Heti fókusz: A napraforgó gyomirtás időszerű kérdései

Agro Napló
A napraforgó vegyszeres gyomirtása nagy körültekintést igénylő feladat, szakértőink világítanak rá a beavatkozás időszerű kérdéseire.

A napraforgó gyomirtás időszerű kérdései

A hozzászólásokért kattintson!

Papp Zoltán
Corteva Agriscience™A DowDuPont Mezőgazdasági Üzletága
Illés Balázs
FMC-Agro Hungary Kft.

Papp Zoltán (Corteva Agriscience™A DowDuPont Mezőgazdasági Üzletága) 

 

A napraforgó vetések időszakában, illetve azon túl a preemergens gyomirtások idejében vagyunk. 20 évvel ezelőtt gyakorlatilag ez volt az egyetlen megoldás a kétszikű gyomok elleni védelemre annak előnyeivel és hátrányaival együtt. A herbicid-toleráns napraforgó hibridek megjelenésével a gyomirtási lehetőségek tárháza kibővült, számos korábban nem-, vagy nehezen leküzdhető gyomprobléma megoldódott. A kizárólag preemergens gyomirtások visszaszorultak, azonban a teljes technológia része maradt az alapkezelés.

Miért van manapság is szükségünk a preemergens gyomirtásra?

Ennek számos oka van. Az egyik legkézenfekvőbb, hogy nem lehet 100 %-os mértékben alapozni a posztemergens gyomirtás hatékonyságára. Számos olyan gyom van, amely ellen ezen megoldások nem tökéletesek, különösen a fejlettebb gyomok ilyenek. A legnehezebben megoldható gyom a parlagfű. Képes több hullámban csirázni, így egyszerre van jelen szik-2 vagy 2-4 illetve 6-8 leveles gyom is. Ilyenkor a posztemergens kezelés időzítése nagyon nehéz, szinte lehetetlen a ma piacon lévő termékekkel.

A preemergens gyomirtások jelentősége itt köszön vissza. Gyakran nem azért végzünk alapkezelést, hogy megoldjuk az összes gyomproblémát (bár sok helyen elvégzik az alapkezelést, és csak ha szükséges – csapadékhiány esetén – akkor vetik be a kétszikűek ellen a posztemergens megoldásokat). Az alapgyomirtások fő célja, hogy védekezzünk a magról kelő egyszikű gyomok ellen és elősegítsük a későbbi felülkezelések sikerét. Ugyanis az alapkezelések – még szárazabb időjárásban is – megakadályozzák a gyomcsirázások jelentős hányadát, nem kelnek több hullámban a gyomok. Így nem lesz egyszerre több, különböző fejlettségű gyomnövény a területen, ami könnyebbé teszi a posztemergens kezelések időzítését.

A preemergens hatóanyagok közül a S-metolaklór, a petoxamid, a pendimetalin, a dimetenamid-P illetve e két utóbbi kombinációja használatos elsősorban a magról kelő egyszikű gyomok ellen. Ebben a száraz időjárásban különösen a dimetenamid-P hatóanyag alkalmazható, amelynek a legnagyobb a vízoldékonysága, ennek köszönhetően már viszonylag kevés csapadék esetén is jó hatékonyságot mutat. Ilyen hatóanyagot tartalmaz az Encarit nevű készítmény. Bármilyen - hagyományos, vagy herbicid toleráns - napraforgóban alkalmazható, dózisa 1,0-1,4 l/ha.

A magról kelő kétszikű gyomok közül a fluorkloridon különösen alkalmas a parlagfű ellen, de emellett a libatop és disznóparéj fajok ellen is hatékony. Hatásához azonban csapadékra van szükség. A terbutilazin hatóanyag nagyon jó szolgálatot tud tenni a parlagfű, csattanó maszlag, libatop és a disznóparéj fajok elleni küzdelemben. A flumioxazin jelentős csapadék esetén esetén fitotoxicitást mutat a napraforgón, ennek esélyével számolni kell.

Minden preemergens készítmény hátránya, hogy hatásához – különféle mértékben - csapadék szükséges. Sok csapadék viszont fitotoxikus tünetet okozhat a napraforgón, mivel ezen készítmények döntő többsége nem biológiai szelektivitással rendelkezik, hanem csak helyzetivel. Ezen hátrányokat képes kiküszöbölni a posztemergens gyomirtás.

A posztemergens gyomirtások közül a tribenuron-metil különösen a mezei acat, csattanó maszlag, libatop és disznóparéj fajok illetve a selyemmályva ellen hatékony. Az imazamox főleg a csattanó maszlag, a szerbtövis és disznóparéj fajok illetve a selyemmályva problémát oldja meg. Sajnos a parlagfű esetében a tribenuron-metil a legfeljebb 2 leveles, míg az imazamox a max 4-(6) leveles fejlettségig hatékony. Ezekben az esetekben az időzítésnek nagyon nagy szerepe van. Ajánlatunkban szerepel az imazamox hatóanyagú Relay nevű készítmény, amelyet Clearfield Plus napraforgóban lehet felhasználni 1,2-2,0 l/ha dózisban.

További információ:
www.corteva.hu

Illés Balázs (FMC-Agro Hungary Kft.) 

Április a napraforgó vetésének ideje is. A legtöbb gazdálkodónak van egy megszokott munkamenete, azonban az utóbbi években azonban többször tapasztalhattuk, hogy az időjárás tréfát űz velünk, beleszól a kialakult elképzeléseinkbe. Nem akkor jönnek a gyomok amikor szeretnénk, nem tudunk akkor permetezni amikor éppen szükséges lenne.

Az FMC-Agro olyan komplex napraforgó gyomirtási lehetőségeket kínál, melyek a legtöbb helyzetre megoldást nyújtanak és tartalmaznak egy pre- és egy posztemergens védekezési lehetőséget is.

A preemergens gyomirtást előnyben részesítő, biztonságot kedvelő napraforgótermesztőknek ajánljuk a Successor® T gyomirtó szert. A benne található petoxamid és terbutilazin hatóanyagok gyári kombinációjaként hatékony a napraforgóban nagy gondot okozó gyomnövények ellen. A benne található petoxamid markáns csírázásgátló hatásával főképp az egyszikű gyomok ellen védi meg a napraforgónkat, míg a terbutilazin talajon és levélen keresztül is hat a magról kelő kétszikű gyomok ellen. A tökéletes gyomirtó hatás alapfeltétele a jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszín és a kezelést követő 10 napon belüli 20-25 mm-es bemosó csapadék.

Successor T:

  • univerzális, hosszú tartamhatású gyomirtó szer,
  • minden napraforgóhibridben használható,
  • kiiktatja a kezdeti gyomosodást (fő erősségei: kakaslábfű, muharfajok, disznóparéj, libatopfélék, parlagfű, selyemmályva és csattanó maszlag),
  • csökkenti a gyomok által elpárologtatott víz mennyiségét,
  • kedvezőbb költséggel alkalmazható, mint az egyéb napraforgó herbicidek.
  • Dózisa 2,5-4 l/ha, amit minden esetben a terület szervesanyag-tartalma határoz meg.

A Successor® T (4l/ha) markáns talajon keresztüli tartamhatása és a kezeletlen terület (Kompolt, 2013)

A posztemergens gyomirtási megoldások közül az Express® 50 SX® gyomirtó szerre alapozott technológia széles körben elterjedt, évek óta sok termelő számára bizonyított megoldás. Alkalmazási területe egyre növekszik, köszönhetően az egyre bővülő Express®-toleráns napraforgó hibridek kínálatának is. Az Express®-technológiában rejlő rendkívüli kultúrnövény szelektivitás megengedi azt, hogy a napraforgó fenológiájától szinte függetlenül (2-6 leveles állapot között), kifejezetten a nehezen irtható gyomok (pl. a libatop, a keserűfű fajok, a varjúmák és mezei acat) fejlettségére koncentrálva végezzük el a kezeléseket, akár osztott kezelés formájában.

A meglévő napraforgó gyomirtó-portfólió mellett az FMC-Agro bemutatja a 2019-es év újdonságát, az Evorelle® Express™ gyomirtó szert, mely az Express® 50 SX® továbbfejlesztésének eredménye.

Miben hoz újat az Evorelle® Express™ gyomirtó szer?

  • Előrelépést biztosít a speciális, nehezen irtható gyomok ellen (libatop, varjúmák, parlagfű, vadkender mindkét ivari alakja).
  • A napraforgó 2-8 leveles állapotában, a gyomok megjelenéséhez és fenológiájához igazítva, időjárástól függetlenül alkalmazható.
  • Osztott kezelésre is alkalmas – így elhúzódó gyomosodás esetén is jól használható.
  • Az Express®-toleráns hibridek választéka folyamatosan bővül – kérjük, érdeklődjön vetőmag-előállító partnerénél.

Evorelle® Express: Kiváló gyomirtó hatás a vadkender hím- és nővirágú egyedei ellen is

Bízunk benne, hogy napraforgógyomirtási ajánlatunkban megtalálja az Önnek legmegfelelőbb megoldást! Szakmai kérdésekkel forduljon bizalommal területi képviselőinkhez!

További információ:
www.fmcagro.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!