Hamarosan benyújthatják a sertéstartók a többlettámogatási kérelmet

Agro Napló
A jelenlegi nehéz piaci helyzetben fontos, hogy a magyar sertéstartás talpon maradását szolgáló lehetőségeket az ágazat szereplőivel közösen beszéljük át – jelentette ki Feldman Zsolt.
Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a sertéstartók és -feldolgozók az egyeztetésen részt vevő képviselőivel áttekintette az ágazatot szorító legfontosabb finanszírozási, energia-, takarmány- és húspiaci, valamint agrártámogatási és versenyképességi kérdéseket. Az államtitkár ismertette, hogy a napokban elrendelt gabonakiviteli korlátozás kiemelt célja a takarmányellátás biztonságának fenntartása, tekintettel a világ legnagyobb gabonaexportőr országokat érintő háborús helyzetben felbolydulttá vált európai gabonapiacra, (ahogy arról korábban lapunk is beszámolt itt és itt). Feldman Zsolt ismertette, hogy a hatóságok kiemelten ellenőrzik az importból érkező sertéshústermékeket.

 A tanácskozás résztvevői információkat kaptak az európai uniós szinten zajló, sertéságazatot közvetlenül érintő fejleményekről. Feldman Zsolt a sertéságazat jelen lévő szereplőinek elmondta, hogy a kocatartók számára a rendkívüli helyzetre tekintettel biztosított 4 milliárd forintos többlettámogatásra március végén lehet majd benyújtani a támogatási kérelmeket, a számukra kiutalt összeget áprilisban ki is fizetik – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A szaktárca a közeljövőben további piaci szereplőkkel, legközelebb a takarmánypiac képviselőivel ül le egyeztetni.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!