MENÜ

Hátráltatja az aratást a csapadékos idő

Agro Napló 2020.07.17.

A hét első felében tapasztalt kiváló arató idő a hét második felében véget ér, változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az időjárás, ami a betakarítási munkát végzőknek nagyon kedvezőtlen – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb agrometeorológiai elemzésében.

 

Az aratóknak nem hiányzik az eső, ugyanakkor a Dunántúlon és már a középső országrészben is egyre nagyobb területen rendkívül száraz a talaj, és a kapás növények fejlődéséhez szükség van a csapadékra – teszik hozzá a szakemberek.

A betakarításhoz, a kedvező szemnedvességhez száraz és meleg időjárás lenne az ideális, ami a következő napokban nem lesz jellemző a térségben. A kapás növények közül a napraforgó virágzik. A kukorica ott, ahol június eleje-közepe óta kedvezőek a csapadékviszonyok, helyenként a két és fél métert is meghaladja, a szárakon pedig dupla csövek sorjáznak. Vannak egyelőre kevésbé fejlett táblák is, ahol még nem kezdődött el a címerhányás fenológiai fázisa.

A Dunántúlon, főleg a Kisalföldön, a Balaton térségében, Baranyában és Tolnában, valamint a Duna-Tisza közének nyugati, délnyugati részén nem ilyen kedvező a kép, arrafelé kiadós csapadékra lenne szükség a tavaszi vetések optimális fejlődéséhez.

A hét második felében változékonyabbra fordul időjárás hazánkban. Az átvonuló hidegfront után, péntek hajnaltól pedig egy magassági hidegcsepp alakítja az időjárást, így a hét végéig hűvös, nedves időre van kilátás. Jellemzően sok lesz a felhő az ország felett, és többször, többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar.

Vasárnap estig jellemzően 10-40 milliméter közötti csapadékmennyiség várható, ennél kevesebb a jelenlegi számítások szerint a Dunántúl keleti és a középső országrész nyugati részén valószínű.

A hőmérséklet a legmelegebb órákban is 25 fok alatt alakul, de a hideg hajnalok megszűnnek, a minimumok 10 fok fölött várhatók.

A felhős, hűvös, nedves időben a talajok száradási folyamata átmenetileg megáll, a talajnedvesség növekedésére lehet számítani a felső fél méteres rétegben. Hétfőn és kedden melegebbre, szárazabbra fordul az idő, a következő hidegfront szerdán valószínű – tartalmazza az összefoglaló.