Heti fókusz: Mikor lehet támogatás nélkül is nyereséges a másodvetésű zöldtrágyázás?

Agro Napló
Partnercégeink szakemberei mondják el véleményüket:

A válaszokért kattintson:

 
Molnár Tamás
Démétér Biosystems Kft.
Fejes Vilmos
Lajtamag Kft.

Molnár Tamás (Démétér Biosystems Kft.) 

Elsőre egyszerűnek tűnhet az ökológiai másodvetés teljesítése. Valamit összesöprünk a tárolóból, megkérdezzük a gazdatársakat, maradt-e valamilyen vetőmagjuk, ezután viszont jönnek a kényes kérdések: mi legyen a vetési magnorma, hogyan illeszkedik ez a vetésforgónkba, mikor érdemes elvetni ahhoz, hogy ne hozzon magot, jó-e a fajok közti arány és így tovább. Ekkor érkezünk meg oda, hogy nem is olyan egyértelműek ezek a dolgok, így nagy gondot tud okozni egy rossz fajösszetételű keverék. Szinte közhellyé vált a gazdatársadalmon belül, hogy „ez egy kötelező rossz, ami csak arra jó, hogy felszaporítsuk a kártevőket a gombabetegségeket, és még a maradék vizet is elszívja a talajból”. Van egy jó hírünk: egy kis odafigyeléssel a rossz tapasztalatok ellentétét lehet kihozni a takarónövényekből, amivel nyereségessé tehető a másodvetés.

Visszatérő motívum írásainkban, hogy a szemlélet megváltoztatásában látjuk a hazai másodvetési kötelezettség értelmét, ami egy teljesen más gyakorlatot hoz magával. Ezért igyekszünk technológiai segítséget nyújtani rendezvényeinkkel, írásainkkal, kísérleteinkkel és komplett szaktanácsadásunkkal.

A barna 50 árnyalata egy domborzatilag ideális, fás szegéllyel borított sík területen Fejér megyében

Nem szoktuk tagadni, hogy a takarónövényektől nem várhatunk azonnali csodát, főleg akkor, ha azt nem tudjuk a rendszerünkbe illeszteni és ragaszkodunk a megszokott munkaműveleteinkhez. Viszont vannak olyan tulajdonságai a technológiának, amiben biztos, hogy azonnali segítséget tudnak nyújtani a takarónövények:

  • Az eróziótól való védelem, amelynek jóformán minden talaj ki van téve. Az erős száraz szelek, aztán a hirtelen lezúduló csapadék pont a talajaink legérzékenyebb szintjét vékonyítja, amelynek az értéke felbecsülhetettlen.
  • A légköri nitrogén megkötését, a tápanyagok mobilizációjának elősegítését és a tápanyagok kimosódásának megakadályozását egy csapásra tudjuk orvosolni. A lóbab nem csak nagyon jó nitrogénkötő, de a foszfor feltárásban is hasonlóan erős, mint a facélia. A zab, és a retek keveréke például kiválóan hasznosítja a szervestrágyából felszabaduló tápelemeket és utóbbiak nem csak a nitrogént, hanem a ként és a káliumot is jól hasznosítják. Egy pillangós növény átlagos körülmények között 80-100 kg/ha nitrogén megkötésére képes – ez hektáronként 300-370 kg 27%-os műtrágya-mennyiséggel egyenértékű hatóanyagot jelent (az, hogy ebből mennyi lesz felvehető a következő haszonnövény számára, számos tényezőtől függ).
  • Egy jó keverékkel hónapokig fenntarthatunk egy gazdag élőhelyet a talaj feletti és alatti ökoszisztémában, amellyel a kártevők és kórokozók természetes ellenségeit szaporítjuk fel. Akármilyen furcsán hangzik, de tapasztalataink alapján még ezeken a száraz teleken sem elszívja a talajaink nedvességtartalmát a következő főnövénytől, hanem több nedvességet hagy maga után a szélből és harmatból a levelekre lecsapódó nedvességből.
  • A lóbab és a homoki zab kiváló választás őszi búza és kukorica/napraforgó közötti másodvetésre (ezek a fajok megtalálhatóak a TillageMix Keve névre keresztelt mixünkben)

    Ez a sok járulékos előny nehezen számszerűsíthető anyagilag, de azt gondolom, hogy a mai egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokra jobb biztosítást nem köthetünk, mint hogy a gondolatainkat a biológiai törvényszerűségekre tereljük, így a talajaink háromfázisú rendszerében nem szoríthatjuk a biológiai tényezőt a háttérbe.

    Az erőforrások – a napfény, a szén-dioxid, valamint a nedvesség – nemcsak a főnövény tenyészideje alatt állnak rendelkezésünkre, hanem a vetés előtt és a betakarítás után is. Ha takaratlanul hagyjuk a talajt, akkor a természetes szukcesszió fog a saját rendszere szerint munkálkodni, ami a szántóföldi termelés szempontjából nem működtethető. Ezért a takarónövényekre tekintsünk napelemként, amelyek a talajéletet táplálékkal látják el. Hosszútávon a gyökérfolytonosság és a talajbolygatás csökkentése/elhagyása jelentősen javítani fogja a talajszerkezetet és a szervesanyag-tartalmat, ezáltal a talajunk vízmegtartó és tápelem-megtartó képességét is.

    A gyorsan számszerűsíthető nyereséget akkor tudjuk elérni, ha van állatállomány a gazdaságban és intenzíven szakaszolva le is tudjuk legeltetni a takarást, mert így helyben marad az állati trágya és a növények újra a vegetatív állapotba kerülnek a hajtás végek elfogyasztásával, amellyel erősebb gyökérképződésre és gyökérváladék-termelésre sarkaljuk a takarónövény-állományunkat, így fokozva a talaj alatti zöldtömeget és végső soron a talajéletet.

    TillageMix keverékeink április 30-ig előszezoni kedvezménnyel vásárolhatóak meg. Tekintse meg árlistánkat a www.takaronovenyek.hu oldalon, valamint ajánljuk figyelmében www.talajreform.hu oldalunkat, amelyen majdnem 100 szakcikket olvashat a technológiáról. YouTube csatornánkon több órányi anyagot talál a direktvetés és a takarónövények hazai alkalmazásának fogásairól.

    Fejes Vilmos (Lajtamag Kft.)

    A modern gazdálkodás hatására talajaink szerkezete, állapota egyre inkább leromlott. A tudatos gazdának nagyon fontos tényező a vetésforgójában a zöldítés, hisz ezzel tudja megőrizni, vagy javítani a termőterülete vízháztartását, termőképességét, laza talajszerkezetét. Tudják növelni a talaj szervesanyag tartalmát, gazdagíthatják a felvehető nitrogént a területükön. Ha már csak ezen tulajdonságokat nézzük, jövedelmező a zöldítés. Fontos, hogy a gazdák ne egy szükséges gazdálkodási tevékenységet lássanak a zöldtrágya vetésében, hanem megtapasztalja egy gondosan összeválogatott keverék pozitív hatásait. Ha ezeket az okokat nézzük, már jövedelmező lesz a zöldítés. Ebben segít a gazdáknak a Lajtamag Kft., az okszerűen, hasznos komponensekből, és azok optimális arányával összerakott keverékeivel. De mi az amivel támogatás nélkül is előrébb vagyunk:

    A legnagyobb mennyiségben keresett keverék a Zöldítő páros, melyet cégünk nem a „megszokott” arányban kever, hanem olajretek túlsúllyal, kiemelve így a keverék talajfertőtlenítő hatását.

    • Zöldítő páros Kifejezetten tömörödött talajokra ajánljuk a használatát, illetve olyan területekre, ahol a szervesanyag pótlás különösen szükséges. Nagy biomasszatömeg elérése érdekében másodvetésben, augusztusban vethető. A bedolgozásra bimbós vagy virágzó állomány alkalmas még ősszel október vége november elején. Repce elé nem ajánlatos!
    • Zöld Trió Mind a korai (júliusi), mind az augusztusi vetésre alkalmas. Utána őszi gabona is biztonságosan vethető. Elsőként a pohánka kel ki a keverékben, a facélia jó talajtakarást, a bíborhere a nitrogén megkötését biztosítja. A pohánka fagyérzékeny növény, azonban a bíborhere áttelel. A zöldtrágya bedolgozását az őszi hidegek megérkezése előtt javasolt elvégezni, vagy talajtakaróként fent hagyni és tavasszal bedolgozni.
    • Zöld Víz Összetételének köszönhetően jól alkalmazható szárazabb klímájú területeken is. Utána őszi gabona is biztonságosan vethető. Elsőként a pohánka és a négermag kel ki a keverékben, a facélia jó talajtakarást, a bíborhere a nitrogén megkötését biztosítja. A pohánka kiváló kiegészítője a keverék többi komponensével. A négermag gyors fejlődésű lágyszárú növény, amely csak augusztus második felétől kezd virágozni, így magot nem képez. A négermag és a pohánka fagyérzékeny növények (a négermag 5ºC alatt elfagy), ezért a zöldtrágya bedolgozását az őszi hidegek megérkezése előtt javasolt elvégezni.
    • A Zümmögő zöld zöldtrágya keverékünk magas arányban tartalmaz pillangósvirágú összetevőt. Mind a korai (júliusi), mind az augusztusi vetésre alkalmas. Összetételének köszönhetően jól alkalmazható szárazabb klímájú területeken is. Elsőként a pohánka kel ki a keverékben, a facélia és a bükköny jó talajtakarást, illetve utóbbi a nitrogén megkötését biztosítja. A pohánka fagyérzékeny növény, azonban a bükköny áttelel. A zöldtrágya bedolgozását az őszi hidegek megérkezése előtt javasolt elvégezni, vagy talajtakaróként fent hagyni és tavasszal bedolgozni. Utóbbi esetben érvényesülni tud a bükköny kiváló gyökértrágyaértéke.

    A Lajtamag portfóliójából a különféle egyéb zöld takarókból. Ilyen a Takarékos zöld, vagy akár a Zöld erő. A Méhlegelő keverékeink a gondos alkotóelem választás következtében hetekre virágba borítják a területet, így a zöldtrágyázáson kívül a méheknek is kiváló mézelő helyet biztosítanak. Megállapíthatjuk, hogy ezen keverékek használata, nem csak a talajainkat javítja, hanem

    Vadlegelő keverékeink segítenek a zöldítés megoldása mellett „elcsalogatni” a vadakat a kultúrnövényekről, hogy ne a termés fogyjon.

    A teljes zöldtrágya portfólió a következő helyen tekinthető meg: www.lajtamag.hu/hu/vetomag/zoldtragya-keverekek

    A Lajtamag a zöldítés terén Magyarországon legnagyobb múlttal és saját kutatás-fejlesztéssel rendelkező családi tulajdonban levő cégcsoport. Hiszünk abban, hogy a tudatos zöldítés segíti a földterületeink állapotának javulását, növeli a jövedelmezőséget, valamint ha nem kapnánk támogatást is csak az előnyeit ismerjük a fent említett okok miatt. Nem kifejezetten a támogatás a cél. A cél, annak a termőföldnek a megteremtése amit a zöldítés árán érhetünk el, és ez nem támogatás függő!!! Több évtizedes tapasztalata szerint sokat emlegetett optimális talajállapot elérése a termelő részéről sok odafigyelést igényel, amihez a fent említett termékekkel kíván segítséget nyújtani cégünk. Kollegáink első kézből adnak Önnek információkat.

    További információ:
    www.lajtamag.hu

    -an összeállítás-
    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!