2024. április 19. péntek Emma

Heti fókusz: Biológiai készítmények gyümölcsösben

Agro Napló
A konvencionális növényvédelmi lehetőségek beszűkülésével a biológiai megoldások szerepe óriási lett. Ezeket a lehetőségeket szakértők ismertetik. A hozzászólásokért kattintson a névre vagy fotóra!

Biológiai készítmények gyümölcsösben

A hozzászólásokért kattintson a névre vagy fotóra!

Tanka István
Bayer Crop Science
Bálint Sándor
Corteva Agriscience
Rácz Tibor
FMC-Agro Hungary Kft.
   
  Fóris-Kuti Kamilla
Syngenta Kft.
Kiss Dániel
UPL Hungary Kft.
 

Tanka István (Bayer Crop Science) 

A növényvédelem technológiai átállása hosszú folyamat, de a növényvédő szer fejlesztések már próbálják követni a fogyasztók és ezzel együtt a termelők megváltozott elvárásait is. A biológiai készítmények köre fokozatosan bővül, új technológiával előállított, új hatásmechanizmusú termékek is elérhetők már a piacon.

A fogyasztói igények az elmúlt években gyökeresen megváltoztak. A vásárlók egyre nagyobb része igényli a szermaradék-mentes gyümölcsöt, ugyanakkor elvárás a hibátlan és egészséges termék is. Ezért a természetes összetevők mellett kiemelt fontosságú a hatékonyság is. Fontos tudni, hogy a biológiai készítmények más típusú felhasználást, több odafigyelést igényelnek, mint a konvencionális termékek. Az ökológiai gazdálkodásban kiemelt jelentősége van a növényvédelmi szaktudásnak, az időzítés és a szerválasztás még nagyobb jelentőséggel bír. Azzal is számolni kell, hogy erős fertőzési nyomás esetén lényegesen gyakrabban kell a kezeléseket elvégezni, mint egy hagyományos technológiát alkalmazó ültetvényben. Emiatt nagyobb költséggel kell számolni, azonban a támogatás mértéke jelentősen magasabb, mint az AKG esetében és a biológiai növényvédelem hozzáadott értéket képvisel, ami a piacon realizálható.

A Bayer is felkészült a változásokra és egy új biológiai készítménnyel bővítette a kertészeti portfólióját. A Seranade ASO a Bacillus amyloliquefaciens (B. substilis) baktérium QST 713 törzsének spóráit tartalmazza, amelyek a termék előállításánál alkalmazott fermentációs eljárás során biológiailag aktív vegyületeket termelnek. Rendelkezik fungicid, baktericid és növényt stimuláló hatással is. Használatával nem csak a betegségektől védhetjük meg a növényt, de javíthatjuk annak stressztűrő képességét is.

A Serenade ASO nem csak hatását tekintve sokoldalú, de számos kiskultúrában engedélyezett és a biológiai fungicidek piacán egyedülálló módon a legtöbb hagyományos növényvédő szerrel és lombtrágyával egy menetben is kijuttatható. Kiválóan beépíthető a technológiába hagyományos termesztés esetén is a megfelelő szerrotáció érdekében. Az előírásoknak megfelelő felhasználás esetén fitotoxicitással nem kell számolnunk és a kijuttató személyre sem jelent veszélyt. A Serenade ASO egy könnyen kezelhető SC formulációjú készítmény, melynek dózisát a kezelendő növényfelület méretéhez és a fertőzésveszély mértékéhez tudjuk igazítani. Erős fertőzési nyomás esetén szűkítsünk a permetezési fordulókon, 5 naponta végezzük el a kezeléseket.

Kiváló megoldást nyújt a termelőknek almatermésűekben tűzelhalás, dióban xantomonászos betegség, szamócában szürkepenész ellen, de hatásspektruma ennél is szélesebb. Számos kultúrában rendelkezik engedéllyel lisztharmat, alternária, szklerotínia, rizoktónia és cerkospóra betegségek kórokozói ellen. A Serenade ASO további előnyös tulajdonsága, hogy egyik növénykultúra esetében sem kell számolni élelmezésegészségügyi várakozási idővel.

A Serenade ASO számos kedvező tulajdonsága közül a legfontosabb, hogy használatával egészséges és szermaradék-mentes termék állítható elő. Tapasztalja meg Ön is ennek a sokoldalú biológiai megoldásnak az előnyeit és próbálja ki mielőbb! 

További információ:
agro.bayer.co.hu

Bálint Sándor (Corteva Agriscience)  

Rovarproblémák megoldása a biológiai termesztésben

A klímaváltozás sokrétűen változtatja meg mindennapjainkat. Elsőként mindenkinek a hőmérséklet emelkedése és a csapadék mennyiségének csökkenése jut eszébe. Ami viszont ezekkel jár következményként, az már szinte csak a mezőgazdászoknak jut eszébe. A rovarkártevők jelenlétének, károsításának erősödéséről van szó, ami a konvencionális termesztéstechnológia gyakorlóit is nehéz helyzet elé állítja a rovarölő szerek kínálatának évek óta tartó csökkenése miatt. A biológiai szerek választéka ebben a körben sohasem volt nagynak mondható. A kertészeti kultúráknak, a gyümölcstermesztésnek ez még érzékenyebb pontja, hiszen a szántóföldhöz képest sokkal bonyolultabb feladat a rovarok elleni hatékony védelem.

Örömmel tapasztaljuk, az ökológiai termesztés térnyerését, a biológiai készítmények iránti növekvő keresletet. A hatékony, jövedelmező termesztéstechnológia megköveteli a kártevők, kórokozók távoltartását a magasabb hozamok, a jobb minőség érdekében. A munkában mindig jól jön a hatékony segítség, amivel meg lehet előzni a vészhelyzeteket.

Ebben a törekvésben segít a Corteva Agriscience széles hatásspektrumú, helyileg felszívódó hatóanyagot tartalmazó rovarölő szere a Laser™ Duplo. Ez a rovarölő szer igazi különlegesség a növényvédő szer kínálatban hatóanyagával és speciális hatásával, mely az almamolyon, aknázómolyokon kívül a körte-levélbolhát, nyugati dióburok legyet, foltosszárnyú muslicát vagy nyugati virágtripszet is távol lehet tartani az érzékeny gyümölcsöktől.

A hatóanyag egyedisége áll a speciális tudás hátterében. A Laser™ Duplo hatóanyaga a Qualcova™ (spinozad) ugyanis egy talajbaktérium által termelt hatóanyag. A baktérium önvédelmi céllal választja ki a biológiailag aktív vegyületeket tartalmazó anyagot, melyet speciális eljárással fermentálnak, tisztítanak. A végtermék a Laser™ Duplo, mely kiváló, széles hatásspektrumú rovarölő szer, ami hatékonyan használható a biológiai termesztés technológiájában.

A Laser™ Duplo a rovarok idegrendszerére hat, ott az ingerületátviteli rendszer gátlásával egy gyors rovarölő hatást eredményez, melynek eredményeként a kezelt rovarok táplálkozása, ezzel a kártételük rövid időn belül leáll.

Az ökológiai termesztés technológiájában ez az egyetlen széles hatásspektrumú hatóanyag, mely beszívódik a növények szöveteibe, rendkívül nagy számú kultúrában felhasználható és rövid élelmezés-egészégügyi határidővel illeszthető a növényvédelmi technológiába.

A Laser™ Duplo segítségével meg lehet oldani az almás termésűek, szőlő, dió, bogyós gyümölcsűek, paprika, paradicsom és még számos fontos gyümölcs és zöldség hatékony védelmét.

A Laser™ Duplo a hazai növényvédőszer kínálat kivételes tagja, mely a gazdálkodók széles köre számára nyújt hatékony megoldást.

További információ:
www.corteva.hu

Rácz Tibor (FMC-Agro Hungary Kft.) 

Az FMC-Agro Hungary Kft. portfoliójában jelenleg 2 biostimulátor szerepel az FMC Biológiai Termékek (Biologicals by FMC) termékcsalád kínálatban: a szántóföldön, gyümölcsben és zöldségben egyaránt használható RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló, valamint a zöldségekben használható Accudo® mikrobiológiai biostimuláns, mely 2020-ban elnyerte a Crop Science Award Legjobb Biológiai Terméke díját.

Előbbi felhasználására 2022-ben is számtalan üzemi felhasználás és kísérlet segített minket abban, hogy rengeteg gyakorlati tapasztalatot szerezzünk a RhizoMagic™ talaj- és növénykondicionáló készítménnyel. Az elmúlt évek időjárásában rengeteg stressztényező fordult elő, mint például a kora tavaszi fagykár, a viharkár és a rendkívüli aszály.

Jégverés almán

Ezek az abiotikus stresszfaktorok indokolttá teszik valamilyen növénykondicionáló szer használatát, mely a stresszoldásban is segítséget nyújt. Ilyen esetekben érdemes olyan készítményt alkalmazni, ami többféle stressz ellen is képes védelmet nyújtani, amihez megfelelő választás a RhizoMagic™, mely szélsőséges időjárás esetén is eredményesen alkalmazható. A gyakorlatban is bizonyított már akár belvíz- vagy aszálystressz sújtotta területen, akár technológiai hiba miatt, mikor kultúrnövényünket pl. gyomirtóstressz kínozza. Mindezen felül a gyümölcsök színesedését is segíti, valamint a hőség és napégéstől szenvedő növények stresszoldásában is szerepet játszik.

A RhizoMagic™ kedvező hatása az összetevői széles körének köszönhető, mindegyik a stresszoldás különböző területeiért felelős, együttes jelenlétük pedig biológiai többlethatást eredményez.

A RhizoMagic™ jelentős szervesanyag-tartalma, tengerialga-kivonat és növényazonos L-aminosavak mellett makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmaz, melyek jelenléte a növények gyors fejlődésével egy időben biztosítja az optimális tápanyagellátottságot. Az aminosavak és a tengeri alga gondoskodnak a biostimulátorhatásról és a tápanyagok gyors felvételéről és asszimilációjáról.

Összefoglalva elmondható, hogy a biológiai összetevők sokféleségének segítségével egy kezeléssel megoldjuk a stresszoldási, kondicionálási és levéltrágyázási feladatokat is.

Kertészeti kultúrákban az energiaigényes időszakokban, tenyészidőszak alatt többször, legfeljebb 3 alkalommal, 2,5-3,5 l/ha dózisban ajánlott kijuttatni. Gyümölcsöknél a sziromhullás után, a tenyészidőszak hosszától függően kell megválasztani a kijuttatások időpontját. Fokozza a terméskötődést, hozzájárul a stresszhatások enyhítéséhez, ezzel segítve a magasabb termés elérését.

Cseresznye- és meggy ültetvényben a RhizoMagic™ segítségével kezelt gyümölcsök nagyobb termést és termőrügy-berakódottságot eredményeztek, továbbá a tavaszi fagyvédelem ellen is eredményesen alkalmazhatjuk.

RhizoMagic™ talaj- és növénykondicionálót használtak 2022 nyarán Csegöldön. A szilva az aszály ellenére bő terméssel és méretes gyümölcsökkel hálálta meg a kezelést, a gazdálkodó pedig szántóföldi kultúrákban, valamint meggyben és dióban is bevetette. A meggyben elért méretnövekedés hatására a cigánymeggyet is átvette Tőle a felvásárló.

Almában a RhizoMagic™ használatával az aszályos évjárat ellenére a termés mennyisége és mérete is pozitívan változott.

Harsányi András almaültetvényében már 3 éve alkalmazza a RhizoMagic™ növénykondicionálót és a háromszori permetezés eredményeként öntözés nélkül 800 q/ha termést takarított be az aszályos 2022-es évben. (Nyírtass, 2022.10.13.)

2023-tól a megszokott 10 literes kiszerelés mellett a nagyobb területen gazdálkodók számára a RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló szer már elérhető 600 literes tartályos kiszerelésben is.

Agrár-ökológiai Program

A RhizoMagic™ alkalmazása kapcsán fontos kiemelni azt is, hogy már igen alacsony dózisban is kifejti hatását, emiatt használata agrár-ökológiai megközelítésben is kedvező. Okirata alapján a legfeljebb 3 alkalommal javasolt alkalmazás és a 2,5-3,5 l/ha dózis használata a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyümölcs kultúrákban már 2,5 l/ha használatával megszerezhető +1 pont az AÖP-ben. Emiatt igen versenyképes a termék használata.

További információ:
ag.fmc.com/hu

Fóris-Kuti Kamilla (Syngenta Kft.) 

Szőlőben alkalmazható biológiai védelem!

A kémiai növényvédőszerektől mentes termék, legyen az akár zöldség, vagy gyümölcs, egyre gyakoribb elvárás a fogyasztók részéről.

Ez növeli az okszerű növényvédelem szükségét, valamint elősegíti a természetes eredetű biológiai megoldások terjedését, melyeknek nincs hatóanyag maradéka. Ezen túlmenően az idei évben a fenntartható gazdálkodás ösztönzésére elindult az Agro-Ökológiai Program is, melynek részeként támogatásban részesülhet az a termelő aki ültetvényeiben biológiai ágenseket alkalmaz.

A Syngenta célja, hogy segítsük a termelőt ezen elvárások tejesítésében, épen megjelent első biológiai készítményünk, a Taegro! A készítmény ökológiai gazdálkodásban engedélyezett ÉVI-je csupán 1 nap az AÖP ültetvényekben felhasználható biológiai ágensek listáján megtalálható, használata a programban 2 pontot ér!

Ez a baktérium alapú gombaölő készítmény a Bacillus amyloliquefaciens baktérium egy speciális törzsét tartalmazza, mely a permetléhez adva azonnal szaporodásnak indul és koncentrációja exponenciálisan növekszik, ezért sok biológiai készítménnyel elletétben, az oldódást követően nem szükséges várni a kijuttatásával.

A Taegro felhasználása jelenleg ültetvények közül bor- és csemegeszőlőben engedélyezett szürkepenész és lisztharmat ellen. Dózisa a lombfelület méretéhez igazítható 0,185-0,37 kg/ha, melyet szőlő esetében akár 10 alkalommal is kijuttathatunk egy vegetációban. Továbbá felhasználható hajtatott zöldségfélékben is (paprika, paradicsom, tojásgyümölcs, uborka, tökfélék, saláta) gombák széles köre ellen.

Három féle módon fejti ki a hatását, elsősorban a levélfelületen elszaporodva akadályozza a kórokozó megtapadását, kompetítorként kiszorítja a felületről, így a kórokozó nem képes behatolni a levélszövetébe. Másodsorban olyan anyagokat (metabolitokat) választ ki, amik gátolják a kórokozók tovább fejlődését, harmadsorban pedig belülről javítja a kezelt növény ellenálló képességét, így annak fogékonysága csökken a betegségekkel szemben.

Ahogy ez a hatásmechanizmusokból érezhető kijuttatása megelőző jelleggel blokkos alkalmazással javasolt, a biológiai készítményektől elvárható hatékonyságot csak ebben az esetben tudja garantálni!

A biológiai készítmények körében kiemelkedő a stabilitása, a legtöbb forgalomban lévő készítménnyel keverhető. A levélfelület kémhatásában az enyhén savas, vagy lúgos környezet sincs hatással a szaporodására (pH 5-9), a hőmérséklet tekintetében szintén rugalmasabb, mint a legtöbb biológiai készítmény, optimuma 20-30 C⁰ között van, de ettől a kismértékben eltérő hőmérsékletet is elviseli. Fontos azonban megjegyezni, hogy baktériumként az intenzív UV sugárzás károsítja, ezért fontos, hogy kijuttatását inkább a késő délutáni, esti órákra időzítsük. További előnye, hogy jól tapad a levélfelülethez, a permetezés után két órával érkező eső, vagy felső öntözés már nem mossa le a levélfelületről.

Az élő szervezetet tartalmazó készítmények között különlegessé teszi az is, hogy tárolása nem igényel semilyen speciális körülményt. Hagyományos növényvédőszer raktárban bontatlan csomagolásban három évig eltárolható!

További információkkal kapcsolatban keresse területi kollégáinkat, illetve látogassa meg a Syngenta weboldalát a www.syngenta.hu oldalt.

Kiss Dániel (UPL Hungary Kft.) 

Az almamoly elleni védekezés biológiai módszerrel

A Magyarországon termelt gyümölcsfajok közül egyértelműen az alma növényvédelme igényli a legfelkészültebb szakembereket a legnagyobb odafigyelést. Alapvetően eddig különválasztottuk az ökológiai és a konvencionális termelést a molykártevők elleni védekezés tekintetébe, viszont napjainkra a növényvédelmi lehetőségek csökkenésével, szinte csak a biológiai megoldások maradnak a termelők eszköztárában. A megváltozott klimatikus viszonyok és az EU növényvédőszer szabályozása eredményeként az almát károsító molyfajok közül az almamoly (Cydia Pomonella) egyértelműen az első helyre került. A sodrómolyfajok megjelenése és kártétele drasztikusan lecsökkent. Feljövőben vannak rég nem látott kártevők Pl.: bimbólikasztó bogár, poloskaszagú darazsak, gubacsatkák stb., amelyek ellen fokozott odafigyeléssel tudunk hatékonyan fellépni.  Ez azt jelenti, hogy konvencionális és bio ültetvényben egyaránt az almamoly az a kártevő, amely ellen minden évben szükséges védekezni.

1. kép: almamoly kártétel almában

  

A melegedő klimatikus viszonyoknak köszönhetően két nemzedékes, évjáratonként egy csonka harmadik nemzedék is megjelenik. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzedékek összemosódnak, április közepétől- augusztusig számítani lehet a rajzásukra.  A kifejlett lárvák telelnek át a fák törzsén.  Az első nemzedék rajzása általában április közepén kezdődik, a párosodás 15-16 oC-nál történik meg.  A védekezési stratégiát felállítani nem egyszerű, mivel az almamoly rajzása virágzástól kezdődik és betakarításig tart, nehezen elkülöníthető rajzásdinamikával. Az első nemzedék elleni védekezés sikeressége az egész év eredményességét befolyásolja, a kukacos alma lehullik (betakaríthatatlanná válik), ezenkívül a következő évre is „megalapozzuk” az almamoly kártételét.

Meghatározó közvetett hatása van a kémiai termésritkításnak, a molyok elleni védekezés szempontjából. Az egymással szorosan érintkező gyümölcsök eredményeként megnő a molykártételek száma, ezenkívül a növényvédelem hatékonysága is csökken a nem megfelelő permetlé borítottság miatt.

Az almamoly ellen használható inszekticidek száma folyamatosan csökken, egyre kevesebb lehetőség van a szerek rotálására, ezzel egyenes arányba nő a rezisztencia veszélye.  Sok esetben az almamoly első nemzedéke ellen bevetett kitinszintézisgátló, átalakulásgátló rovarölőszerek jelentősen gyérítik a kitinvázzal rendelkező hasznos élőszervezeteket (katicabogár, poloska).

Mára a biogazdálkodásban egy komplex technológia áll a termelők rendelkezésére, amellyel az almamoly ellen a kémiai szerek hatékonyságával megegyező mértékben tudunk védekezni. A UPL megoldása az almamolyok ellen: Carpovirusine biológiai rovarölőszer, melynek hatékonysága megegyezik a kémiai hatóanyagokkal. Hatóanyaga: Cydia Pomonella Granulo Vírus. A vírus szuperszelektív, hatását az almamoly lárvák ellen fejti ki. A lárvák táplálkozás útján veszik fel a hatóanyagot, a bélcsatornába kerülve felszaporodnak és kb. 2-3 nap alatt elpusztítják. Az elpusztult lárvákon felszaporodott vírusok a következő generáció almamoly populációt is megfertőzik. Kereskedelmi forgalomba 1l-es kiszerelésbe kerül (dózisa 1l/ha), felhasználásig fagyasztva szükséges tárolni. A konkurens készítményekkel szemben a Carpovirusine tartalmazza a megfelelő hatáshoz szükséges adalékanyagokat. Kipermetezést követően jelentős esőállósággal rendelkezik, ezenkívül UV védelemmel, csalogató attraktánssal, pH beállítással ellátott a készítmény.

Az almamoly elleni védekezés sikerességét alapvetően meghatározza a növényvédelmi előrejelzés és ez alapján meghatározott beavatkozás időpontja. Szükséges figyelembe venni a lehullott csapadékmennyiséget is, 20-25 mm fölött indokolt megismételni a kezeléseket (majdnem minden készítményre igaz). A legeredményesebb megoldás, ha ötvözzük a szexferomoncsapdás előrejelzést a hőösszegszámítási rendszerrel, amit biofix módszernek neveznek. A csupán szexferomoncsapdás előrejelzés alapján nehéz eredményes döntést hozni, mivel egy nemzedéknek is lehetnek több rajzáscsúcsai (több mint 5 hím egyed hetente). Fontos megemlíteni, hogy kertenként szükséges a csapdák kihelyezése és megfigyelése az eltérő számú áttelelt almamoly lárvák miatt, illetve elhanyagolt ültetvényekből berepülő lepkék megfigyelése szempontjából.

A biofix módszer lényege: a rajzást követően kiválasztjuk azt az estét, amikor 21-órakor a hőmérséklet legalább 16 fok. Ezután a napi átlaghőmérséklet 10 fok feletti értékét összeadjuk és amikor elérjük a 85-90-es értéket, akkor juttatjuk ki a Carpovirusine-t.  Ezzel a módszerrel pontosan a lárvakelés időpontjára tudjuk időzíteni a készítményt, amely átlagos időjárási viszonyok mellett 10-12 napos tartamhatással rendelkezik.

2. kép: Almamoly-csapda

A Carpovirusine kijuttatását célszerű az első nemzedék ellen irányítani a következő tényezők miatt:

  • az almamoly első nemzedékének tojásait a levél felületére helyezi, kikelést követően a lárva 2-3 napig vándorol míg rátalál a kis gyümölcsre, ezért nagy jelentősége van a csalogató anyagnak a hatóanyag biztos felvételéhez.
  • az első nemzedék lárvájának kártétele során a károsított gyümölcs lehull a fáról, míg a 2.-3. nemzedék károsítása során a gyümölcs „kukacos”, felületi rágásokkal károsított lesz, viszont ipari célra értékesíthető
  • a korai alkalmazás esetén a következő nemzedékek egyedszámát csökkenthetjük
  • az első nemzedék áttelelő populációját megfertőzve, jelentősen gyéríthetjük a következő évi áttelelő lárvák egyedszámát

A Carpovirusine alkalmazása egy vegetációban legalább 3-4 alkalommal javasolt, ökológiai gazdálkodásban is. Az AÖP-ben 2 pontot ér. Növényvédő szerekkel, lombtrágyákkal kombinálható (kivéve a mikronizált kén). É.V.I.: 3 nap.

További információk:
www.upl-ltd.com/hu

  

-an összeállítás- 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!