2024. április 24. szerda György

Ha lekerül az ársapka, akár meg is duplázódhat az érintett termékek ára

Agro Napló
Több ezer forinttal nőhet majd a bevásárló kosár tartalma, ha a csökkenő infláció miatt kivezetik majd az egyes termékekre meghatározott rögzített árakat.

A csirkemell, a liszt, a kristálycukor és a többi érintett termék ára több mint egyéves lemaradásban van a jócskán megdrágult élelmiszerekhez képest, de ha a kormány eltörli az intézkedést, visszaállnak a piaci árak és akár a duplájára emelkedhet az áruk ezeknek a termékeknek – írja az rtl.hu. Erre tavasz utolsó heteiben, vagy a nyár elején kerülhet sor.

A miniszterelnök hétfőn a parlamentben arról beszélt, ha az infláció tartósan csökkenni kezd, akkor az ársapkákat el lehet törölni. Szerinte ehhez arra van szükség, hogy az infláció érezhetően és biztatóan csökkenni kezdjen. „Amint az infláció meggyőző módon, tartósan csökkenő pályára áll, akkor az ársapkákat ki lehet vezetni” – mondta a miniszterelnök. Szerinte a kormány meghozta az ehhez szükséges intézkedéseket. „Az ellenszert a szervezetbe bejuttattuk, és azt várjuk, hogy a következő hónapokban ennek látható jelei lesznek” – mondta. Orbán Viktor még azt is elismerte, hogy az állami beavatkozás nem optimális megoldás. „Nem lenne jó, ha ez állandó gyakorlattá válna, és beépülne a gazdaságpolitika eszköztárába” – mondta az árstopokra utalva.

A KSH legutóbbi adatai szerint a fogyasztói árak januárban átlagosan 25,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, ami 27 éves rekord, és az élelmiszerek továbbra is brutálisan drágulnak – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

„Ha a döntéshozóknak elég egy hónapnyi csökkenés, és az, hogy az előzetes részadatok alapján folytatódjon a csökkenő trend, akkor akár az sem elképzelhetetlen, hogy az árstopokat nem hosszabbítják meg” – mondta az rtl.hu-nak Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője. Ez azt jelentené, hogy április 30-a után kivezethetnék az árstopot. Hornyák József ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök meggyőző és tartós csökkenésről beszélt a Parlamentben. „Ez általában azt szokta jelenteni, hogy az infláció több hónapig, folyamatosan csökken. Erre leginkább tavasz végén, nyár elején van esély. A tartós csökkenés május-júniusra fog bekövetkezni” – magyarázta.

Hornyák József szerint az infláción túl azért várhatóan más körülményeket is figyelembe vesznek majd a döntésnél. „Valószínűleg nézni fogják, hogy a boltokban mennyire elérhetők az árstopos termékek, illetve azt, hogy a hatósági áras termékeknél a külföldi import mennyire szorítja ki a magyar termékeket. És nyilván azt is, hogy a kisboltoknak mekkora nehézséget jelent az árstop fenntartása, mert ezekben a hónapokban számukra az életben maradás a tét” – mondta az elemző.

Az árstopos termékek ára is jelentősen emelkedni fog, valószínűleg 50 és 100 százalékos mérték között. Egyes termékek ára tehát akár meg is duplázódhat majd – mondta Hornyák József. „Ha valaki most 25-30 ezer forintból hoz ki egy heti nagybevásárlást, akkor több ezer forinttal többet fognak kérni tőle a kasszánál az árstop kivezetése után, feltéve, ha vásárol az érintett termékekből” – mondta. Hornyák József szerint azt is érdemes észben tartani, hogy az infláció csökkenése nem azt jelenti, hogy olcsóbb lesz az áru a boltokban, csak azt, hogy lassul a drágulás üteme.

Az élelmiszerárak mostani 40-50 százalékos emelkedése az átlagosan 20-30 százalékos élelmiszerár-emelkedésbe vált majd át – tette hozzá.

Ha viszont a boltoknak nem kell már a hatósági árak okozta hatalmas veszteséget kigazdálkodniuk, akkor várhatóan többet tudnak majd akciózni. „Több lehetőségük lesz arra, hogy olcsóbban adjanak más termékeket. Az árstop ezeknek az akcióknak a lehetőségét nagyon beszűkítette, mert a boltok folyamatos veszteséget termeltek az érintett termékek eladásán” – mondta a Portfolio.hu elemzője.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!