Heti fókusz: Az eredményes deszikkálás sarokpontjai

Agro Napló
Egy új termékre fókuszálva adta meg a választ a kérdésre Szabó Roland, a Sumi Agro szakembere.

Szabó Roland
szakmai- és termékmanager
Sumi Agro Hungary Kft.

HIKARI: Megbízhatóan védi az elért eredményeket

A napraforgó betakarítást segítő szükséges és elégséges beavatkozás az állományok desszikálása. Ez a folyamat a természet által is biztosított, így a szükségszerűség sokszor vita tárgya a termelési gyakorlatban. Talán ez az érvelés igazolható is lehetne akkor, ha a termeléshez szükséges minden erőforrás és szükséglet teljesen homogén lenne (a műtrágya szemcsétől a talajadottságon keresztül a vetésmélységen át a vetőmag vigorától a növényvédőszerek egyenletes eloszlásáig minden és minden). Ezt a miliőt még in vitro körülmények közepette is nagyon nehéz kivitelezni, a gyakorlatban – in vivo –, pedig mindez csak egy nosztalgikus ábránd.

A betakarítás sikerének a záloga a hosszútávú tárolást is szárítás nélkül biztosító egalizált és homogén kaszatnedvesség tartalom mellett a lehető legtöbb kaszat begyűjtése. Az eredményes értékesítés záloga pedig a lehető legkedvezőbb beltartalmi értékek elérése és ezek értékesítésig való megtartása. Ez a piac most átalakulóban van. Vannak a piac szereplői között állandó és szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező termékek is egyaránt; továbbá vannak már ismert és még kevésbé ismert szereplő is ennek a szegmensnek. Sok-sok gyakorlati és elméleti csoportosítás lehetséges, de termelői szemmel vizsgálva az átalakulást a legfontosabb továbbra is a technika jelen állása szerinti elérhető legkedvezőbb betakarítás biztosítása és az értékesítési bevétel maximalizálása.

Erre az igényre adott válaszunk lett a HIKARI technológia. Megbízhatóan egyesíti és modellezi a természetes száradás előnyeit a deszikkálás által nyújtott, megismert és elvárt paraméterekkel a kaszat beltartalmi értékeit figyelembevéve. Azaz úgy képes csökkenteni a kaszat víztartalmát, hogy az olajbeépülés és a csírázási képesség sem sérül! Ez tényleg egyedivé és megkülönböztethetővé teszi ezen a piacon. Van eredményesebb defóliáló, van gyorsabb desszikáló; de ilyen megbízható eredményőrző (olajtartalom és csíra minőség…) nincs.

Ezeket az adatokat, információkat erősíti meg egy 2019-es vizsgálat is Biharnagybajomból. A nagyparcellás vizsgálat több – a piacot meghatározó – terméket, technológiát vizsgált. Az állománykezelések 2019. 08. 22-én a kaszatok átlagosan 24%-os víztartalmánál lettek kivitelezve. Az első víztartalom méréskor – augusztus 30. – a különböző kezelések egységesen, de eltérő mértékben csökkentették a kaszatok víztartalmát (glifozát+nitrosol -14,9%, diquat+nitrosol -15,1%, HIKARI -14,3%). A következő mérési napot – szeptember 10. – megelőzően a tábla 13,5 mm csapadékot kapott – ami ezen idő tájt annyira nem is szokatlan – és a visszanedvesedés a következő képet mutatta (glifozát+nitrosol +2,9%, diquat+nitrosol +2,3%, HIKARI +0,6%). Itt numerikusan is igazolható és látható az, hogy az elért eredményeket a HIKAR képes leginkább védeni. Dehidratáló teljesítménye egy profi hosszútávfutóéhoz hasonlatos, nem pedig egy sprinteréhez. Eredményét lassabban, kisebb szélsőségek mellett és a már elért beltartalmi eredmények megőrzésével képes biztosítani. A szeptember 19-én történő betakarítás adatai pedig a következőek (glifozát+nitrosol 7,3%, diquat+nitrosol 7,5%, HIKARI 7,5%).

Bal sáv: 748 g/ha diquat-dibromid + nitrosol, jobb sáv elöl: HIKARI + nitrosol, hátul: HIKARI
2019. Biharnagybajom, forrás: KITE Zrt.

A kép közepén az egynemű barna pászta: HIKARI
2019. Biharnagybajom, forrás: KITE Zrt.

Összegezve a HIKARI felhasználhatóságát megállapítható, hogy a betakarításra biztosítja azt a kaszatnedvesség tartalmat, mint a versenytársai; de nem a leggyorsabb és nem ideális az ekkor már fejlett gyomok jelentős gyérítésére; ellenben óvja és védi a kijuttatása után is az olajbeépülést és a csírázási erélyt egyaránt! Egy teljesértékű, de homogén és kellően száraz kaszatbetakarítás lehetőségét nyújtja a számunkra a HIKARI.

További információ:
www.sumiagro.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!