Heti fókusz: Acélos portfóliók, avagy a termésbiztonság kérdése repcében

Agro Napló
Milyen termésbiztonsági „elemeket” tartalmaznak az egyes portfóliók? A válaszokért kattintson!

Acélos portfóliók, avagy a termésbiztonság kérdése repcében

A hozzászólásokért kattintson!

Szalai Ferenc
Bayer Crop Science

Csigó György Tamás
Gabonakutató Nonprofit Kft. 
Dr. Kismányoky András
KWS Magyarország Kft.
 
Novoszádi Renáta
Limagrain
Dr. Balla Zoltán
Marton Genetics
Pálffy András
RAPOOL Hungária Kft.

Szalai Ferenc (Bayer Crop Science)   

Magyarországon elsőként a DEKALB hirdette meg exkluzív és innovatív gondolkodásmódot tükröző „Kelési kockázat-átvállalási program” ajánlatát, mellyel osztozott a repce termelők rizikójában a termesztés legérzékenyebb periódusában - az állomány indulásakor. Sikerességét jelzi, hogy azóta több hasonló ajánlat is megjelent a piacon. A DEKALB vetőmagok választásával emellett a biztonság nagyobb hányadát a kiváló genetika jelenti, melynek előnyeit a teljes szezonban élvezhetik a termelők.

Időrendben kezdjük a vetésnél: újdonság az idei szezonban a precíziós vetéshez is alkalmas, magas ezermagtömegű, egyöntetű Acceleron PRECISION kezeléssel forgalomba hozott DK EXCITED vetőmag, a nemesítés és a csávázás szakértőitől.

Folytassuk azzal, hogy az újabb DEKALB hibridek közül nem csak a korai, de már a középérésűek is nagyon jó kezdeti fejlődéssel rendelkeznek. Ennek a kelési egyenletesség mellett növényvédelmi szempontból is nagy jelentősége van, mivel ezek az állományok hamarabb ki „tudnak nőni a kártevők foga alól”.

Később, a téli időszakban – ami hazánkban csak ritkán hoz aggodalomra okot adó lehűlést – sem kell nyugtalankodnunk a szabadban diapauzáló állomány miatt: azon kevés évjárat-helyszín kombinációban, amikor alkalmunk volt kisebb/komolyabb télállóságot mérni határainkon belül, új genetikáink kiválóan szerepeltek e téren is.

Elérve a tavaszt újra előtérbe kerül a fejlődési erély, melyet ilyenkor tavaszi újra indulásnak szoktunk nevezni. Portfóliónk újdonságai – a kísérleteink alapján – mind az első szegmensben elkezdik újra indulásukat, függetlenül attól, hogy korai-, közép- vagy késői virágzási idejű hibridről van szó. Ez a tulajdonság elengedhetetlen ahhoz, hogy a kora tavaszig biztonságban lévő repcénk rekordokat tudjon teremni.

Őszi káposztarepce hibridek tavaszi újra indulása

Itt értünk el a DEKALB termésvédelem talán legismertebb eleméhez, a kiváló betegség-ellenállósághoz. Sokféle felvételezés eredményeként tudjuk ezt a tényt kijelenteni, a különböző kísérleti állományok többszöri, még az érési időben is végzett értékelése alapján. Mindez termelői szemmel is könnyen megfigyelhető pl. a betakarítás követő tarlóvizsgálat során.

Portfóliónk és a vizsgált konkurencia hibridek tenyészidőszak végén vizsgált eredményei alapján számokkal is mérhető a DEKALB genetika előnye a kipergés-ellenállóságban. A betakarításig mért kipergett szemek súlya alapján a konkurens hibridek több mint 3,5x nagyobb mennyiségű magot szórtak el egységnyi területen, mint a DEKALB hibridek. Ez is jól látható a tarló szemrevételezésével, különösen akkor, ha közvetlenül egymás mellett tekinthető meg két érintett hibrid hagyatéka. Ez a hagyaték a betakarított termésmennyiség csökkentésén túl komolyabb feladatok (és nagyobb költségek) elé állít minket az utóvetemény gyomszabályozásának tervezése és kivitelezése során is.

A legújabb DEKALB hibridrepcék termésbiztonságot növelő tulajdonságai

A DEKALB genetika termésbiztonsági előnyei mellett a Kelési kockázat-átvállalási program biztonságát is élvezheti a 2021-es szezonban is – ne kockáztasson, válasszon július 17-ig a DEKALB repce kínálatából és csatlakozzon a programhoz!

Kattintson ide és tekintse meg katalógusunkat!

További információ:
www.dekalb.hu

Csigó György Tamás (Gabonakutató Nonprofit Kft.) 

A Gabonakutató Nonprofit Kft. repce kínálata két új hibriddel bővült. A SHIELD hibridrepce fő erőssége a stabilitás és kiegyensúlyozottság. Jól teljesít gyengébb talajokon is, és biztonságosan termeszthető stresszes körülmények között is. Az ALTANO hibrid az intenzív termőhelyek repcéje, kiemelkedő termőképesség, tarlórépa sárgaság (TuYV) és nagyfokú Phoma tolerancia jellemzi.

A mezőgazdaságban minden év teli van kihívásokkal. Az azonban egyre inkább egyértelmű, hogy az éveken át stabil, biztos teljesítményt nyújtó repce hibridekkel érdemes tervezni a jövőben. Erre a kérdésre ad megoldást a Gabonakutató eltérő évjáratokban is stabil termésmennyiséget biztosító őszi káposztarepce kínálata.

A SHIELD a Gabonakutató legújabb középkései hibridrepcéje (MSL). Átlagos magasságú, sok elágazást fejleszt. Fő előnye a kiegyensúlyozott, biztos teljesítmény. Termőképessége stabil, közepes és gyenge adottságú termőhelyeken is jól teljesít. Átlagos körülmények között 3,5-4,5 t/ha terméssel számolhatunk. Olajtartalma 42-44%. Előnye, hogy biztonságosan termeszthető stresszes körülmények esetén is. Kitűnő agronómia jellemzőkkel rendelkezik: télállósága átlag feletti, megdőlésre, pergésre nem hajlamos. Betegségekkel szembeni ellenállóképessége magas.

Az ALTANO a legújabb korai hibridrepcénk. Erőteljes kezdeti fejlődés, kiváló télállóság jellemzi. Intenzív repce termesztőknek ajánljuk, ugyanakkor nagyfokú rugalmasság is jellemzi egyben a termőhelyet illetően. Betegségellenállósága kiemelkedő, különös tekintettel a tarlórépa sárgaság vírusra (TuYV) és Phoma toleranciára (Rlm7). Becő felnyílásra genetikailag nem hajlamos.

Átlagos körülmények között 4-5 t/ha terméssel számolhatunk. Olajtartalma 39-42%.

A GK Csenge kétvonalas hibridrepce, a középérésű csoporton belül a korábbiak közé tartozik. A tőszám flexibilitása tág határok között mozog, ezért a kompenzáló képessége kiemelkedő. Kiváló télállóság jellemzi. A hibrid gyors kezdeti fejlődésű, így ősszel kellő fejlettséget ér el és nagy biztonsággal áttelel. Erős szára az átlagtól alacsonyabb, így megdőléstől nem kell tartani. Sok elágazást hoz. A fontosabb repcebetegségekre kevésbé fogékony.

A GK Réka erőteljes kezdeti fejlődése miatt a kései vetést is jól tolerálja. A megfelelő tápanyagellátásra jól reagál, de a kevésbé intenzív körülményekhez is jól alkalmazkodik. A fontosabb repcebetegségekkel szemben, mint a fóma és a szklerotínia kevésbé fogékony.

A fajtarepcét használó termelők körében töretlen népszerűségnek örvend a GK Gabriella. A középérésű csoport elején érő, kiváló télállóságú repce. Regenerálódó- és átlag feletti alkalmazkodóképességének köszönhetően évről évre bizonyítja versenyképességét. Rendkívül erős gyökérzete, kiváló kompenzáló-képessége a hazai termesztési viszonyok között jól érvényesül.

Eredményes gazdálkodást kívánva arra biztatjuk Önöket, hogy válasszák a GK repcéit!

A Gabonakutató repcekatalógusa megtekinthető ide kattintva!

További információ:
www.gabonakutato.hu

Dr. Kismányoky András (KWS Magyarország Kft.) 

A repcetermesztő sikerének egyik kulcsa a termésbiztonság. A jó minőségű, nagy és biztos termés eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő hibrid kiválasztása. Fontos a termésbiztonság, mivel nem tudhatjuk, hogy a következő év milyen kihívásokat tartogat a repce számára.

A KWS idei újdonsága a KWS GRANOS hibrid. Kiváló alkalmazkodó képessége a termőhelyi viszonyokhoz és termés stabilitása eredményeképp a hazai repcetermesztés fontos eleme lehet. Extenzív technológiai szint mellett is sikeresen termeszthető. Olajtermése és beltartalmi eredményei is magas értéket képviselnek. Rlm7-es génnel rendelkezik, ami a repce fómás szárrák és levélfoltosság betegséggel szemben biztosítja a védelmet. A repce fehérpenészes rothadása betegséggel szemben magas ellenállósággal rendelkezik. A csökkenő növényvédőszer hatóanyagok hatására a gazdálkodóknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az őszi káposztarepce rovarkártevőire. A rovarok közvetlen kártételükön túl vírus hordozóként betegséget is terjeszthetnek táplálkozásuk során. Az elmúlt években a Tarlórépa sárgaság vírus (TuYV) kapott nagyobb figyelmet a gazdálkodók körében. A levéltetvek szívogatásukkal komoly fejlődésbeli rendellenességet okoznak a repcének. A KWS GRANOS TuYV betegség ellenálló hibrid előnye, hogy ha a vírus be is jut a növénybe, magas terméseredmény várható, termés depressziót nem okoz. Az egyre változékonyabb időjárás hatására felértékelődik azon hibridek megítélése, melyek magas kipergés ellenálló képességgel rendelkeznek. A KWS Granos hibriddel jelentősen mérsékelhető a betakarítást megelőző szem kipergésből adódó termés veszteség.

Az UMBERTO KWS megőrizte piacvezetői pozícióját. 16%-os piaci részarányával a legnagyobb területen vetett repce hibrid Magyarországon. Számos gazdaság vezető hibridjévé vált az elmúlt években nyújtott teljesítménye alapján, ezért bizton állíthatjuk, hogy az UMBERTO KWS megfelelt a magas termelői elvárásoknak. Minden körülmények között nagyon magas a termőképessége. Kimagasló terméseredmény várható kedvezőtlen környezeti hatásokkal sújtott évjáratokban is. Az UMBERTO KWS betegségekkel szembeni ellenálló képessége kiváló. Fóma betegség (Phoma lingam) különböző rasszainak károsításának megakadályozásáról az RLM7-3 gének gondoskodnak míg a szklerotíniával szemben mérsékelten rezisztens. A fejlődési ciklus végén is egészséges állomány, aminek köszönhetően biztonságosan akár még deszikkálás nélkül is betakarítható.

Portfóliónk meghatározó hibridje a FELICIANO KWS, amelyben több, a repce termésstabilitásához fontos tulajdonságot tudtunk ötvözni.

Fontos repce fajtaválasztási szempont lehet a kivetendő vetőmag mérete.  Precíziós vetés technológiánál elengedhetetlen az egységes, nagyméretű vetőmag frakció. Azon termelők, akik innovatív megoldásokban gondolkodnak, vagy csak egyszerűen fontos számukra a kalibrált vetőmag, kiváló döntés az UMBERTO KWS PRÉMIUM és a FELICIANO KWS PRÉMIUM vetőmag, amely korlátozott mennyiségben az idei évben is rendelkezésre áll.

A KWS növénynemesítő cég jól ismert arról, hogy kiváló minőségű vetőmagokat és magas termőképességű hibrideket kínál. A növénynemesítés mellett azonban a KWS nagy hangsúlyt fektet a vetőmagtechnológiára és a csávázásra is. Az INITIO a KWS egyedülálló vetőmagcsávázószere biztosítja, hogy a kelés, a korai fejlődés és a növekedés megfelelő legyen.

További információ:
www.kws.hu

Novoszádi Renáta (Limagrain) 

Büszkén és örömmel hirdetjük, hogy a Limagrain 5 év alatt megduplázta repce piacrészét, megszerezve az első helyet az európai őszi káposztarepce piacon!

A repce nemesítésbe tett befektetéseink meghozták az eredményüket. Európában 2020-ban több mint 1 millió hektáron vetették a Limagrain repce hibrideket. Ez a kimagasló siker termelőink bizalmának, a kereskedelmi csapatunknak és a nemesítésünk eredményeként biztosított acélos repce portfóliónknak köszönhető.

Az LG repce vetőmagok széleskörű genetikai biztonságot nyújtanak a tenyészidőszak különböző fázisaiban fellépő kockázatok kezelésében és a termés megóvásában. Ez egyrészt technológiai rugalmasságot jelent, másrészt a terméspotenciál nagyobb mértékű kihasználását, azaz egy adott évben vagy termőhelyen nagyobb termésszint elérését teszik lehetővé.

A már jól ismert LG ARCHITECT középérésű hibrid, eltérő klímazónákon átívelő stabilitásának köszönhetően immár harmadik éve Európa piacvezető repce hibridje!

A kipergés-ellenálóság, TuYV-rezisztencia és a nagy termőképesség kombinációjával az LG új sztenderdet alkotott az európai repcetermesztésben. Európában több, mint 20 országban termelik: Franciaországban Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában legnagyobb területen vetett hibrid.

Fejlesztéseink jegyében az LG márkán belül Friss Fuvallat jelzéssel láttuk el azokat az új, prémium hibrideket, amelyek magukban hordozzák a kiemelkedő termőképességet, és nagy fokú termésbiztonságot.

A prémium kategóriás FRISS FUVALLAT legújabb tagja az LG AMBASSADOR: a termés nagykövete őszi káposztarepce hibrid! Az LG AMBASSADOR középérésű hibrid, kínálatunk legmodernebb és legsokoldalúbb hibridje.

Erőteljes kezdeti fejlődése nagyobb rugalmasságot biztosít a vetésidőben. Tavasszal nem túl korán indul, viszont intenzív tápanyagfelvétellel, gyorsan fejlődik. Nagyon jó állóképességű, középmagas, erős szárú hibrid.

A hazai regisztrációs kísérletekben 2018-ban 110,2%, 2019-ben 119,7% relatív terméssel az 1. helyen végzett éréscsoportjában, maga mögé utasítva a jelenleg legnagyobb területen termelt versenytárs sztenderd hibrideket is.

Azoknak a partnereinknek ajánljuk, akik

  • a genetikai előrehaladásban rejlő nagyobb terméspotenciál lehetőségét szeretnék kihasználni
  • olyan hibridet termelnének, amely hatékonyan használja fel a kijuttatott nitrogént
  • szeretnék elkerülni a tarlórépa sárgaság vírus fertőzés termés- és olajtartalom csökkentő hatását

További információ:
www.lgseeds.hu

Dr. Balla Zoltán (Marton Genetics) 

Tudjuk, hogy sokszor nagy fejtörést okoz, ha repcetermesztést tervezünk gazdaságunkban. A repcében nagy a távolság a sokévi gyakorlati terméseredmények és a repce fajták terméspotenciálja között, ennek a leküzdésére a helyes technológia megválasztását nem szabad elkerülni.

A terméseredményeket nagymértékben befolyásolja az alkalmazott agrotechnika, melynek kritikus pontja a mélyművelés, valamint a talaj időben való lezárása, a tápanyagellátás, a megfelelő időben történő növényvédelem, illetve a hibridek alkalmazkodó képessége a környezeti stressz hatásokra, így a jó gazdának lehetőségeihez mérten meg kell adnia mindenből a legjobbat, hogy a betakarításkor maximalizált terméseredmények realizálódjanak.

A KYUDO prémium kategóriás hibridrepcénk.

Jellemzői:

  • kiemelkedő terméspotenciál;
  • kiváló kezdeti fejlődési erély;
  • laza homoktalajoktól kezdve a kötött talajokig biztonsággal termeszthető;
  • kiváló télállóság és nagyfokú regenerálódó képesség;
  • robosztus, erős növekedés, hatalmas becők;
  • kiváló betegség ellenálló képesség;
  • középkorai hibrid, azonban mégsem tartozik a korán virágzó repcék sorába.
  • egyöntetű érés, ami megkönnyíti a betakarítást;
  • pergésre nem hajlamos;
  • kimondottan a nagy termésszintet megcélzó termesztők részére kifejlesztve.

 

Az ABANTIA CL repcénk a kiváló termésstabilitás jeles képviselője.

  • Újgenerációs, Clearfield® technológiába illeszthető, bőtermő hibrid.
  • Kirobbanó kezdeti fejlődésének köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy a növények a viszonylag késői vetés esetén is elérjék télre a megfelelő fejlettségi állapotot.
  • Stressztűrő képességének hála jól reagál az átlagos terméspotenciállal rendelkező területekre is.

Ajánlatunkból fontos kiemelni, hogy a nyereséget a hazai repcetermesztésben csak magas termésátlagok elérésére képes hibridekkel lehet elérni. Nélkülözhetetlen a komplex szemlélet; optimális talajművelés, - vetésidő, valamint a területnek megfelelő fajta/hibrid választás. Ezekhez szakmailag átgondolt termesztéstechnológia szükséges, melyet a növény kimagasló terméseredménnyel fog viszonozni. A Marton Genetics portfóliója ezeket az igényeket hivatott kiszolgálni.

A sikeres döntések meghozatalához, a termesztés eredményességéhez keresse bizalommal kereskedelmi kollégáinkat, akik szakmai tudásukkal állnak rendelkezésükre.

További információ:
www.martongenetics.com

Pálffy András (RAPOOL Hungária Kft.) 

Az idei évtől a RAPOOL Hungária Kft. a teljes portfóliófrissítést tűzte ki célul. A tarlórépa sárgaságvírusának ellenálló repcék bevezetésével klímastabil és magas fokú tápanyag-hasznosító képességgel rendelkező termékkör váltja a korábban már megismert hibrideket.

Nemesítőink véleménye is megoszlik, hogy a tarlórépa sárgaságvírusára (TuYV) toleráns hibridek terméshozamtöbblete genetikai tulajdonság kedvező hozadéka-e azzal, hogy ezek a növények életrevalóbbak, ellenállóbbak a környezeti hatásokkal szemben, vagy a vírus már évek óta jelen volt a repcetáblákon, és a konvencionális hibridek a károsítás hatására veszítettek jelentősen a terméspotenciáljukból. Mindez azonban azon a tényen nem változtat, hogy a TuYV-ellenálló hibridek magasabb terméspotenciállal rendelkeznek a konvencionális hibridekhez képest. A RAPOOL ennek jegyében újítja meg a portfólióját, ugyanis számunkra a tarlórépa sárgaságvírusával szembeni tolerancia sztenderd tulajdonság, és a hibridkínálatunk alappillére.

A középkései érésű DYNAMIC a klímastabil termékkör első képviselője. A DYNAMIC-ban nemesítőink a tarlórépa sárgaságvírusa ellenállóság mellett sikeresen kombinálták az RLM7-es fómarezisztencia-gén és a kipergés-ellenállóság kedvező tulajdonságait is. A DYNAMIC minden technológiai színvonalhoz jól alkalmazkodik, gabona- és széles sortávon is termeszthető hibrid.

Tápanyag-hasznosító képessége rendkívüli, ezért alacsonyabb tápanyagszintek esetén lényegesen magasabb hozamot ad más hibridekhez képest. Kipergés-ellenálló tulajdonságának köszönhetően későn is betakarítható, ideális választás lehet azon gazdaságok számára, ahol a betakarítás elhúzódhat. Fajtasorainkban a DYNAMIC az elmúlt két aszályos év ellenére is bizonyította, hogy megbízható és magas termésszintek elérésére képes.

A DUKE kiemelkedő hozamú, korszerű, a tarlórépa sárgaságvírusával szemben ellenálló, korai érésű, rendkívül magas olajtartalmú hibrid. Azok számára, akik olajbonifikációval értékesítik terményeiket, a DUKE egyet jelent a stabil minőséggel és a kiszámítható olajtartalommal. A hibrid széles körű védelemmel ellátott a kórokozókkal szemben, RLM7-es rezisztenciagénje kiválóan védi az őszi fómás fertőzések ellen. Betakarításának tervezhetőségét és kiemelkedő olajtartalmát segíti kipergés-ellenállósága. A NÉBIH fajtaminősítő vizsgálatai igazolták a DUKE kiváló teljesítőképességét, a hibrid két év után, 2019-ben kapott állami elismerést. A harmadik évben sem hazudtolta meg magát, és 5%-kal múlta felül a sztenderd hibridek termésátlagát. Jól bizonyítja a DUKE szárazságtűrését, hogy a három vizsgálati év – közülük kettő aszályos volt – átlagában 7%-kal termett többet a sztenderd hibrideknél.

A korai érésű BATIS a hazai adaptációs vizsgálatok bajnoka. Saját kísérleteinkben a 2020-as betakarítási évben a közép- és kelet-európai kísérleti rendszerünkben a BATIS abszolút győztesként végzett. Kimagasló termés- és beltartalmi eredmények, jó szárazságtűrés és becőstabilitás jellemzi. Igazi versenyló típus – laza talajokon, megfelelő tápanyag- és technológiai szinten rekordtermésre képes. A BATIS kimagasló termésstabilitását igazolja, hogy az aszályos tavaszi időjárás ellenére a bólyi és ceglédi helyszíneken 6 tonna/hektár feletti terméseredményeket ért el. Kiváló tápanyag-hasznosító képességének köszönhetően magas szintű technológiai színvonal esetén képes kompenzálni a gyengébb minőségű talajok negatív hatásainak jelentős részét.

Igényli a 4-6 leveles állapotban elvégzett regulátoros kezelést, amit az időjárás és a tél előtti fejlődés feltételeinek megfelelően indokolt lehet az ősz folyamán megismételni.

Tekintse meg idei repcevetőmag-ajánlatunkat ide kattintva!

További információ:
www.rapool.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!