2024. április 19. péntek Emma

Heti fókusz: A +2 ponton túl mire figyeljünk a baktériumkészítmények használata során?

Agro Napló
Szakértők mondják el javaslataikat. A válaszokért kattintson!

A +2 ponton túl mire figyeljünk a baktériumkészítmények használata során?

 
Szili Martin
Natur Agro Hungária Kft.
Varga Sándor
Agrova Kft.
Daoda Zoltán
AGRO.bio Hungary Kft.
Zsiga Ákos
IKR Agrár Kft. 

Szili Martin (Natur Agro Hungária Kft.) 

A baktériumkészítmények használata a mezőgazdasági termelésben, valamint a kertészkedésben egyre elterjedtebbé válik, mivel azok képesek javítani a talajminőséget, növelni a növényi terméshozamot és elősegíteni a növények egészségét. Hatásuk a legtöbb esetben már rövid távon is érzékelhető, ám hosszú távú alkalmazásukkal még nagyobb hasznot generálhatunk.

A baktériumkészítmények használatának hatékonysága és biztonsága számos tényezőtől függ.

Alkalmazásuk során figyelni kell a készítmény összetételére. A baktériumok kiválasztása az adott növényfajta igényeinek megfelelően kell, hogy történjen. A különböző baktériumfajták eltérő hatásmechanizmussal rendelkeznek. Egyes készítmények esetében például előfordulhat, hogy csak közvetve támogatják a növényt.

A baktériumkészítmények minősége is fontos szempont. A jó minőségű készítmények magas baktériumtartalommal rendelkeznek, és megfelelő tárolási körülmények között kerülnek forgalomba. A rossz minőségű készítményekben a baktériumok száma lehet alacsony, vagy akár patogén baktériumok is jelen lehetnek, amelyekkel nagyobb kárt okozunk, mint hasznot, így fontos, hogy körültekintően válasszunk az elérhető termékek közül. A Natur Agro immár több mint 20 éve van jelen a piacon. Cégünk több mint 10 éve forgalmazza és gyártja ellenőrzött körülmények között a talajbaktérium-készítményeit.

Az adagolás szintén fontos szempont a baktériumkészítmények használata során: gondosan, az előírásnak megfelelően kell elvégezni. Az alacsony adagolás nem biztosítja a hatékony baktériumkoncentrációt a talajban.

A kijuttatás során figyelembe kell venni a talaj állapotát, a növényfajtát, valamint az időzítést. Emellett a kijuttatás módjára is fontos odafigyelni: beszélhetünk a kipermetezésről, öntözővel való kijuttatásról, vagy közvetlenül a talajba való bedolgozásról. Utóbbi alatt a közvetlenül a fizikai talajmozgatás során történő kijuttatásra gondolunk, mely történhet sorközműveléssel egy menetben, vagy a talajelőkészítés folyamán, a készítményt a talajba injektálva; ezek hatékonysága nagymértékben függ a kiválasztott terméktől. Cégünk a többkomponensű készítmények mellett tette le a voksát, így igen széles körben alkalmazható termékünk például a Natur Nova, amely eddig bármelyik munkaművelettel kihelyezve bizonyította jótékony hatását.

 

A növényspecifikus baktériumok között fontos megemlítenünk a RHIZOBIUM LEGUMINOSARUM-ot, amely kölcsönös szimbiotikus kapcsolatban él a hüvelyesekkel, valamint fontos szerepet tölt be a szabad nitrogén-megkötő hatása a levegőből. A Natur Rhizo termékünk többek között tartalmazza ezt a mikrobát is, ezért első sorban a pillangós növények támogatására lett kifejlesztve.

Az időzítés a baktériumok szempontjából igen fontos, hiszen számukra is nélkülözhetetlen környezeti feltételek vannak. A legtöbb baktérium, melyet felhasználunk a termékeinkben, aerob baktérium, ezáltal kulcsfontosságú a talaj felső rétegébe juttatni a készítményeket a talajba való beforgatásnál.  A hosszabban kitett UV-sugárzás hatására pusztulni kezdenek a baktériumtörzsek, valamint az életfolyamataikhoz számukra is elengedhetetlen a talajból felvehető nedvesség.

 

A biológiai folyamataik alapján fontos különbségeket vehetünk észre, melyeket kihasználva a talajban található jelentős erőforrásokat tehetjük elérhetővé a kultúrnövényünk számára. Ilyen a PAENIBACILLUS POLYMYXA, mely a cellulóz lebontására képes baktérium, ezzel a szárbontást elősegítve juttat növényünk számára friss, gyorsan felvehető tápelemeket. Emellett egyes mikroorganizmusok képesek a talajban lekötött tápelemeket mobilizálni, többek között a lekötött foszfort is a növény számára elérhetővé tenni.

Amikor a természeti körülmények kedvezőtlenül alakulnak a baktériumok számára, akkor sem kell kidobott pénznek elkönyvelni a talajkezelést. Az általunk használt baktériumok nagy hányada spóraképzésre is alkalmas, ezzel biztosítva az életben maradást, így amikor minden körülmény optimális a mikroorganizmusnak, újra el tudja indítani az életciklusát.

Talajoltás hatása a terméseredményre napraforgó kultúrában (Nagyigmánd, 2022) – forrás: Kísérleti kiadvány 2023 – Natur Agro Hungária Kft.
  • Hogy hatnak termékeink a terméseredményre? Töltse le ingyenes kísérleti kiadványunkat!
  • Készítményeink használatával megszerezhető az AÖP-támogatáshoz szükséges két pont. A részletekről itt olvashat.
  • Az AÖP-vel kapcsolatos tudnivalókat itt gyűjtöttük össze.
  • Ha kérdése van vagy megvásárolná készítményeinket, keresse tanácsadóinkat!

Varga Sándor (Agrova Kft.) 

Az új Közös Agrárpolitika támogatási feltételrendszerében – köszönhetően az évente önkéntesen választható Agro Ökológiai Programnak is – a fenntarthatóság és környezeti szempontok fokozottabban érvényesülnek.

A szántó földhasználati módban a választható gyakorlatok között található a mikrobiológiai készítmények használata, melynek támogatásával a jogalkotó, ezen készítmények hasznosságát ismeri el.

Ugyanakkor azt tanácsoljuk a gazdálkodóknak, amennyiben mikrobiológiai készítményeket, esetleg talaj- vagy növénykondicionálók használatát választják az AÖP ajánlásaiból, egy kevés utánajárással keressék meg azokat a készítményeket és kijuttatási technológiákat, amelyek szakmailag is megalapozottak.

A Phylazonit természetesen minden megkeresést az erre a célra kialakított csatornákon keresztül fogad és feldolgoz, ajánlatot tesz és szakmai támogatást ad, ám mindenképpen el szeretnénk kerülni azt, hogy ezeket a készítményeket csupán az AÖP feltételeinek lefedésére használják, valamint azt is, hogy nem megfelelő használatukkal az iparág szakmai normáit leépítsék, hiszen évtizedek óta tudjuk, látjuk, tapasztaljuk, hogy az intenzív talajélet milyen "csodákra" képes!

Az elmúlt évek ökológiai és ökonómiai „abnormalitásai” kikényszerítették a megszokott eljárások át- vagy újraértékelését, ahogy a gyártók és a forgalmazók szemléletváltását is.

Több, mint 100 éves múltra tekint vissza az első mikrobiológiai készítmények bevezetése, melyek használatával a szimbionta baktériumok nitrogénkötő képességét igyekeztek a termelés szolgálatába állítani. Megjelentek az első generációs készítmények, majd a másod, sőt a harmadgenerációs készítmények is. A Phylazonit a piacon legrégebben- 40 éve- jelenlévő mikrobiológiai termékeket előállító és forgalmazó cég, nálunk a fejlesztések a tudományos háttér, infrastruktúra fejlődésével gyorsuló ütemben napjainkban is gőzerővel zajlanak. Talán van benne valami sorsszerű, hogy a fejlesztések egyik iránya újra a nitrogénkötés fokozására és a tápelemek feltárásának gyorsítására irányul. Négy új termékkel – melyek intenzívebb nitrogénkötést és a foszformobilizálást végeznek – jelentünk meg az idei éven, ezek a Phylazonit Talajoltó és Talajregeneráló N+ és P+ változatai, amelyek már az első évi AÖP kiírásban is választhatóak.

E mikrobiológiai készítmények hasznossága az említett tápanyagmobilizációs képességük mellett, a növényeket károsító oxidatív stressz-hatások mérséklésében teljesedik ki, történjen az abiotikus vagy biotikus hatástól. Európa átlag hőmérsékletének növekedése kétszerese a bolygónkénak, sőt Európán belül a Kárpát-medencében prognosztizálják az erőteljesebb hőmérséklet emelkedést. A fokozódó aszályhelyzet, az extrém UV terhelés mind-mind újabb és újabb megoldásokat kívánnak a következő években.

Az AÖP támogatási rendszere nagy segítség abban, hogy e kihívásokra megfelelő technológiával tudjunk reagálni, ám azt gondolom, e technológiák és termékek hasznossága messze túlmutat azon, hogy 1, vagy 2 ponttal vesz részt az adott termék a programban.

Amire az AÖP kapcsán figyelnünk kell:

  • szerepelniük kell a felhasználható készítmények listáján,
  • a felhasznált készítményeknek rendelkezniük kell a NÉBIH által kiadott engedélyokirattal,
  • a kijuttatás módja, az engedélyezett kultúra, a kijuttatandó mennyiség az engedélyokirattal legyen összhangban,
  • számlával tudjuk igazolni a vásárlást,
  • az eltarthatósági időn belül történjen a felhasználás.

A termékekkel kapcsolatos fontos tudnivalókat az engedélyokiratok tartalmazzák és a NÉBIH is minden esetben ehhez igazodik majd.

A Phylazonit termékek engedélyokiratai megtalálható a cégünk honlapján.

Sikeres gazdálkodást és pályázat beadást kívánunk mindenkinek!

Kérdés esetén keressék fel weboldalunkat, ahol bővebb információval állunk rendelkezésre vagy hívják szaktanácsadóinkat, akik készséggel segítenek!

phylazonit.hu/aop
phylazonit.hu/tanacsadoi-halozat

Daoda Zoltán (AGRO.bio Hungary Kft.)

Startoljon NAPRAFORGÓVAL az AÖP-ben a 2 PONTRA!

A szántóföldi növények termesztésében, így a napraforgó esetében is végre szakmai alapon működő támogatási rendszer lép idén életbe, végre! 1-2 évtized már a termőtalaj erre vár, pedig a termőtalaj újraélesztésével foglalkozó szakemberek régóta mondták, mondják és mindig is mondani fogják!

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar alapja a TERMŐTALAJ!

Egyben a napraforgótermesztés alapja is!  Amint sokan elszenvedték a 2022 szárazságát, nagy kérdés, hogy elgondolkoztak-e azon, hogy miként tovább, illetve meghozták-e a legfontosabb döntéseket, jelentős szemléletváltással a saját zsebük érdekében is, aminek egyetlen alapbiztosítéka a termőtalaj.

Már mostani tavasz, a vegetáció első fele meghatározó a termés szempontjából. Ha ebben a fázisban a növény a lehető legtöbb és legjobb támogatást kapja (stresszmentes fejlődés, gyommentes környezet, megfelelő tápanyagellátás, ideális környezeti feltételek), akkor javul a termésbiztonsága, növekszik a potenciális termés elérésének lehetősége.

3 dolog egészen biztos:

1.: Műtrágya nélkül lehet termeszteni, csak nem érdemes, hogy miért azt nem kell részletezni.

2.: Már most tavasszal érdemes egy olyan talajbaktérium készítményt használni, amelyben hatékony nitrogénkötő törzsek vannak. Ilyen a BactoFil termékcsalád, amely több mint 22 éve van jelen a hazai piacon és a hatékonyságát közel 2 millió hektáros felhasználási tapasztalat igazolja. A BactoFil termékek megfelelő használatával, csak nitrogén esetében a növény- és talajadottságoktól függően hektáronként évi 55-80 kg hatóanyaggal lehet számolni, ami jelentős műtrágya- és nagyon jelentős költségmegtakarítást jelent.

A BactoFil termékek egyes törzsei ugyanis a talajba kerülve gyorsan szaporodnak és életük során a talajban lévő levegőből N atomokat építenek a sejtjükbe. Az elpusztult baktériumsejtekből pedig a növény sokkal könnyebben képes felvenni a nitrogént, mint a csapadékkal a talajba oldódó műtrágyából.

3.: Érdemes kicsit számolni: mennyibe kerül 1 ha kezelése valamelyik BactoFil készítménnyel? Mennyibe kerül 60 kg nitrogén- és 35-35 kg foszfor- illetve kálium hatóanyag, amellyel bizonyosan számolni lehet a BactoFil kijuttatása esetén? Fontos tudni, hogy a műtrágyával kijuttatott nitrogén egy része elillan a levegőbe, a többi pedig a szerencsén múlik. Optimális csapadékviszonyok mellett optimális növénytápláló hatás várható. Túl sok csapadék esetén a nitrogén egy része a mélyebb talajrétegbe mosódik, míg szárazságban a nitrogén műtrágya többet árt, mint használ.

Idén is a nagytányéros technológia a divat!

BactoFil® Napraforgó talajoltás Kite Start Liquid NP starterrel egymenetben

A napraforgó termesztésében mindig a gyorsaság, a kellő időben elvégzett agrotechnikai beavatkozásokon múlik a siker, legyen szó a vetésről vagy a gyomirtásról. A növény számára a gyors kezdeti fejlődés is nagyon fontos, hiszen a sorok záródásával ugrásszerűen javul az állomány gyomelnyomó képessége s a szántóföldi növények közül a legjobban reagál a talajoltásra.

A talajoltó kombinációk alkalmazása tovább növeli a hatékonyságot. Különösen fontos kiemelnünk két kombinációs partner, a korai fejlődést támogató Kite Start Liquid NP, és az egészségesebb gyökérzónát biztosító TrichoMAX® hatását.

BactoFil® Napraforgó

  • Hormontermelésével támogatja a gyökeresedést és a gyors kezdeti fejlődést,
  • tápanyag mobilizáló hatása biztosítja a lekötött elemek pl. foszfor oldatba kerülését és felvételét,
  • biokontroll hatásukkal biztosítják a gyökérzóna higiéniáját, segítik a kórokozók távol tartását,
  • további tápanyagokat biztosítanak a nitrogén kötés és a szerves anyagok mineralizálásának segítségével.

1. Kite Start Liquid NP

  • Oldható foszfor tartalma jelentős segítség a fiatal napraforgó számára,
  • a benne található nitrogén a gyors növekedést biztosítja.

2. TrichoMAX® hiperparazita gomba

  • Erőteljes szerves savai a tápanyagok mobilizálásában játszanak fontos szerepet,
  • enzimeik a nehezen bomló szerves anyagokból tárják fel a különféle tápelemeket,
  • biokontroll hatásuk a fitopatogén (azaz a növényeket megbetegíteni képes) szervezeteket tartják távol a napraforgótól.

Az AGRO.bio Demo Farm gazdaságainál végzett vizsgálatainkban a TrichoMAX® hiperparazita gomba hatóanyaga és a BactoFil® Napraforgó baktériumai jól kiegészítve egymás hatását, jelentősen növelték az egyes növényi paraméterek értékeit. Vizsgálataink azt mutatták, hogy a vegetáció során 107-109%-os mértékben javult a növények biomassza (gyökér- és zöldtömeg) termelése, és a gazdaságok szakemberei ugyanennyivel mértek magasabb terméshozamot a kezelt területeken.

A BactoFil® Napraforgó + TrichoMAX® talajoltás hatására a gyökértömeg 9%-kal, a zöldtömeg 7%-kal, a termés 8%-kal volt nagyobb.

Kite Start Liquid NP -el együtt kijuttatott BactoFil® Napraforgó törzsei a folyékony starter jobb hasznosulását segítik. A gyökértömeg, zöldtömeg és a termés értékei jelentősen javultak a kombinációval kezelt területen.

Zsiga Ákos (IKR Agrár Kft.) 

Több területen több partnernél tapasztaljuk, hogy a tavalyi évben okozott nehézségek sokukat elgondolkodtatta a korábbi technológiájuk idei évi használatán. Sokan gondolkodnak azon, hogy mivel is tudnának segíteni tavasszal, hogy eredményes gazdálkodást tudjanak végezni az idei évben. Az már elfogadott, hogy változtatni kell az eddigi technológiákon, olyan termékeket is be kell illeszteni, amit eddig nem vagy kevesebbet használtak. Ehhez hozzájárul az Agrár Ökológiai Program, ahol a mikrobiológiai termékek használatáért különböző pontértéket kaphatnak a termelők. Mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy Mit használjak? , Hogy válasszam ki a legjobbat?. Ebben tud segíteni az IKR Agrár Kft, az általa forgalmazott termékekkel és innovatív szaktanácsadó csapatával, akik a partnerek egyéni igényei alapján felmérik a lehetőségeket, majd megteszik a legjobb ajánlatot. Kínálatunkból, ha kiemelni kell egy készítményt, akkor titaN (Bacillus mojavensis) baktérium készítményt lenne. Kora tavasszal őszibúzára kijuttatható, majd április-májusban kezelhetjük vele a kikelt napraforgó és kukorica vetéseket.

Mit várhatunk a titaN alkalmazásától szántóföldön?

  • Pótlólagos nitrogénforrást: A Bacillus mojavensis hatóanyag a posztemergens permetezés során lecsorog a leveleken, a száron, eljut a gyökerekig, ahol szimbiotikus kapcsolatot alakít ki a gyökerekkel. A cukros gyökérváladékokat energia és tápanyagforrásként használja, szaporodásához köti a levegő nitrogénjét, amiből saját örökítőanyagát és fehérjéit felépíti. A baktériumok gyorsan szaporodnak, de darabszámuk a talajban nem lép át egy bizonyos szintet, amiből az következik, hogy életük rövid, maximum néhány napig tart, utána pedig elpusztulnak. Jó megközelítéssel azt is mondhatjuk, hogy a talajban naponta egyszer az összes baktérium elhal. Az elpusztult baktériumok testéből felszabaduló nitrogén már felvehető a növényeknek, és folyamatos nitrogénforrást biztosít. A 2021-ben és 2022-ben elvégzett demonstrációs kísérletek szerint a titaN alkalmazása jelentős mértékben pótolni tudja az alapműtrágyázás esetleges hiányosságait.
  • Foszforfeltáródást: A Bacillus mojavensis képes a talajban kötött ásványi formában lévő foszfor felhasználására. A nitrogénhez hasonlóan, a baktérium sejtek elhalása után a testükben lévő foszfor már felhasználható a növények számára.
  • Indukált szisztemikus rezisztenciát (ISR): A Bacillus mojavensis a gyökereken biofilmet képez, szoros, szimbiotikus kapcsolatot alakít ki a növénnyel, miközben kiváltja az ISR-t. Ebben a kapcsolatban a növény immunrendszere egy magasabb szintre kerül, ahol védettebbé válik mind a biotikus-, mind az abiotikus stresszhatások ellen. Az ISR szerepet játszik a növények jobb szárazságtűrésében is, amit a titaN-t használó termelők tapasztaltak a 2022. évi aszály során.
  • A talaj vízmegkötő és vízmegtartó képességének javítását: A Bacilllus mojavensis egy sivatagi baktérium, nevét a kaliforniai Mojave sivatagról kapta. A nitrogénkötés végrehajtásához a baktérium poliszacharid burokkal zárja el magát a levegő oxigénjétől. A baktérium sejt pusztulása után ennek a poliszacharid buroknak az anyaga képes a talaj páramegkötő és vízmegtartó képességét javítani annak a biofilm rétegnek a környezetében, ami a titaN alkalmazás/oltás után kialakul a gyökerek felületén. A poliszacharidok termelése szintén szerepet játszik a növények jobb aszálytűrésében.

Bármely termék megvásárlása után, mindig kérdés annak kijuttatása a területre. Ebben az esetben az IKR Agrár Kft a késői posztemergens kijuttatást ajánlja, ami furcsa és szokatlan lehet a hazai termelők számára, pedig nagyon egyszerű megfontolások állnak a háttérben. Fontos a kijuttatásnál, hogy a talajban már jelenlévő helyi baktériumok és a kijuttatott hasznos baktériumok aránya megfeleljen, hogy a kezelésnek érezhető hatása legyen. Erre megoldást ad a posztemergens kijuttatás, maguk a növények vezetik le a hasznos baktériumsejteket a gyökereikhez, és ezzel lehetővé teszik azok hatékony beoltását. A posztemergens kijuttatás jelentősen javítja a titaN Bacillus mojavensis törzsének esélyeit a gyökerek kolonizálására. A titaN a fajlagosan legmagasabb élő sejtszámot tartalmazó baktérium készítmények között van a magyar piacon. Tudjuk ugyanakkor, hogy a hektáranként kijuttatott 5x1012 élő baktérium sejtek jelentős része, csak akkor hasznosulnak, ha a növény leveleire hullanak, és az levezeti őket a gyökerekhez. Nagyon fontos ezért, hogy a kijuttatás késői poszt fázisban, 4-6 leveles állapotban történjen.

2022 évben, ahol az aszály okozta a legnagyobb veszteségeket, még ilyen körülmények között is titaN használatával voltak partnerek, akik tudtak kukoricában és napraforgóban is 10-20% terméstöbbletet elérni a kezeletlen területeikkel szemben.

Agrár Ökológiai Programban pontokat érő további termékeink a HiSpore (Trichoderma) és a mIKRo-CELL (bacillus licheniformis)

Területi képviselők és innovatív szaktanácsadók országos lefedettséggel várják a megkeresést:
www.ikragrar.hu/kapcsolat

 

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Induljon a talajmustra!

Heti fókusz: Induljon a talajmustra!

Talajbiológiai vonatkozásban Kőrösi-Szabó Gábor tájékoztat, valamint a címhez kapcsolódóan a közelmúltban megrendezésre került III. Országos Szemlekör...

Tudjon meg mindent a talajról!

Tudjon meg mindent a talajról!

Fontos, hogy a termelők vigyázzanak a talajokra, hogy elegendő és egészséges élelem legyen az emberek számára. Ezért kell mindent megtudni a talajról,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!