MENÜ

Heti fókusz: A biztonságos repcetermesztés feltételei a tápanyag-ellátás tükrében

2023.08.22.

repce rendkívül tápanyag igényes kultúra, súlyos következményekkel jár, ha spórolunk a tápanyagszükségletét biztosító technológiákon. A szakértők hozzáaszólásáért kattintson a névre vagy fotóra!

A biztonságos repcetermesztés feltételei a tápanyag-ellátás tükrében

A szakértők hozzáaszólásáért kattintson a névre vagy fotóra!

 

20180424_195828-andrei-buznea szili martin-naturagro dr-varga-zsolt-valcumagro

Andrei Buznea

LAT Nitrogen

Szili Martin

Natur Agro Hungária Kft.

Dr. Varga Zsolt

Valcum Agro Kft.


Andrei Buznea (LAT Nitrogen)lat-nitrogen-1000

 

Új márka, új név, változatlan csapat és változatlan termékek. A Borealis L.A.T mostantól LAT Nitrogen: látogasson el az új honlapunkra és olvasson a változásokról! 

www.lat-nitrogen.com

Kiváló repcetermés? Kezdjük a tápanyag-utánpótlással!

A mai modern repcehibridek már igen magas terméspotenciállal rendelkeznek, aminek eléréséhez a kedvező időjárás és megfelelő talaj mellett szakszerű tápanyagellátás szükséges. A hosszú vegetációs időszak és a hatalmas zöldtömeg miatt a repce nagy mennyiségű tápanyagot igényel, amelyet a talaj készleteinek és a műtrágyáknak együttesen kell biztosítaniuk.

A repce elsősorban a nitrogén, kálium és kén hiányára reagál érzékenyen, de megfelelő mennyiségű foszforra és kalciumra is szüksége van.

A sikeres repcetermesztés kiindulópontja egy jó minőségű NPK-műtrágya használata alaptrágyaként, amely a csak nitrogénnel való trágyázáshoz képest jelentős termésnövekedést biztosít. A kijuttatandó mennyiséget a nitrogén hatóanyag szabja meg: az NPK-műtrágyával kijuttatott nitrogén ne haladja meg az 50-60 kg/ha adagot. Minél korábban vetjük a repcét, annál kevesebb nitrogént adjunk neki; így kisebb a valószínűsége, hogy a tél beállta előtt túlfejlődik az állomány. Az ősszel kijuttatott foszfor elengedhetetlen a fejlődéshez: számos sejtépítő vegyület építőanyaga, emiatt meghatározó a korai fejlődési időszakban, különösen a gyökérképzésben. Növeli az elágazódás mértékét, valamint kedvező hatása van a termékenyülésre és a magfejlődésre, így a kívánt olajtartalom eléréséhez is hozzájárul. A kálium nagymértékben javítja a növények vízfelhasználását, valamint aszály- és fagytűrő képességét.

Szántóföldi kísérletünk során készített fényképünk az egyes parcellák növényeinek fejlettségi állapotáról hűen tükrözi az NPK-alaptrágyázás fontosságát. Az erősebb növények jobb állapotban vészelik át a telet, és tavasszal dinamikusabban indul meg a fejlődésük.

 

npk_np_n_alaptrágya_lat nitrogen
NPK-alaptrágya NP-alaptrágya N-alaptrágya kontroll

 

A repce számára kiemelten fontos mezoelem a kén, amely alapvető eleme a zsírsavak szintézisének, így hiánya jelentősen befolyásolja az olajtartalmat. Kénhiány már ősszel is jelentkezhet; ezért fontos, hogy a fiatal növények számára is juttassunk ki megfelelő mennyiséget kéntartalmú NPK-műtrágyákkal. A kéntartalmú alaptrágya és a tavaszal fejtrágyaként kijuttatott kénes nitrogénműtrágya általában fedezi a repce 30-40 kg/ha elemi kén (S) igényét.

Az őszi káposztarepce kiemelkedően jó tápanyagreakciót mutat a termesztés során: a kijuttatott tápanyagokat jelentős termés- és olajtartalom növekedéssel hálálja meg, ahogy azt a hosszútávú szántóföldi kísérleteink eredményei is mutatják az ábrán. A nitrogén-hatóanyag megosztása a következőképpen történt: 45N (ősz) + 70N (első fejtrágyázás) + 50N (második fejtrágyázás). A kijuttatott kén az NPK-alaptrágyából és a VARIO 23N+25SO3 kénes nitrogéntrágyából származott. Az NPK-alaptrágyázás és a tavaszi megosztott kénes nitrogén-kijuttatás szignifikáns terméstöbbletet eredményezett a kísérletek átlagában.

 

kísérleti trágya_tápanyagutánpótlás_lat nitrogen

 

A káposztarepce mészigényes növény: körülbelül 5-8-szor annyi kalciumot igényel, mint a gabonák. Ez akár 90-120 kg/ha CaO is lehet a talajok Ca-ellátottsága függvényében. NPK-műtrágyáink tartalmaznak meszet és ként is, így az őszi alaptrágyázással a fő makroelemek mellett még két további tápanyagot juttatunk a talajba. Például 350 kg/ha COMPLEX 15/15/15+8SO3+Zn műtrágyával már az alaptrágyázás során 11,2 kg elemi ként (28 kg/ha SO3 ) és 20 kg CaO-ot is juttatunk a talajba. 

A kijuttatandó tápanyagmennyiség meghatározásához a LAT NITROGEN (korábban Borealis L.A.T) digitális eszköze, a NutriGuide® digitális tápanyag-utánpótlás tervező webalkalmazás hatékony segítséget nyújt. A program kiszámolja az elérni kívánt termésátlaghoz szükséges összes tápanyag mennyiségét, javaslatot ad a kijuttatás idejére, és a legmegfelelőbb LAT Nitrogen termékeket ajánlja. A program segítségével néhány kattintással akár komplett vetésforgókra is készíthető tápanyag-utánpótlási terv.

A LAT Nitrogen a következő kiváló minőségű, a tápanyagokat vízoldható formában tartalmazó NPK-műtrágyákat javasolja a repce őszi alaptrágyázásához: COMPLEX 15/15/15 +8SO3+Zn és COMPLEX 14/10/20 +11SO3. Tavasszal pedig a nitrogén hatóanyagot könnyen felvehető nitrát formájában tartalmazó prémium termékeink használatát javasoljuk: NAC 27 N, valamint a ként is tartalmazó VARIO 23N+ 30SO3. 

Ha szeretnénk, hogy egy megerősödött és jól begyökerezett állomány menjen a télbe, akkor gondoskodjunk a kezdeti fejlődéshez szükséges, megfelelő tápanyagokról!


Szili Martin (Natur Agro Hungária Kft.)natur-agro-logo-csik-kep_00

 

Alapvető fontosságú, hogy megértsük a tápanyag-utánpótlás jelentőségét a növénytermesztés szempontjából.

A legtöbb ember talán nincs is tisztában azzal, hogy a megfelelő tápanyag-utánpótlási technikákkal mennyit javíthat a termesztett növények termésmennyiségén, -minőségén, valamint stressztűrő képességén.

A jó repcetermesztési technológia a megfelelő elővetemény megválasztásával kezdődik. Fontos, hogy korán lekerüljön az elővetemény, ezzel elősegítve a talajmunkák, illetve a tápanyagpótlás optimalizálását. A szármaradvány egy része talajtakarásra használandó, míg a másik részének – melyet beforgatunk a talajba – a tápanyag-utánpótlásban van jelentősége.  A szárbontás által segítségül tudunk hívni olyan baktériumtörzseket, amelyek segítik a növényi és állati maradványok keményítő-, cellulóz-, és fehérjelebontását, valamint akár nitrogénfixálására is képesek. Itt szerepet kaphatnak még olyan gomba- vagy baktériumtörzsek is, melyek képesek lehetnek biológiailag - akár a kórokozók vagy kártevők ellen – fellépni (pl. egyes Trichoderma vagy Bacillus thuringiensis törzsek).

Fő teendőnk a már említett talajművelés, amely hatással van a kelés egyenletességére. Az egyenletes kelés mindegyik kultúrában fontos, a repcetermesztésénél viszont kifejezetten kiemelendő szempont. Ehhez mi is nagyban hozzá járulhatunk jól elmunkált magágy kialakításával, amely egyszerre segíti a kelést az apró morzsás szerkezettel, valamint a nagyobb rögökkel, amelyek megakadályozzák az esőzések negatív hatásának kialakulását. Az apró morzsás szerkezet segíti a talaj jó víz- és tápanyagszolgáltatását, melyhez ugyancsak segítségül tudjuk hívni a talajkezelésben alkalmazandó egyes baktériumokat.

A korai fejlődési stádiumban a repcének legfőképpen nitrogénre, valamint káliumra van szüksége. A fejlődés során a tápanyagigényei kiegészülnek a kénnel egészen a virágzás közepéig. A káliumigény a szárbaindulás során erősen megnő. Amennyiben a vizsgálat alapján a talaj tápanyagszolgáltató képessége gyenge, úgy a teljes makroelem-készletre fontos figyelmet fordítani. Egy őszi lombkezeléssel nagyban hozzájárulhatunk mind az állomány stressztűrőképességének javításához, mind a tápelemek célzott támogatásához, amennyiben a kezelést levélanalízisre alapozva állítjuk össze.

A repcetermesztésben fontos a talajból felvehető nitrogén szintjére figyelni, mivel az nagyban hozzájárul az oldalelágazások számának növeléséhez. A nitrogén adagolásánál figyelembe kell venni a növény fenológiáihoz kötött igényét, emellett a nitrátrendeletet. Egy korán kijutatott nitrogéndózissal ugyanis rontjuk a növény fagytűrő képességét – igaz, káliummal javítani tudjuk azt.

A kültéri környezetből eredő különböző terhelések miatt a növények nem biztos, hogy elérik teljes növekedési potenciáljukat, illetve egészségesek maradnak. Stressznek nevezhetjük az összes tényezőt, mely a normálistól eltérő viselkedéshez vezet. A stresszhelyzeteket általában kezelni sokkal nehezebb, mint megelőzni, így fontosabb a növény preventív kezelése. Ha a növényünk képes a stresszhelyzet kezelésére, úgy az azt kiváltó körülmény csak kisebb fiziológiai- és sejtanyagcsere aktivitást eredményez, de nem okoz semmiféle látványos károsodást. Nagymértékű stresszhelyzetben a repce anyagcsere-károsodása, a növény aktivitásának csökkenése, a korai öregedés, sőt akár pusztulás is felléphet. Bár az eltérő mértékű stresszfaktorok között nehéz különbséget tenni, a talajmenti fagyok és a fagypont alatti hőmérséklet erős stresszhatásnak nevezhetőek egy repceállománynál. A maximális hozam elérésében már a gyenge, nem látványos stressz is hátráltató tényező, melyet minden termelőnek érdemes felismernie, és lehetőség szerint mihamarabb átsegítenie a növényt ezen az időszakon.

A fejlődési szakaszokban tovább haladva a már korábban említett kén fontos szerepét kell kiemelni. Egészen a virágzásig nagy mennyiségben szüksége van rá a repcének: aminosav-, fehérje- és vitaminképzésben játszik szerepet. Szabályozza a növény fagytűrő képességet, egyben olajszintézis-fokozó is.

Fontos mikroelem a repcetermesztésben a bór is: hiánya folytán a repce virágzata satnyul, a becők kevés magot tartalmaznak, így akár jelentős mennyiségű terméskiesést is eredményezhet.

Hatékony szárbontáshoz, őszi és tavaszi célzott lombkezeléshez is megtalálja a megfelelő termékeket a Natur Agro termékpalettáján. A technológia megfelelő összeállításához kérje tanácsadóink segítségét!


Dr. Varga Zsolt (Valcum Agro Kft.)valcumagro-logo

 

A jelenlegi kiszámíthatatlan és negatív gazdasági körülményeket figyelmbe véve a repcetermesztés intenzitásából nem engedhetünk

Az őszi káposztarepce meghatározó eleme a vetésforgónak, ugyanakkor a növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási kérdéseket tekintve kiemelkedően igényes növénykultúra. Az utóbbi öt évet tekintve azonban a repce hazai termőterülete folyamatosan csökken, amelynek főbb okai a következőkben foglalhatóak össze:

1, Szűkülő felhasználható növényvédő szer hatónyagok, amelyek főként az egyre fokozódó rovartani problémák esetében jelentenek kihívást  termelőnek;

2, Eddig kisebb jelentőségű növényvédelmi problémák megjelenése és kezelése – gyökérgolyva betegség, tarlórépa sárgaság vírus (TuYV), vagy az őszirózsa sárgaság fitoplazma (AYP) fertőzésének következményei;

3, Változó klimatikus viszonyok termésbiztonságot veszélyeztető hatása;  

4, Input anyagok beszerzési árainak hektikus változása és a terményárak inkompatibilitása.

Mindezeken túl az idei repcetermesztésben elszenvedett ‘veszteségek’ további megszorításokra kényszerítik a termesztőket, pedig főként a repce tápanyagszükségletét kielégítő technológiákba történő negatív beavatkozás súlyos következményekkel járhat.

A repce kimondottan igényes az elérhető tápelemek (makro, mezo, mikro) harmonikus összetételére. Őszi időszakban a kezedeti fejlődést jelentősen segíti az optimális foszfor és kálium ellátottság, amelyek az energiaháztartáson túl a keményítőszabályozáson keresztül a téli időszakra készítik fel a növényeket. Ebben a vegetációs fázisban a mikroelemek  közül a bór kijuttatása nagyon hangsúlyos, amely szintén a megfelelő télállóság kialakításáért felelős. Természetesen a nitrogén utánpótlás fő időszaka a tavasz, de ősszel is nagyon fontos alaptrágyaként történő megfelelő mennyiségű (30-40 kg/ha) kijuttatása.

A repce őszi alaptrágyázási dózisának csökkentése visszafordíthatatlan következményekkel járhat, ugyanakkor tudomásul kell vennünk a gazdaságosság ésszerű határait is. Azon túl, hogy a lombtrágyázás nagyon fontos eleme a repcetermesztési technológiának (mikroelemeket hatékonyan csak ilyen formában tudjuk biztosítani) az ilyen esetek korrigálásában segítenek a speciális DR GREEN egyedi, mikrokristályos formulációjú lombtrágyák. A növényspecifikált DR GREEN termékek a növény igényeinek megfelelő mikroelem (bór, réz, vas, mangán, molibdén, cink) összetételt tartalmazzák, míg az univerzális termékek a lombon keresztüli makroelemek utánpótlásában játszanak szerepet.

A DR GREEN termékek a repce igényeinek megfelelő mennyiségben történő kijuttatásával számos fontos növényélettani folyamatot befolyásolnak:

  • a növekedés kezdeti fázisában elősegítik a gyökérrendszer erőteljes fejlődését;
  • serkentik a növények vegetatív és generatív fejlődését és növekedését;
  • aktiválják a növényekben lezajló, anyagcsere folyamatokat;
  • intenzívebbé teszik a virágzást és megtermékenyülést;
  • javítják a hozam biológiai értékét;
  • stresszhelyzetekben (aszály, belvíz, hőmérséklet stressz, károsítók okozta stressz) növelik az ellenálló képességet;
  • elősegítik a növények sérült (mechanikai, biológiai eredetű) részeinek regenerációját;
  • a talajba kerülve javítják a mikroflórát;
  • hozzájárulnak a növény klorofill koncentrációjának növeléséhez, ezáltal javítják a fotoszintézist;
  • az életfolyamatok serkentésén keresztül növelik a talajban található tápanyagok hasznosulásának mértékét.

Az őszi káposztarepce tél előtti megerősítésében, a gyökértömeg és gyökérnyak átmerő megfelelő kialakításához összetett technológiában javasoljuk a repce 6-8 leveles stádiumában (regulátorozással egy menetben) a DR GREEN Quality (P2O5-500,0; K2O 340,0 g/kg) 2 kg/ha + DR GREEN Olajos (B-100,0; Cu-2,0; Fe-25,0; Mn-50,0; Mo-0,5; Zn-20,0 g/kg) 2 kg /ha-os kombinációjának kijuttatását.

Hektárköltségben nagyon kedvező a DR GREEN Start (N-120,0; P2O5-600,0 g/kg) 1-2 kg/ha-os dózisa, amellyel magas foszfortartalmat és gyors elérhetőséget biztosítunk a növénynek, amelyhez a kombinációban a DR GREEN Bór (B-120,0; Fe-50,0) 1-2 kg/ha-os kiegészítése további segítség a télállóság kialakításában.

A termékek gyors és nagyon kedvező hektárköltségű elérésében a Valcum Agro Kft. az őszi időszakra ’három 10’-es akciókat hirdet a repcetermesztőknek:

Dr Green ’Profi’ csomag káposztarepcére:           10 ha Dr Green Quality (20 kg)

                                                                                10 ha Dr Green Olajos (20 kg)

                                                              10 % kedvezmény

káposztarepce-dr green-vulcanagro

 

Dr Green ’Standard’ csomag káposztarepcére:    10 ha Dr Green Start (20 kg)

                                                                                10 ha Dr Green Bór (20 kg)

                                                                  10 % kedvezmény

káposztarepce-dr green-vulcanagro02

 

dr green_repceállomány-egészséges02

1. kép DR GREEN technológiával kezelt egészséges repceállomány április végén (Zala megye, 2023)

 

Interjú egy gazdával, aki a repcetermesztésben hatékonyan használta a Dr Green lombtrágyát. – YouTube

 

A kedvezméynes csomagokról érdeklődjön szaktanácsadóinknál, vagy kereskedőjénél!

www.valcumagro.com

 

-an összeállítás-