Heti fókusz: Alternatív fehérjenövények a gyakorlatban

Agro Napló
A szója mellett más fehérjenövényeknek is van létjogosultsága mind takarmányozásban, mind pedig a humán étkezésben. A hozzászólásokért kattintson!

Alternatív fehérjenövények a gyakorlatban

Bányai Tibor
Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Bányai Tibor (Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület) 

Egyesületünk a fehérjenövények teljes skálájával foglalkozik, ami magában foglalja azokat az alternatív fehérjeforrásokat is, melyeket hazánkban csak alig, elvétve termesztenek. Létjogosultsága pedig lenne a szója mellett más fehérjenövényeknek is mind a takarmányozásban, mind pedig a humán étkezésben.

A szemes pillangós növények termőterülete az utóbbi 5 évben jelentős csökkenést mutatott, míg a szálas pillangósokra az erős növekedés a jellemző.

2015 (ha)

2019 (ha)

Bab

788

641

Borsó

23249

15222

Szójabab

72016

58227

Lucerna

134372

213213

Vöröshere

2681

2969

Forrás: KSH

Mivel a zöldítés szabályrendszere a szemes pillangósoknak kevésbé kedvezett (szigorodó előírások), illetve a piaci árak alacsony/közepes szinten voltak, így a termőterület növekedésére ez negatívan hatott. Ezt a hatást a termeléshez kötött támogatás sem tudta ellensúlyozni.

A szálas pillangósok esetében az előírások nem voltak ilyen szigorúak, illetve azok a gyakorlathoz jobban igazodtak, így a termőterület nagyon erős növekedésnek indult, majdnem megkétszereződött.

Ez ahhoz vezetett, hogy míg lucernát jelenleg szinte bárhol lehet kapni, sok helyen feleslegek keletkeztek, addig hazai termelésű és feldolgozású szóját alig kapni, azt az EU más piacai szinte azonnal felszívják. Hazánkban ezért jellemzően dél-amerikai származású szójadara kapható.

Takarmányborsó esetében viszont más a helyzet, azt helyben feldolgozva és felhasználva éri meg termelni. Vannak is erre jó példák, sikerrel alkalmazzák a borsót a takarmányozásban egyre több gazdaságban.

A csillagfürt, mint alternatív fehérjenövény elterjedése és termőterülete már korlátozottabb. Köszönhető ez annak, hogy a savas talajokat kedveli, lúgos talajokon egyszerűen elpusztul a kikelt növény. Hazai termőterülete nem sokkal több, mint 200 ha. Pedig külföldön keresett növény mind takarmányozási, mind humán fogyasztásra. Az erre alkalmas területeken érdemes lenne termeszteni, hiszen külföldön igen keresett fehérjeforrás.

A kevesebb, mint 150 ha-on termelt csicseriborsó kizárólag humán fogyasztásra kerül. Hazánkban kevésbé használt élelmiszernövény, a Földközi-tenger térségében azonban nagyon kedvelt.

A babot kizárólag élelmiszer célra termeljük, annak termőterülete is ezt támasztja alá.

A bíborhere, fehér here, alexandriai here és a bükkönyfélék túlnyomó többsége zöldtrágya-keverékek komponensei, így azok több ezer ha-os termőterülete az ehhez szükséges vetőmag ellátást biztosítja.

Amennyiben a gazdálkodó szeretné a vetésforgót pillangós növényekkel javítani, megvan a lehetősége rá, csak az adott terültnek megfelelő növényt válasszon! Egyesületünk a járványt megelőző időszakban szervezett is bemutatót a Nyíregyházi Kutatóintézettel közösen. A szemes fehérje növények termesztése komoly szakmai felkészültséget kíván, amiben egyesületünk igyekszik a termelőket segíteni. Jelenleg azonban csak telefonon vagy emailben van lehetőségünk támogatni a termelőt az effajta döntések meghozatalában.

További információ:
magyarszoja.hu

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

Alternatív fehérjetakarmány céljára tavaszi szárazborsó-fajtáinkat ajánljuk. A hazai fehérjenövények közül a szója mellett a száraz borsónak van a legnagyobb jelentősége. A korai vetésidő betartásával és magas fokú agroökológiai alkalmazkodóképességgel rendelkező fajtáink használatával biztosítható a bőséges termés és a könnyű betakaríthatóság. A takarmányborsó értékesítését pedig jelentősen megkönnyítik az ezen kultúra köré szerveződő termelési integrációk és térségi összefogások, melyek olykor már a takarmánycélú feldolgozásban is részt vállalnak. Hiszen a borsótermesztés további népszerűsítését a regionálisan kialakítható teljes termékpálya segítségével érhetjük el.

Az ASTRONAUTE szemtermése korai és értékes fehérjeforrás, mely a növények jó állóképességéből adódóan ütemesen és veszteségektől mentesen betakarítható. A fajta az európai fajtajegyzékbe 2014-ben került fel, vetésterülete azóta – kifejezetten stabil évjárati termőképességének köszönhetően – számos országban dinamikusan növekszik. Napjainkban a német, a lengyel és a cseh köztermesztés meghatározó fajtája. Jó stressztűrő és adaptálódóképességének köszönhetően létjogosultsága a hazai termesztésben is növekszik.

Az ASTRONAUTE erőteljes elágazásokban gazdag szárat, könnyen és jól funkcionáló, gyökérgümőkben gazdag gyökérzetet fejleszt. A fajtát jó ellenálló képesség jellemzi a borsólisztharmat és borsóperonoszpóra kórokozóival szemben. Az ASTRONAUTE valóban kirobbanó produktivitású fajta, hiszen relatív korán kezdi, és hosszan tartja a virágzást, így megteremtve a nagyszámú hüvelykötődés alapjait. Pergésre nem hajlamos hüvelyekkel rendelkezik, melyek a betakarítás kezdetére világosbarnára színeződnek. Ekkorra a szemek 16–19%-os szemnedvesség-tartalmúak, azaz valódi teljes érésben vannak, és a fajtára jellemző módon sárgára színeződnek. Gabonafélék magjával megfelelő arányban keverve az ASTRONAUTE száraz borsó kiemelkedő biológiai értékű tápanyagforrást képes biztosítani az abrakfogyasztó állatok számára. A magvak emészthetősége kifejezetten jó, hiszen azok tripszininhibitor-aktivitása nagyon alacsony, ezért ez a borsó is meghatározó és alternatív fehérjeforrásként lehet jelen a takarmányozásban.

Szalmája jól begyűjthető, és ugyancsak értékes takarmányforrás. Az ASTRONAUTE borsó elővetemény-értéke kiváló, mert korán lekerül a termőföldről, amelyet felvehető nitrogénben gazdagít, jó kultúrállapotban hagy vissza és gyökérzetével egyben könnyen művelhetővé is tesz.

A SALAMANCA sárga magvú, nagy termőképességű, magas fehérjetartalmú borsó, kiemelkedő állóképességgel. Termésstabilitásával évek óta bizonyítja megbízhatóságát hazánkban és Európa számos táján. A teljes növényállomány az erős kacsoknak köszönhetően nagyon jól összekapaszkodik, így betakarítása veszteségektől mentes. Étkezési és takarmánycélú alapanyagnak egyaránt hasznosítható. Ezzel elsősorban olyan szójamentes takarmányozási receptúra állítható össze, amellyel megalapozható a külső hatásoktól számos ponton függetlenített és kiszámíthatóbb takarmányozási rendszer, továbbá az abrakfogyasztó állatok biológiailag értékes fehérjeellátása. Saját gazdaságon belüli termesztésével pedig ez a költséghatékonyabb abrakalapanyag – a vetésforgóra gyakorolt pozitív elővetemény-hatásával – további mérhető hasznot képes hozni.

További információ:
www.saaten-union.hu

 

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!