Hatalmas növekedést várnak idén a víziszárnyas-tenyésztők

Agro Napló
A madárinfluenza előtti utolsó békeévhez képest is jelentős bővülést várnak a ba­romfipiacon a szakmabeliek – írta a Világgazdaság csütörtökön. A termelésnövekedés már most látszik.

Bizakodók a baromfitenyésztők, amit az is táplál, hogy a brazil húsbotrány miatt az Európai Unió részlegesen korlátozta a dél-amerikai országból származó baromfihús importját.

Az európai piaci árakat letörő brazil csirke nyomásától megszabaduló hazai termelők becslések szerint a tavalyi, összesen 601 ezer tonnás baromfitermelést mintegy 100 ezer tonnával emelnék.

Az optimizmus a brojler- és a víziszárnyas-ágazatot egyaránt jellemzi, csak a pulykánál várnak stagnálást.

Brojlercsirkéből közel 34,5 ezer tonnával, 8,6 százalékkal lehet nagyobb az idei felvásárlás, de még jobban nőhet a víziszárnyaspiac: libát élősúlyban összesen 33,5 (ezen belül hízott libát 53,9), kacsát pedig 87,2 százalékkal többet terveznek hizlalni. A pecsenyekacsa-mennyiség a tervek szerint megduplázódik.

A madárinfluenza okozta termeléscsökkenés után természetes a termelés felfutása, az erre az évre előre jelzett, több mint 700 ezer tonna baromfi azonban a 2016-os, utolsó békeévben előállított 620 ezer tonnát is nagymértékben meghaladja.

 

Akkor ugyanis még kevésbé éreztette hatását az év végén fejét felütő járvány – hívta fel a Világgazdaság figyelmét Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. A pulykapiacon várt stagnálást a jelentős lengyel túltermeléssel magyarázza a szakember, a túltermelés hatására összeomlott az ottani piac, és zuhantak az árak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Márton-napi libakörkép

Márton-napi libakörkép

A múlt évi madárinfluenza miatti csökkenés után, 2021-ben nőtt a levágott víziszárnyasok száma, így – a novemberi Márton-napi lakomák elengedhetetlen...

Csökkenhet a pulykahús termelése idén

Csökkenhet a pulykahús termelése idén

Leginkább a pulykatartást érintik a januári madárinfluenzás esetek, de hat a piacra a 2016–2017-es járvány is, aminek következtében a víziszárnyasok k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!