodása közvetlenül a vetőmag körül történik, azonnal megmutatkozhatnak a művelet előnyei.

Néhány már bevált megoldásról további információ található honlapunkon: http://www.mikro-vital.hu/kijuttatas/

Ha a baktériumok közvetlenül a mag közelében helyezkednek el már a vegetáció kezdeti szakaszában, akkor a növények táplálását is hatékonyabban tudják végezni. Döntő módon hozzájárulnak a gyökérzet számára kedvező talajszerkezet létrejöttéhez is.  A baktériumok szoros kölcsönhatásban vannak a növény gyökérzetével, a gyökér által kibocsátott anyagokat hasznosítják, illetve a növényeknek egyenletesen biztosítják a tápanyagokat a megfelelő műtrágya adagok mellett.

Ma már minden gazdálkodó igyekszik a költségeit optimalizálni, így a nyilvánvaló biológiai, technológiai előnyök mellett a gazdaságosság szempontjai is jobban érvényesülnek a baktériumtrágyák alkalmazásával. A Mikro-Vital® termékcsalád hatékony segítséget nyújt az egészségesebb talajok, s ezáltal az egészségesebb növénykultúrák elérésében.

Holopovics Zoltán (Agrova Kft.):

Az okszerű és fenntartható gazdálkodás része a jövő mezőgazdaságának, amelybe jól illeszkedik a Magyar Termék Nagydíjas Phylazonit Technológia.

Kiemelt célunk a talajélet helyreállítása és/vagy megőrzése biológiai rekultivációval (baktériumok felhasználásával), aminek során célirányosan növeljük a hasznos mikroszervezetek számát (a talajerőt) a termőföldbe juttatott, speciálisan szelektált baktériumtörzsekkel. 

Ehhez a folyamathoz biztosítani kell a hasznos mikroszervezetek optimális működéséhez szükséges feltételeket is:

  • Megfelelő talajművelés
  • Talaj PH értékének otimális szinten tartása (5,5-7 PH)
  • Talaj szerves anyag tartalmának növelése
  • Talajéletre káros kemikáliák (az indokolatlan műtrágya dózisok, talajfertőtlenítők, gyomirtók, érésgyorsítók és egyéb kemikáliák) használatának csökkentése, helyettük környezetkímélőbb anyagok előtérbe helyezése.

Fontos, hogy baktériumkészítményeinkkel élő sejteket juttatunk be a talajba, egy olyan közegbe, ahol már nagyszámú mikrobaközösség él, és alkalmazkodik az adott talajviszonyokhoz.

A legfontosabb elvárások a Phylazonit készítményeiben lévő baktériumtörzsekkel szemben:

  • Biokontroll hatás (a készítményben lévő mikrobák más mikroorganizmusok szaporodását megakadályozzák)
  • Effektivitás a nitrogénkötés szempontjából.
  • Az ásványi anyagforgalomban megfelelő intenzitással és hatásosan vegyenek részt.
  • Jó szaporíthatóság
  • Stabilitás (a baktériumok fajon belül is tartsák az eredeti hatékonyságukat)
  • Jó kolonizáló képesség

A Phylazonit termékek előállítása során elért minőséget csak abban az esetben tudjuk megőrizni, ha ezt az élő anyagot megfelelő módon szállítjuk, tároljuk, illetve juttatjuk ki a termőföldre. Ennek érdekében a következőket érdemes szem előtt tartanunk:

A termék a gyárból igény szerint 48 órán belül eljut az ország bármely pontjára, így különösebb tárolási kapacitást nem igényel a termelők részéről. Ha valamely okból mégis tárolni kell, azt hűvös, napfénytől védett helyen érdemes.

Mire figyeljünk a baktérium készítmények tárolásánál és felhasználásánál?

  • Mindig tartsuk szem előtt a cégünk által javasolt tárolási előírásokat! Mivel a készítményekben élő baktériumok vannak, ezért mindig figyeljünk a tárolási hőmérsékletre, kerüljük a nagy hőingadozást! Soha ne tegyük ki a tűző napra a baktérium készítményeket tartalmazó kannákat!
  • Kijuttatás előtt figyeljünk arra, mivel keverhető a termék. Általában baktericid, fungicid szerekkel együtt nem juttathatók ki a baktériumkészítményeink. A gazdaságra leginkább adaptálható megoldás érdekében, forduljanak bizalommal tanácsadóinkhoz.
  • Mindig a javasolt vízmennyiséggel hígítva keverjük össze a készítményt közvetlenül kijuttatás előtt. Fontos, hogy a tartály tiszta legyen, ne maradjon benne szermaradék!
  • Felhasználás előtt jól rázzuk fel a baktériumokat tartalmazó kannákat, flakonokat!

Phyller kijuttatóval egyszerűen, biztosan és hatékonyan!

A Phylazonit termékcsalád talajbaktérium-készítményeinek kijuttatása sarkalatos pontja a hatékony működésnek. A siker érdekében kidolgoztunk egy olyan kijuttató egységet, mely saját gépre szerelve elősegíti a Phylazonit Talajoltó, Talajregeneráló talajba történő optimális továbbítását.

A Phyller kijuttató injektáló rendszer gyakorlatilag bármilyen erő- vagy munkagépre komolyabb szaktudás nélkül felszerelhető, ráadásul egyszeri beruházási költsége már a felhasználás első évében megtérül. A szerkezet legfőbb előnye, hogy mivel a munkaművelettel egy időben történik az oldatok talajba juttatása, így sem növekvő gázolaj-felhasználási költséggel, sem úgynevezett taposási kárral, sem pedig hígító-víz biztosításával nem kell számolnia.

Annak érdekében, hogy a Phylazonit talajbaktérium készítmények a területen még egyenletesebben legyenek kijuttatva cégünk kifejlesztett egy új berendezést. A TEMPOSENSOR érzékeli a traktor sebességét, illetve a forgóknál a munkagép kiemelését és ehhez igazítottan szabályozza a termék adagolását, sőt jelzi, hogy mennyi készítmény lett elhasználva és mennyi van még a tartályban.  Ezzel a vezető számára időt spórol meg, másrészt minden a kijuttatás során az esetlegesen felmerült műszaki problémát azonnal jelez, ami a hatékonyság egyik fontos pillére. A TEMPOSENSOR elérhetőségéről érdeklődjön a szakembereinknél.

 

További információért keresse tanácsadóinkat!

www.phylazonit.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!