Heti fókusz: A napraforgó gyomirtás kritikus időszakai

Agro Napló
Az utóbbi évek időjárási tendenciái alapján a napraforgó gyomirtás kritikus időszakaira szakértők mutatnak rá. A válaszokért kattintson!

A napraforgó gyomirtás kritikus időszakai

A válaszokért kattintson!

   
  Dr. Lukács Domonkos
Corteva Agriscience
Bottlik Illés
FMC-Agro Hungary Kft.
 
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
Papp Zoltán
Syngenta Kft.
Kertész Péter
UPL Hungary Kft.

Dr. Lukács Domonkos (Corteva Agriscience) 

VIBALLA™ – Posztemergens megoldás minden napraforgóban

A napraforgó gyomirtása sokat fejlődött az elmúlt években. A kezdeti időszakban rendelkezésre álló presowing- és pre-emergens technológiákat idővel kiegészítették a hibridhez kötött posztemergens gyomirtási rendszerek. Ezek alapja egy gyomirtószer hatóanyaggal szemben toleráns napraforgó hibrid, aminek kétszikűek elleni állománykezelése csak az adott hatóanyaggal lehetséges.

A posztemergens gyomirtások sikerét nagyban meghatározza a területen lévő gyomfajok fenológiai állapota. A legtöbb esetben egyszerre vannak jelen az érzékeny stádiumban lévő, 2-4 leveles kétszikűek (pl. parlagfű, selyemmályva, szerbtövis, libatop-fajok) valamint a gyomirtószerekre már kevésbé érzékeny, fejlettebb egyedek. A legnagyobb gondot okozó parlagfű mindemellett képes a száralapi rügyekből regenerálódni és újra hajtani, ezáltal tovább fertőzni és zavartalanul virágozni.

GYAKORLATI TAPASZTALATOK IGAZOLJÁK A VIBALLA™ KIEMELKEDŐ HATÉKONYSÁGÁT AZ ALLERGÉN PARLAGFŰ ELLEN

A Corteva Agriscience™ új készítménye, a mindösszesen 3 g Arylex (halauxifen-metil) hatóanyagot tartalmazó Viballa™ forradalmi áttörést hozott a napraforgó gyomirtásában. A napraforgó termesztőknek lehetőségük nyílt a gyomirtást a gyomnövényekhez igazítani, vagy a korábban elvégzett gyomirtásokat korrigálni.

Az elmúlt években a készítmény felhasználása a NÉBIH szükséghelyzeti engedélye alapján történt, elsősorban parlagfű ellen. A Viballa™ felhasználóinak visszajelzései alapján a készítmény „biztonságossá teszi a napraforgó termesztést”, „parlagfűre tökéletes”, még a „nagy parlagfű ellen is tökéletesen működik”. Nagyon jó hatásfokkal dolgozik, ezért a kezelés után „tiszta, gyommentes a napraforgó”. A jó tapasztalatok alapján szinte minden termelő szívesen ajánlja másoknak is a Viballa™-t, amelynek használatát a következő években ők maguk is tervezik. A Viballa™ új hatásmódot hozott a napraforgó gyomirtásba, ezért a rezisztencia megelőzésének is hatékony eszköze. A Viballa™-val a parlagfű, a selyemmályva, a fehérlibatop, a szerbtövis és a vadkender is hatékonyan írtható.

HIBRIDFÜGGETLEN GYOMIRTÁS, RUGALMASAN

A Viballa™ bármely típusú napraforgóban felhasználható, amikor a kezelendő területen a kultúrnövények elérték a 4 valódi leveles fejlettséget. A Viballa™ a napraforgó csillagbimbós állapotáig alkalmazható a fejlett parlagfű írtására. A Viballa™ a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) ellen a gyomnövény késői fejlettsége esetén is kiemelkedően hatékony a gyomnövény 30 cm-es nagyságáig, de a gyomosodás okozta termésveszteség csökkentése érdekében nem szabad a kezelést túl későre halasztani. A Viballa™ nedvesítőszert tartalmaz, ezért egyéb hatásfokozó hozzáadása nem javasolt.

TERMÉS-MAXIMALIZÁLÁS VIBALLA™ ALKALMAZÁSÁVAL

Biztonságossá válik a napraforgó termesztése, ahol korábban a parlagfű vagy a selyemmályva miatt nem volt érdemes vetni. A jó adottságú területeken is gyommentesen tartható a napraforgó és magas terméshozam érhető el.

A VIBALLA™ FELHASZNÁLÁSÁNAK LEGFONTOSABB ELŐNYEI:

  • Kiemelkedő hatékonyság parlagfű ellen
    • Kiváló hatás selyemmályva, szerbtövis és libatop fajok ellen
    • Rugalmasan alkalmazható posztemergens gyomirtó szer
    • Hagyományos és herbicidtoleráns napraforgó hibridekben egyaránt felhasználható

Válasszon napraforgó vetőmagot a kiváló Pioneer® hibridek közül, és védje meg termését a Corteva növényvédelmi készítményeivel!

További információkért keresse területi képviselőinket!

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

További információ:
www.corteva.hu

Bottlik Illés (FMC-Agro Hungary Kft.) 

A változó klimatikus adottságok, a globális felmelegedés hatására új kihívások jelennek meg a szántóföldi növénytermesztés, azon belül a napraforgó termesztés területén is. Mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a sikeres napraforgótermesztés kulcsa a hatékony gyomirtás. Az utóbbi évek tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a gyakran száraz, aszályos tavaszon, csapadék hiányában az alapgyomirtások nem, vagy csak korlátozottan működnek. A másik véglet, szintén a klimatikus viszonyok megváltozásának következményeként az egyszerre lezúduló, nagy mennyiségű, özönvízszerű csapadék. A preemergens gyomirtók esetében ez akár a kultúrnövényünk károsodásával is járhat. Az alapgyomirtás ezen rizikói mellett nem elhanyagolható szempontok a magas ár és az esetleges elérhetőségi problémák.

A klasszikus posztemergens, úgynevezett állománykezelések esetén is számtalan nehezítő tényezővel kell szembe néznünk. Gondoljunk például a tavalyi évre: a rendkívül hosszú és hideg tavasszal sem a gyomok, sem a napraforgó nem kelt egyöntetűen. Elnyújtott, folyamatos kelés jellemezte az állományokat. A különböző fenológiájú napraforgó mellett a gyomok folyamatos kelése nehezítette a gyomirtás megfelelő időzítését.

Ebben az esetben nagy segítség volt a termelők számára az Express™ gyomirtási technológia, hiszen a rugalmas kijuttatás lehetősége mellett (gyakorlatilag szinte csak a gyomok fejlettségéhez kell igazítanunk a kijuttatás) az osztott kezelésre is lehetőségünk van. Így a folyamatosan kelő gyomok mellett is tisztán tudjuk tartani az állományunkat.

Express™ 50 SX® 45 g/ha kezelés hatékonysága P64LE136 napraforgóhibridben (Poroszló, 2021)

Fontos kérdés a gyomirtók hatékonysága mellett a kíméletesség. A hideg időben, vagy a gyengén kelő állományokban fontos, hogy a kultúrnövényünkre nézve mennyire fitotoxikus a kijuttatott gyomirtó szer. Szerencsére az Express™ 50 SX® esetében nem beszélhetünk fitotoxicitásról, hiszen kiváló a szelektivitása.

A megfelelő időzítés minden gyomirtási technológia sikerét alapvetően meghatározza. Az Express™ 50 SX® esetében a kétszikű gyomok 2-4 valódi leveles állapotában javasoljuk a kijuttatást egymenetben vagy osztott kezelés formájában, elhúzódó gyomkelés esetében. A gyomirtás a napraforgó korai fejlettségi stádiumában mérvadó, hiszen ekkor még „gyámoltalanabb” a növényünk, sokat elvehetnek tőle a gyomok. Ahogy fejlődik és növekszik, úgy a levelek árnyékában már nincs esélye a gyomkonkurenciának.

A napraforgógyomirtás legnagyobb kihívása kétségtelenül a kétszikű gyomok elleni állománykezelés. Ennek hatékonysága függ a fent említett megfelelő fenológiájú gyomokhoz időzített kijuttatástól, valamint a területen lévő, nehezen irtható évelő gyomoktól (pl.: mezei acat). Ha nagy tömegben előfordul a parlagfű vagy akár a vadkender, mezei acat, célszerű olyan gyomirtót választani, mely hatékonysága ezek a nehezen irtható gyomok ellen kiemelkedő. Az Express™ gyomirtási technológia továbbfejlesztett eleme, az Evorelle® Express™ erre a célra kiváló választás. A rugalmas kijuttatás és az osztott kezelés lehetősége ebben az esetben is rendelkezésünkre áll.

Tavasszal minden csepp eső aranyat ér, nem csak a májusi! A gyomirtás elvégzését követően fontos szempont a gyomirtó szer jó esőállósága, gyors felszívódása. A fenti technológiák esetében ez biztosított.

Minden gyomirtószerrel kapcsolatban jogosan merül fel a kérdés, hogy van-e bármilyen korlátozás az utóveteményre vonatkozóan. Bátran kijelenthetjük, hogy sem az Express, sem az Evorelle Express esetében nincs semmilyen utóvetemény korlátozás.

További információ:
www.fmcagro.hu

Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) 

A napraforgó igen érzékeny a korai elgyomosodásra egészen addig, amíg el nem éri a 35-40 cm-es magasságot. Gyomirtása elsősorban a tavasszal csírázó, nyárutón virágzó, egyéves (T4) gyomokra irányul. A magról kelő fűfélék közül a legnagyobb gondot a kakaslábfű, a muharfajok és a vadköles okozzák. Az évelő egyszikűek közül a fenyércirok magról kelő és rizómás alakját kell feltétlenül megemlíteni.

Gramin

A magról kelő fűfélék és az évelő egyszikűek (pl. fenyércirok, tarackbúza) ellen alkalmazhatók napraforgóban a szuperszelektív készítmények. Az 50 g/l quizalofop-P-etil hatóanyagot tartalmazó Gramin adagja magról kelő fűfélék ellen 0,7–1,0 l/ha, a fenyércirok magról kelő alakja ellen 0,8 l/ha, míg a rizómás fenyércirok ellen 1,0–1,2 l/ha, tarackbúza ellen pedig 2,0–2,5 l/ha. Hatlevelesnél fejlettebb napraforgóban már nem javasolt a használata. A készítményt lehetőleg önmagában juttassuk ki. Ne keverjünk a permetléhez hatásfokozó adalékanyagot, ammónium-szulfát hatóanyagú terméket, gyomirtó, gombaölő vagy rovarölő szert, illetve lombtrágyát. Napraforgóban legfeljebb 1,5 l/ha dózis alkalmazását javasoljuk.

A megfelelő gyomirtó hatás érdekében a permetezést a gyomnövények kelése után, azok intenzív növekedésének kezdetén kell elvégezni, +10 oC hőmérséklet felett. Az egyszikű gyomok felálló, vékony, fonalas levélkéin csak a finom porlasztású, apró cseppek képesek megtapadni, ezért itt a permetcseppek mérete 100–200 mikron lehet, 40–70 csepp/cm2 fedettséggel.

Hagyományos lapos sugarú fúvókát használjunk, a kijuttatást pedig minél kisebb haladási sebességgel végezzük, hogy az elsodródás csökkenthető legyen. Szeles időben vagy 6 km/óra feletti haladási sebességnél anti-drift (elsodródáscsökkentett, perdítőbetétes kivitel) vagy kompakt légbeszívásos fúvóka használata javasolt, 5 bar nyomás felett üzemeltetve.

Fusilade Forte

Gyorsan felszívódó, szuperszelektív gyomirtó szer, kiváló esőállósággal. A 150 g/l fluazifop-P-butil hatóanyagot tartalmazó Fusilade Forte dózisa napraforgóban magról kelő egyszikűek, fenyércirok és tarackbúza ellen 0,8–2,5 l/ha. Nagy előnye, hogy szelektivitása miatt csillagbimbós állapotig használható. A megfelelő gyomirtó hatás érdekében a permetezést a gyomnövények kelése után, azok intenzív növekedésének kezdetén kell elvégezni, 250–300 l/ha permetlémennyiséggel. Az egyszikű gyomok felálló, vékony, fonalas levélkéin csak a finom porlasztású, apró cseppek képesek megtapadni, ezért itt a permetcseppek MVD-je 100–200 mikron lehet, 40–70 csepp/cm2 fedettséggel. A Fusilade Fortét a vegetáció során maximum egyszer lehet alkalmazni és legfeljebb a napraforgó virágzásáig.

A permetezést hagyományos lapos sugarú fúvókával, minél kisebb haladási sebességgel végezzük, hogy az elsodródás csökkenthető legyen. Szeles időben vagy 6 km/óra feletti haladási sebességnél anti-drift (elsodródáscsökkentett, perdítőbetétes kivitel) vagy kompakt légbeszívásos fúvókát javaslunk, 5 bar nyomás felett üzemeltetve

További információk:
www.nufarm.hu

Papp Zoltán (Syngenta Kft.) 

A napraforgó gyomirtását egymenetben nem vagy csak nagyon ritkán lehet megoldani. Több kezelésre van szükség. Vagy preemergensen kezelünk. Ez a megoldás abban az esetben lehet sikeres, ha nincsenek nehezen írtható gyomok és a terület megfelelő mennyiségű csapadékot kap. Időzítése a vetés követő 3 napon belül. Ha kevés a csapadék vagy nehezen kezelhető gyomok (fenyércirok, mezei acat, selyemmályva, parlagfű, csattanó maszlag, szerbtövis fajok) is vannak a területen, akkor szükség van felülkezelésre. Itt az időzítésnek óriási szerepe. Alapkezelés nélkül a gyomok több hullámban képesek csirázni ezek a gyomok. Egyszerre jelen van szik-2 vagy 6-8 leveles gyom is. Ekkor nagyon nehéz a posztemergens kezelések időzítése. Az ekkor alkalmazható készítmény jellegzetessége, hogy akkor hatékonyak, ha a kezelés idején 2-4 leveles gyomok ellen irányítjuk a kezelést. Ha használunk alapkezelést, akkor még szárazabb időben is számolhatunk azzal, hogy a gyomok fejlődése nem húzódik ennyire szét és a posztemergens kezeléssel idejében, fejlettlenebb gyomok ellen tudunk védekezni. A portfoliónkban ide tartozik a Listego, Listego Plus, a Listego Pro és a Fluence is. Az egyszikű gyomok (akár magról kelő, akár évelő) ellen célszerű megvárni, amíg a gyomnövények elérnek egy bizonyos fejlettséget. A magról kelőknél 10-20 cm hajtásúak, míg az évelőknél 20-30 cm hosszú hajtás állapotban kell a kezelést elvégezni. Ennek oka, hogy szükség van egy bizonyos levélfelületre, amelyek képesek felvenni a hatóanyagot, amely aztán lassan, 3-4 hét alatt fogja a hatását kifejteni. Tehát itt az időzítés rugalmasabb, van idő a kezelés megfontolására, átgondolására.

A korábbi időzítés mellett szól még – a hatékonyságon kívül – a gyomnövények kompeticíójának minél korábbi megszüntetése. Bár a napraforgó kevésbé érzékeny, mint a kukorica, de azért itt sem szabad túl sokáig gyomban tartani a kultúrnövényt. Célszerű a preemergnes kezeléssel már megritkítani a gyomnövényzetet, majd az állománykezelő készítményekkel a gyomok 2-4 leveles állapotában befejezni a gyommentesítést. Ebben az esetben biztosak lehetünk abban, hogy a napraforgó terméspotenciálját a lehető legnagyobb mértékben tudjuk kihasználni, legalábbis a gyomok oldaláról nézve. Vizsgálataink szerint minden 1 hetes csúszás a posztemergens gyomirtásban – gyomosodástól függően – 200-300 kg/ha terméscsökkenést okoz.

Összefoglalásként elmondható, hogy az első kritikus gyomirtási időszak a preemergens kezelés. Ekkor adjuk meg az esélyt a hatékony posztemergens gyomirtásokhoz. A második időszak az inkább korai posztemergensnek nevezhető időszak, amikor elsősorban a fiatal gyomok ellen kell időzíteni a védekezést. A harmadik fontos periódus, a kései posztemergens permetezés, elég időt kell hagyni főleg az egyszikű gyomok számára a megfelelő levélfelület kifejlődéséhez. Ekkor hosszabb időnk van az optimális kezelési fázis megválasztásra.

A napraforgó termesztésének sarkalatos pontja a gyomirtás. Ezenbelül az időzítésre ugyanolyan figyelmet kell fordítani, mint más kultúrák esetében is.

További információ:
www.syngenta.hu

Kertész Péter (UPL Hungary Kft.) 

Kétszikű kultúrnövényeink közül hazánkban a napraforgó a legnagyobb területen termesztett szántóföldi kultúra és jelen pillantban az egyik legjövedelmezőbb is. Gyomirtásában az egyik legnagyobb fejtörést a nehezen irtható egyszikű gyomnövények jelentik. Az Észak-keleti régióban a csillagpázsit, a közönséges tarackbúza és a nád tartozik ide.

A csillagpázsit lágy szárú, évelő, horizontális gyöktörzsű növény. 30, néha 90 cm magasra nő meg, szára enyhén ellapuló. A taposást igen jól tűri. Mélyre nyúló gyökérrendszere van, ami aszályos területeken akár 2 méter mélyre lenyúlhat. A talaj felszínén kúszva, minden szárcsomónál gyökeret ereszt, így sűrű gyepet képes alkotni. Vegetatív úton, föld alatt kúszó, erőteljes tarackokkal is szaporodik, több méter átmérőjű klónokat hozva létre. Virágzata ujjas kalász. Magja 2 évig csírázóképes, 20°C felett csírázik; a növény 15°C fölött növekedik, a 24-37°C közötti hőmérsékleti tartomány optimális neki, mezőgazdasági területen bárhol megtalálható.

A tarackbúza évelő szálfű, töve messze kúszó tarackokkal terjed. Magas növésű, részben nem virágzó hajtásaival nagy csoportokat képez. Egy-egy tőnek 10-200 hajtása van. Magyarországon felhagyott kultúrák, erdőterületek és szántók gyomtársulásainak tömegesen előforduló, társulásalkotó gyomnövénye. Gyakori, és igen nagy kárt okozó gyomnövény.

A nád évelő fűféle, messze kúszó gyöktörzzsel és hosszú, föld feletti indákkal. Szára mereven felálló, 1-4 méter magas és alján 2 centiméter vastag. Levelei szürkészöldek, laposak, szélük metszően éles, 15-30 centiméter hosszúak és 1-3 centiméter szélesek. Bugavirágzata feltűnően terebélyes. Nedves, sőt száraz szántókon is megjelenik.

Napraforgóban a fent említett speciális, nehezen irtható gyomnövények ellen posztemergensen használható szuperszelektív egyszikűirtó készítményekkel lehet sikeresen védekezni. A preemergens készítmények használata nem indokolt, mivel ezek rizómás növények. A UPL-nek két szuperszelektív egyszikűirtója is van a Pantera 40 EC és a Targa Super.

A Pantera 40 EC hatóanyaga a quizalofop-P-tefuril, a Targa Supernek a quizalofop-P-etil. Hatásukat a növényi sejtek zsírsav bioszintézis gátlásával fejtik ki. Mindkét hatóanyag valamennyi kétszikű növényre szuperszelektív, a hatóanyagot ugyanis fejlődési stádiumtól függetlenül lebontják. A hatóanyagok a zöld növényi részeken egy óra alatt felszívódnak. Felszívódás után az egyszikű gyomnövények növekedése leáll. Egy hét elteltével a gyomok levelén nekrózisok jelennek meg, a tenyészőcsúcs befűződik. Ezt a tünetet lehet ellenőrizni úgy, hogy az egyszikű gyomnak a felső nódusz feletti részét enyhén meghúzva kiszakad a növényből és az elválás helyén barnás elszíneződés látható.

1. kép: Barnás színű elhalások az Elymus repens tarackján - Pantera 2 l/ha kezelést követő 14 nap után

A teljes elhaláshoz három hét szükséges, amire a készítmény elpusztítja az egyszikű gyomok föld feletti és földalatti részét. A hatóanyagok ellen rezisztencia nem alakult ki.

Napraforgóban a kezelést az egyszikűek megjelenésénél kell elvégezni, amikor már a gyomnövények mind előjöttek. Lehetőleg ne használjuk akkor, ha a napraforgón a csapó eső hatására felverődött alapgyomirtó hatóanyagtól a növényen fitotoxikus tünetek vannak. Napraforgóban a kezelést 4-6 leveles állapotban kell elvégezni, célszerű addig amíg a készítményt rá tudjuk juttatni az egyszikű gyomnövény levelére. Megkésett kezelésnél a napraforgó levele felfogja a permetlevet, úgynevezett “esernyő hatás” lép fel. Nehezen irtható évelő egyszikűek ellen vagy aszályos időben, amikor a gyomnövények levelén a viaszréteg megvastagszik, célszerű a hatást Silwet Star felületifeszültség csökkentő adalékkal fokozni. A permetezést 25 °C alatt, finom cseppek formájában 4 bar nyomással végezzük.

Csillagpázsit és tarackbúza ellen a Pantera 40 EC vagy a Targa Super 2-2,5 l/ha dózisa 0,1 l/ha Silwet Starral kombinálva 300 l/ha-os lémennyiséggel kijuttatva kiváló eredményt biztosít. A csillagpázsitnál az időzítésre kell odafigyelni, mert melegigényes gyomnövény, így elég későn jön elő. A nád már keményebb dió, itt már nem elegendő az egyszeri kezelés 2+2 l/ha-os dózissal kell használnunk a szelektív egyszikűirtókat, itt szigorúan 0,1 l/ha Silwet Star hozzáadásával. A két kezelés között 10-12 napot hagyjunk ki. Clearfield vagy SU rezisztens napraforgóknál a nagyobb dózisú egyszikűirtó miatt egy hetet hagyjunk ki az imazamox vagy tribenuron-metil kezelés között.

2. kép: Csillagpázsit – Pantera 40 EC 2 l/ha kezelés után 30 nappal (Felsővadász)

Amennyiben tudjuk, hogy a területünkön csillagpázsit vagy tarackbúza van, akkor a napraforgó vetése előtti évben célszerű elvégezni egy nagy adagú glifozát kezelést. A UPL esetében Kapazin 4-6 l/ha-os dózisával és Silwet Star 0,1 l/ha hozzáadásával. Ha jó eredményt szeretnénk elérni, akkor ősszel (szeptember, október) végezzük el ezt a kezelést. A következő évben tömegével már biztos nem jönnek elő ezek a gyomok, így könnyen bírunk a napraforgó kultúrában a csillagpázsittal és a tarackbúzával a Pantera 40 EC és Targa Super fentebb említett technológiájával. Nád esetében, ha tökéletes megoldást szeretnénk, akkor tarlókezelésben kétszer 5-6 l/ha-os Kapazinos permetezésre van szükségünk. Az első kezelést augusztus végén szeptember elején végezzük el, a másodikat pedig rá egy hónapra szeptember végén, október elején. És itt jön a lényeg, a második kezelésnél az 5-6 l/ha Kapazin mellé tegyünk 2 l/ha Pantera 40 EC-t vagy Targa Supert és az elmaradhatatlan Silwet Start. Ezzel a technológiával biztos eredményt kapunk nád ellen is.

3. kép: Fenyércirok-Pantera 40 EC 1,5 l/ha 3 héttel a kezelés után (Edelény)

Remélem, hogy ezekkel az apró fogásokkal jó tippeket tudtam adni a nehezen irtható speciális egyszikűek ellen. Sikeres növénytermesztést és gazdasági évet kívánok minden gazdálkodónak a UPL Hungary Kft. csapata nevében.

További információ:
www.upl-ltd.com/hu

 

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!